torstai 27. maaliskuuta 2008

Puuro, gröt

"Nainen ei oo mikro, vaan niinku puuhella. Siksi pitää varaa aikaa lämmittää huolella--".
Seppo Paarma: Kuiskaile hiljaa

Pyrin syömään joka aamu puuroa. Kaapissa on kaurahiutaleita, neljän viljan hiutaleita sekä ruishiutaleita, jotta puuron voi valita mielen mukaan. Puuro on mielestäni niin hyvää, että syön sitä toisinaan myös välipalaksi. Aamupuuroa ei yleensä ehdi valmistaa puuhellalla muulloin kuin viikonloppuaamuisin, joten harrastan mikropuuroja sekä pikakaurahiutaleita, joista saa puuron kaatamalla vedenkeittimestä kuumaa vettä päälle ja antamalla hautua.

Omaan aamupuurooni kuuluu

3/4 dl luomu kaura-, ruis- tai neljän viljan hiutaleita
1 rkl luomu pellavansiemenrouhetta
2 rkl vehnäleseitä
1 rkl luomu Virgino kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Tuo on se perushomma. Lisäksi laitan puuroon vaihdellen joko

ripaus kanelia ja kardemummaa
1 dyykattu banaani pilkottuna

tai

1-2 dl omia marjoja pakastimesta (mustikoita, mansikoita ja punaherukoita)
loraus soijamaitoa

Puurosta saa hiilihydraattien lisäksi hyvin proteiinia, ja siinä on vain vähän kaloreita verrattuna siihen, kuinka hyvin se pitää nälän. Pellavansiemenrouhe tekee hyvää vatsalle ja sisältää kuitua, samoin vehnäleseet, joissa on lisäksi hurjasti kaikkia erilaisia vitamiineja. Ostin hiljattain pullollisen pirun kallista kylmäpuristettua rypsiöljyä, jota laitan hieman puuron sekaan taatakseni omega-rasvahappojen saantini. Tuota kallisarvoista öljyä ei sovi paistamiseen tuhlata, mutta puuroon se tuo ihanan maun.

1 kommentti:

Puolustaja kirjoitti...

Kämppänne näyttää unelmakodikkaalta. Innostuin kasvisruuista hiljattain ja olen saanut jopa äidinkin (!) tähän koukkuun mukaan. Nykyään tehdään "jauhelihakastiketta" soijarouheesta ja riisin sekaan sotketaan linssejä. Liharuokia on kuitenkin pakko tehdä ja syödä säännöllisesti, sillä perheen miesväki vaatii pöytään "kunnon ruokaa".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...