maanantai 28. huhtikuuta 2008

Leivinuunisunnuntai

Eilen oli leivinuuninlämmityspäivä, eli ruokaöveri-ilta. Halusin leipoa jotakin. Mietin suklaakakkua, mutta päädyin marjapiirakkaan, koska se on ainakin olevinaan hieman terveellinen (marjat, nääs). Viime kesän viimeinen punaviinimarjarasiallinen sai kunniallisen lopun marjapiiraassa mustikoiden seurassa.

Leivon ja teen uuniruokia yleensä aika harvoin, koska leivinuunihommat vievät koko päivän. Tällä kertaa O lämmitti uunin; tulien laitto kahden maissa, toinen pesällinen kolmen maissa, hiillos, pellit pystyi laittamaan kiinni vasta kahdeksan maissa --> ruoat olivat valmiita vasta yhdeksän-kymmenen-yhdentoista maissa. Silloin kun tuon kaiken tekee yksin, tulee kyllä vietettyä koko päivä keittiössä. Projektia helpottaa työnjako: yksi lämmittää uunin, toinen tekee ruoat ja kolmas huolehtii ruokien paistamisesta uunissa.


MARJAPIIRAKKA
(pohjan ohje Vegaanin keittokirjan s. 114 ohjetta muokaten)

150 g kasvismargariinia
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä
reilut 4 rkl pähkinärouhetta

* Sekoita margariini ja sokeri. (Ilmeisesti margariinia ei kuulu sulattaa, koska minä sulatin ja pohjasta tuli liian löllö piirakkavuokaan laitettavaksi. Laitoin silti.)
* Lisää joukkoon kaikki muut aineet, sekoita ja levitä piirakkavuokaan.
* Lisää päällykset ja paista 225 asteessa noin 20 min.

Laitoin päällykseksi siis punaherukoita ja mustikoita, ja heittelin päälle jotain epämääräistä perunajauhon, sokerin ja veden sekoitusta. Osaisiko joku kertoa minulle oikean tavan laittaa marjapiiraan päälle sitä perunajauhojuttua, joka sitoo marjojen nesteen?

Asuintoveri O teki meidän perinteisiä sekametelisämpylöitä, joihin siis tulee kaikkia mahdollisia eri jauhoja, rouheita, leseitä ja siemeniä, joita pohjattomasta aineskaapistamme löytyy. Nämä yksilöt sisältävät mm. dyykattuja vehnäjauhoja, Hullu-Helenalta saatuja riihiruisjauhoja, Ylioppilaslehden kaurahiutaleita, virolaisia unikonsiemeniä, vehnärouhetta, jonka parasta ennen pvm on 2005 (voikohan siitä olla jotain haittaa?) ja luomu auringonkukansiemeniä (varmaan ainoa ostettu aines kuivahiivan ohella). Sämpylöiden ihanuus tulee sekameteliydestä ja siirapista!

Lisäksi tein peruna-porkkana-kikherne-tomaatti-laatikon, josta tuli herkullista perusjuttua. Eli yhdentoista maissa illalla oli kaikilla vatsa ihan pullollaan - kaikkeahan on pakko maistaa enemmän kuin vähän. Etenkin sitä piirakkaa.

4 kommenttia:

Lettupannun Henna kirjoitti...

Hyvännäköistä piirakkaa! Mä olen tavannut sekoittaa pari rkl perunajauhoja suoraan marjoihin, se ainakin toimii hyvin. Se ei tosin tee kiillekerrosta, jos siis sellaista etsit..

kettu kirjoitti...

Niin joo, että suoraan marjoihin. Täytyy muistaa ens kerralla. Juu ei mitään kiilteitä tarvita, pääasia että pysyy marjanesteet kasassa. (:

Lettupannun Henna kirjoitti...

Juu, niin aattelinkin. :) Hauskaa vappua!

vinegar tea kirjoitti...

Nam näitäkin herkkuja! Marjapiirakat ovat aivan ihania.

Vehnärouhe tuskin vanhenee, ellei joudu kosteisiin oloihin. Meillä on mm. käytetty viime aikoina idätykseen menestyksellä mungpapuja, joiden parasta ennen oli vuonna 1997 :D Silti lähes kaikki itävät!

Jään seuraamaan innolla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...