sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Leipää

Kokeilin tänään, onnistuisiko tahinin ja maapähkinävoin valmistaminen ihan itse. Paahdettiin maapähkinöitä ja seesaminsiemeniä, murskasin ne tehosekoittimella ja lisäsin ripauksen suolaa ja rypsiöljyä. Molemmissa maku on vähän jotain sinne päin, mutta ei voita teollisesti valmistettujen makua (heh). Taidan siis pitäytyä hamppuvoissa, koska se vaatii saman prosessin mutta on kotimaista.

Etummaisena seesaminsiementahna ja taaempana maapähkinätahna.

Seesaminsiementahnan etu on se, että siinä tulee paahdettua ja murskattua seesaminsiemenet, jotka ovat niin pieniä, että niiden laittaminen esim. sämpylöihin ei hyödytä juuri lainkaan; siementen sisältämä kalsium ei pääse imeytymään elimistöön, koska hampailla on vaikea onnistua pureksimaan siementen rakenne rikki.

Maapähkinävoin hyviä ominaisuuksia en ihan heti keksi, vaikka onhan se energiapitoista ja ihan hyvän makuista. Hampunsiemenvoista taas saa omega-rasvahappoja. Ihania kaikenmoiset tahnat kyllä ovat pelkkään Keijuun verrattuna!

Erään aamun leivänpalanen. Dyykattua vehnäpatonkia, aurinkokuivattua tomaattia ja itse kasvatettua basilikaa.

Kun vapun jälkeen oli lämpimiä aamuja, söimme usein aamiaista ulkona pyöreän valkoisen puutarhapöydän ääressä paikallista sanomalehteä lukien ja kahvia hörppien. Valmistimme hienoja leipiä;
- tahinia ja omenaa jälkiuunileivällä
- tahinia, tomaattia ja basilikaa ruisleivällä
- valkosipuli-basilikaöljyä ja tomaattia kauraleivällä

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...