tiistai 8. huhtikuuta 2008

Café, coffee, kaffe, kahvi

Minun kahvipurkkini, jonka ostin muinoin kirppikseltä muistaakseni 0,50 eurolla ja vielä mietin pitkään, että tarvitsenko tätä varmasti. No totta helevetissä! Ihan oikea kahvipurkki.

Juon kahvini miten sattuu,
mustana, maidolla, kylmänä, kuumana
Pidän miehistä joilla on järkeä
ja niistä joita katsotaan kadulla
--
Saatan soittaa huomenna,
kysyä haluaisitko nähdä
Tahdotko suudella
kaulaani porttikäytävässä

Tai sitten keitän muina naisina
kahvia ja unohdan
Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana,
juon sen miten sattuu

--
(Scandinavian Music Group)

Kahvi tuoksuu hyvältä, maistuu hyvältä ja on pirun epäterveellistä ja kallista. Kallista siis ainakin siinä tapauksessa, jos ostaa aina Reilun kaupan luomukahvia Euroshopperin sijaan. Minulle eettiset ja ekologiset arvot ovat tärkeitä kaikissa valinnoissa, joten en pystyisi ostamaan mitään halpiskahvia. Jos olisin oikein aatteellinen, vaihtaisin kahvin oitis kotimaiseen yrttiteehen, mutta koska arvostan myös makunautintoja, en tee niin.

Aloin juoda aamukahvia vasta kaksi vuotta sitten, kun lorautin kofeiinintarpeessa sekaan vaniljamaustettua soijamaitoa (eli sitä perus Alpro Soyaa sinisessä purkissa). Nyt juon kahvia 1-2 kuppia lähes joka aamu tai päivä, mutta toisaalta pystyn pitämään kahvittomiakin päiviä ilman päänsärkyä.

Alpro Soya Light ja GoGreenin vaniljamakeutettu soijamaito.

Aluksi join vain pannukahvia, koska en jostain syystä tajunnut keittiön nurkassa pölyn peittämänä hengailevan kahvinkeittimen olevan käyttökelpoinen. Muutenkin käytimme sähkölaitteita (kuten vedenkeitin, leivänpaahdin, mikro) paljon vähemmän kuin nykyään, joten kahvit keitin puuhellalla retrokahvipannullani. En kyllä koskaan saa siitä yhtä hyvää kuin kahvinkeittimellä tehdystä. Juon yhä pannukahvia silloin tällöin, mutta yleensä juon kahvini aamulla, jolloin ei ole aikaa lämmittää puuhellaa.

Nyt kahvipannu lojuu nolon pölyisenä nurkassa, kun taas kahvinkeitin on jatkuvassa käytössä.

Mielestäni Alpro Soya Light on maailman parasta kahvimaitoa. Se ei heraannu yhtä helposti kuin muut soijamaidot, eikä ole yhtä makeaa kuin tuo GoGreenin soijamaito. Ihan maustamaton soijamaito ja kauramaito taas eivät maistu minulle kahvimaitona. En pidä ollenkaan lehmänmaidon mausta kahvissa, mutta jollekin siitä pitävälle maustamaton soijamaito ja kauramaito voisivat maistuakin.

Kahvin on mielestäni oltava kuumaa soijamaitokahvia, mutta toisin kuin tee, kahvi maistuu myös kylmänä hyvältä. Etenkin jos siinä on ripaus kaakaojauhetta! Olen myös hulluna maustekahveihin. Maailmankaupoista saa ainakin näitä suosikkejani ja monia muitakin eri makuja: appelsiinikahvi, vadelmasuklaakahvi, hasselpähkinäkahvi, pähkinä-vanilja-suklaakahvi...

Ajattelin laittaa tähän pienen tietoiskun kahvin terveysvaikutuksista, mutta löysinkin hurjan laajan sivuston, kahvi.netin, joten täytyy ensin hieman perehtyä siihen. Miten te juotte kahvinne; mustana, maidolla, kylmänä, kuumana? :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...