maanantai 21. huhtikuuta 2008

Kaakkua!

Viikonloppuna keittiön ikkunalla olevat herneenversot näyttivät tältä. Nyt ne ovat jo hieman pidempiä, enkä ole malttanut olla popsimatta niitä, vaikka ovatkin vielä kovin pieniä.

Inhorealismia. :D Ensin dyykattu, sitten pakastettu ja lopulta sulatettu banaani. Nam?
Takana dyykattuja sitruunoita ja nektariineja sekä valmistumassa oleva pellavansiemenlima.

Tein syntymäpäiväni kunniaksi banaanisuklaakakun. Päädyin sitten ostamaan ihan uuden banaanin - yllä oleva kuva kertonee, miksi en käyttänyt kuvassa olevia banaaneja. Kaakusta tuli herkullinen ja kaunis, mutta harmikseni unohdin ottaa siitä kuvan! Ehkä se kertoo jotain herkullisuudesta. Alla kuitenkin resepti.

BANAANISUKLAAKAKKU
(Vegaanin kasviskeittokirjan, s. 109, ohjetta mukaillen)

1 dl pellavansiemenlimaa (ohje alla)
2 dl sokeria
1 dl vettä
100 g kasvismargariinia
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 banaani

Kuorrutus:
3 rkl kahvia
2 rkl kasvismargariinia
100 g Reilun kaupan tummaa suklaata

* Vaahdota pellavansiemenlima ja sokeri.
* Sekoita kaikki aineet.
* Pilko banaani pieniksi palasiksi ja lisää taikinaan.
* Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka, kaada taikina sinne.
* Paista 175 asteessa n. 50 min.
* Sulata suklaa, jäähdytä ja kuorruta kakku.

Meillä meni noin 60 min ennen kuin kakku oli kypsä, koska jouduttiin käyttämään sähköuunia ja se paistaa jostain syystä tosi epätehokkaasti. En oikein tykkää käyttää sitä, mutta talossa oli niin lämmin aurinkoisen sään ja alakerran muiden huoneiden uunien lämmityksen vuoksi, että leivinuunia ei kannattanut alkaa lämmittää.

KANANMUNAN KORVAAMINEN LEIVONNASSA

Olen iloinen niistä eri tavoista, joilla kananmunan voi korvata leivonnassa. Suklaakakkua tehdessä tykästyin pellavansiemenlimaan. Se on helppo tehdä, kunhan muistaa laittaa siemenet likoamaan hyvissä ajoin ennen leipomisen aloittamista.

Pellavansiemenlima
(n. 1 dl valmista limaa)

1 dl pellavansiemeniä
2,5 dl vettä

* Anna siementen liota vedessä muutama tunti.
* Halutessasi siivilöi siemenet pois (esim. suklaakakussa niitä kyllä tuskin huomaisi).

Lima ja sokeri vaahtoutuivat sähkövatkaimella hetkessä, paljon nopeammin kuin muistan kananmunan ja sokerin vaahdottuneen. Kakun rakenteesta myös tuli kuohkea ja pehmeä, eikä lainkaan murenevainen. Täydellistä!

Kakuissa kananmunan voi korvata myös banaanilla. Tein joskus tosi hyvää kanelibanaanikakkua, johon tuli aika monta banaania muusattuna. Ne pitivät kakun hyvin koossa, eikä muita sidosaineksia tarvittu.

Muussa leivonnassa kananmunan ja korvikkeet voi toisinaan unohtaa täysin ilman haittavaikutuksia (hieno ilmaisu, eikö). Esimerkiksi pullataikina ei kumpaakaan kaipaa. Soijajauhoa voi tosin lisätä, jos varmuuden vuoksi haluaa.


