sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Vegaaninen pizza

Kuinka ihanaa onkaan sotkea ohuen ruis-vehnäpohjan päälle kaikkea herkullista ja ulkomaalaista! Pidettiin ruokailta meillä OE-porukan kesken. Asuintoveri U alkoi lämmittää leivinuunia yhdentoista maissa, minä lisäsin puita ja muutaman tunnin kuluttua laitoin pellit kiinni. Tulipa kyllä lämmin! Nyt riittää keittiössä lämpöä moneksi päiväksi, kun ulkonakin on reilusti plussan puolella.

Kaverit tulivat neljän maissa, ja aloimme heti tehdä vaikeita päätöksiä siitä, voiko laittaa paljon vai vähän sipulia, kuinka hyvin sipuli pitää paistaa, laitetaanko pohjaan hiivaa vai ei, kuinka paljon laitetaan ruisjauhoja suhteessa vehnäjauhoihin, ovatko pepperonit liian tulisia, mihin nurkkaan jätetään oliiviton ja pepperoniton kohta jne. jne.

Teimme kahta erilaista pitsaa: sienipitsaa ja meetwurstipitsaa. (Anteeksi, haluan käyttää nimeä pitsa, en pizza, koska en tykkää z-, x-, b- yms. kirjaimista.) Sienet olivat asuintoveri U:n keräämiä ja kuivaamia suppilovahveroita, meetwursti Wotkinsin kasvismakkaraa. Alla kuvia ja valmistumisraportti. :-)

Sienipitsa (ennen "juusto"kuorrutetta ja ennen uuniinlaittoa).


Meetwurstipitsa (ennen kuorrutetta ja uuniinlaittoa).

Meetwurstipitsa kuorrutteen kera, mutta ennen paistamista ja ikävän kylmällä valkotasapainolla otettuna.

Pohja
ruisjauhoja
vehnäjauhoja
rypsiöljyä
suolaa
vettä
(improvisoitu ja ilman hiivaa)

Täytteet

Tomaattikastike
soijarouhetta
maustamatonta ja chilimaustettua tomaattimurskaa
ketsuppia
suolaa
soijakastiketta
timjamia
basilikaa
grillausmaustetta

vihreitä oliiveja
pakastepussillinen paprikasuikaleita
ananaspaloja
valkosipulia
kikherneitä

Sieniversioon
pilkottuja sipuleita ja sieniä paistettuna (sienien liotuksen jälkeen öljyssä paistinpannulla yhdessä)

Makkaraversioon
ihan ohuina siivuina Wotkinsin kasvismakkaraa

"Juusto"kuorrute
kaurakermaa
pari desiä oluthiivahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
kurkumaa
suolaa
mahdollisesti muitakin mausteita, esim. grillausmaustetta ja currya
* kiehautetaan ja levitetään pitsan päälle

Ja uunista otetun pitsan päälle vielä oreganoa (käytettiin itse kasvattamaamme, jee) ja valkosipuliöljyä.

Valkosipuliöljy
ainakin 5 valkosipulin kynttä puristettuna tai tosi pieniksi pilkottuna
oliivi- tai rypsiöljyä
* sekoita

---

Tuli herkullista ja proteiinipitoista pitsaa, vaikka kaikki meni silkalla improvisaatiolla ja muistinvaraisuudella. Aika harvoin tulee tehtyä pitsaa, koska se vaatii kaikkia erityisiä aineksia, jotka usein ovat ulkomaalaisia tai muuten epäeettisiä - minusta pitsassa on ehdottomasti oltava ananasta ja oliiveja. Toisaalta pitsaan voi laittaa paljon kotimaisiakin aineksia, kuten sipulia ja .. öö? Täytyisi itse asiassa tehdä joskus pitsaa pääosin kotimaisista aineksista. Tulevathan tomaattimurska ja soijarouhe kovin kaukaa, vaikka kuinka luomua olisivat. Härkäpapua sarvista -kirjasta taitaa löytyä ohjekin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arvelisin, että pizzan päälle tehtävä tomaattihuttu olisi helpointa tehdä kotimaisista luomutomaateista paseeraamalla. Sekaan olisi jo tässä vaiheessa helppo heittää mausteita, esim. tuore tai kuivattu basilika. Jos haluaa klönttisempää, pitäisi varmaan kuullottaa kuutioitua tomaattia pannulla tovi, mutta tätä en ole kokeillut. Kommentoi ihmeessä jos meinaat näitä kokeilla tai olet jo kokeillut. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...