Leipomisen ohella teimme tomaatti-linssikastiketta, jonka lisukkeeksi keitimme venäläiseltä tuttavalta saamaamme tattaria. Tattari on tosi hyvää - joskin parhaimmillaan pelkiltään, suolan ja margariinin kera. Suomessa tattari on kyllä aika kallista. Kastikkeen ohjetta en viitsi kirjoittaa, koska se on suunnilleen sama kuin aiemmin tänne laittamani linssimuhennoksen ohje. Puuhellan ääressä keitoksia hämmennellessä tuli hiki. Sai juoda koko ajan vettä.

Muhennokseen tuli myös porkkanaa. Tässä kaksi vanhaa ja multaista mutta rakastunutta porkkanaa (ja armoton tiskivuori).

7 kommenttia:

Lettupannun Henna kirjoitti...

Just yks päivä mietin, miten kananmunan voisi korvata vaahdotusjutuissa! Täytyy joskus kokeilla tuota pellavansiemenhässäkkää. Miten muuten, onko tuossa joku mittasuhdevirhe, kun tarvitaan 2,5 dl vettä ja 1 dl siemeniä, mutta saadaan vaan 1 dl valmista tavaraa? Vai onko se mitattu "siemenettömänä"?

Kiva blogi!

kettu kirjoitti...

Kiva että oli hyötyä! Se on siis se 1 dl limaa sit kun siemenet on poistettu. Siementen kanssa se on noin 2,5 dl, josta osa on luonnollisesti siemeniä. (:

Henna kirjoitti...

Ok. Nyt vaan sitten pellavansiemenostoksille..:D Ei vaiskaan, hankin pellavansiemeniä sitten kun kakkutarve ilmenee. Joka voi olla piankin..:D

kettu kirjoitti...

Meillä on aina hyllyssä, samoin pellavansiemenrouhetta, koska laitan sitä aina aamupuuroon. Olen tehnyt muuten samaisen kakun pellavansiemenrouhelimasta, jolloin sitä pellavansiemenjuttua ei saa siitä limasta irti. Suklaakakussahan sellainen ruskea rouhe ei näy eikä tunnu saati maistu, mutta tuleepahan edes jotain terveellistä kaakun sisälle. :) Rouhe on kätevämpää siksi, että sille on muutakin käyttöä. Nuo siemenet on vähän hankalia.

Polgara kirjoitti...

Tattaria saa kohtuuhintaan Eestin Herkut -kaupoista ja Punnitse ja Säästä -kaupoista, ikävä kyllä, taitavat olla lähinnä Helsingissä (en oikeasti tiedä). Kiva, että joku pitää tattarista. Olen syönyt sitä aikoinaan kotona paljon (samoin hirssiä) ja nyt aion käydä kokeilemassa uuden Eestin Herkut -kaupan tarjoumukset lähinnä kasvissyöjälle (en oo täydellinen, mutta melkein ,D). Hitsin hyviä ruokia täällä, njam! Ai niin, älkää kertoko, meillä harrastetaan tarpeen mukaan myös dyykkausta, jos sopivaa huomataan =D

Viivi kirjoitti...

Onko tossa mitään suhdetta et kuinka paljon tota limaa tarvii korvaan yhden kananmunan?

Tosi kiva löytää näitä vinkkejä suomeksi kun noilla enkunkielisillä sivuilla tuntuu olevan paljon sellaisia erikoistuotteita mitä ei saa suomesta mistään.

kettu kirjoitti...

Viivi; en ole ihan varma noista suhteista. Montakohan munaa tuollaiseen kakkuvuokaan mahtuvaan kakkuun normaalisti tulee, ehkä pari? Näistä ohjeista voi tietysti yrittää tehdä jotain päätelmiä. Esim. tässä on vaan 3dl jauhoja, mutta liman lisäksi on banaania, joka myös toimii kananmunan korvaajana. Eli ehkä jos banaania ei laittais, niin limaa pitäis laittaa 2 dl.. Melkein täytyy sanoa, että kokeilemalla se selviää. Itse teen niin harvoin kakkuja, ettei ole tullut sovellettua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...