keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Soseutettua

Ostin sauvasekoittimen! Tai pikasekoitin siinä paketissa kyllä lukee, mutta kuitenkin. Olen siis eilen ja tänään kokeillut sitä vaikka mihin. Nyt on myös ollut sen verran viileitä päiviä, että saatoin laittaa puuhellaan tulet. Ja se tarkoittaa sitä, että pistän monta eri pataa porisemaan.

BANAANI-MUSTIKKAJÄÄDYKE/JÄÄTELÖ/joku

1 banaani (mielellään jäinen, mun lämmin banaani sulatti mustikoiden jään liian pian)
kasa jäisiä mustikoita
loraus vaniljasoijamaitoa (kermavaahto tai vaniljakastike ois ehkä vielä parempi)

* Kaikki siihen astiaan, jossa voi pör pör murskata ja soseuttaa vaikka mitä.
* Nauti.


MUSTIKKASMOOTHIE

läjä mustikoita
1 banaani
pari desiä vaniljasoijamaitoa
1 nektariini
2 tl vehnärouhetta
1 tl hampunsiemenrouhetta

* Paloittele hedelmät.
* Sekoita kaikki ja tehosekoita.
* Laita jääkaappiin vetäytymään/jäähtymään.
* Nauti.

Tein tämän dyykatusta banaanista ja nektariinista, ja nektariini toi tähän mukavan makuvivahteen. Rouheita laitoin siksi, että en syönyt tänään aamupuuroa, joten jossain piti niitä rouheita saada. Eivät siis ole välttämättömiä kaikille. Itselläni on luomurouheneuroosi: pakko saada joka päivä. ;) Eipä se kyllä haitaksi ainakaan ole, sillä vehnärouhe sisältää paljon kuitua ja proteiinia, ja hamppurouhe omega-rasvahappoja.

Oikein innostuttuani tein vielä hamppuvoita (näyttää epäilyttävältä, tiedän, mutta maku on mahtava, joskin erikoinen).


HAMPPUVOI
(Härkäpapua sarvista -kirjasta)

2 dl hampun siemeniä
0,75 dl kylmäpuristettua öljyä
1,25 dl vettä
vajaa 0,5 tl suolaa

* Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla, kunnes siemenet alkavat tuoksua ja saavat väriä.
* Lisää vesi ja öljy, hienonna ainekset sauvasekoittimella.
*Voit lisätä veden määrää, jos haluat kevyempää voita.
*Voit myös lisätä n. 1 dl hienonnettuja yrttejä tai 2-4 murskattua valkosipulin kynttä.

Minä lisäsin hieman viime kesänä kasvattamaamme oreganoa ja valkosipulijauhetta, ja öljynä käytin basilikaista oliiviöljyä. Hyvää tuli, joskaan leivän päälle en ole vielä ehtinyt kokeilla. Ainiin ja melkein unohdin, että meikällähän oli tuolla joukossa myös aika paljon paahdettuja auringonkukansiemeniä. En tiedä, kuinka paljon vaikuttivat makuun, kun en ole tehnyt tätä ennen.

Ja viimeiseksi vielä

MUSTAPAPULEVITE (leivälle)
(Kurpitsamoskasta napattua ohjetta mukaillen)

(luomu) mustapapuja
suolaa
chilijauhetta
valkosipulijauhetta

* Keitä yön yli liotettuja papuja noin tunti. Vaihtoehtoisesti huuhtele valmiiksi keitetyt pavut.
* Soseuta ja lisää mausteet.

En usein laita mausteille mitään tiettyä määrää, koska toivon jokaisen laittavan niitä oman makunsa mukaan. Lisäksi käyttämäni mausteet saattavat olla outoja - nyt käytin chilin tilalla unkarilaista paprikajauhetta, joka on tulista, mutta en tiedä kuinka tulista chiliin verrattuna. Niin, ja tuore valkosipulihan on sitten paljon parempaa kuin tuo jauhe, mutta laiska kun olen, käyn hyvin harvoin kaupassa ja teen ruokaa kaapista löytyvistä aineksista.

Lisäksi hellalla porisi venäläisessä emalikattilassa spelttiä, josta teen huomenna ruokaisaa salaattia. Mutta siitä lisää sitten.

6 kommenttia:

lkl kirjoitti...

Herkullisen näköistä :slurps:

Itsellänihän tuollaista ruokaa tehdessä ruoat roiskuisivat pitkin keittiön seiniä (ja silmälaseille). Siksi tyydyn yleensä helpompiin tuotantoproseduureihin (jotka nekin menevät tosin yleensä pieleen)

ylimuuli kirjoitti...

Täällähän on vaikka mitä mielenkiintoista! Hampunsiemeniä löytyy omastakin jääkaapista, toistaiseksi olen vain höystänyt niillä rahkaa tms., mutta voi voisi olla kokeilemisen arvoista. Käytetäänkö sitä siinä kirjassa ihan leipälevitteenä siis?

Ja spelttiä käytän sekä leivonnassa jauhoina että puurossa hiutaleina, noita suurimoita tai jyviäkö ne on, en ole vielä kokeillut, mistä olet löytänyt niitä?

Oma tehosekoittajani elikkäs laajennettu sauvasekotin on päivittäin kovassa käytössä, sillä saa kyllä vaikka ja mitä aikaan! Ihan mahtivehje.

Ja dyykkaamisesta pisteet, itte oon suunnilleen kerran dyykannut ja siitäkin on vuosia :-D

kettu kirjoitti...

Hampunsiemenet kannattaa tosiaan paahtaa tai liottaa, jotta niiden rakenne "aukeaa" ja hyödylliset rasvahapot yms. pääsevät helpommin imeytymään elimistöön. Ja joo, tuo hamppuvoi on tarkoitettu leivälle, ja maistuukin tosi hyvältä!

Nuo on luomuspelttejä, jotka ollaan saatu joltain tuttavalta. Luulisin, että niitä myydään luontaistuote-/luomupuodeissa, esim. Ruohonjuuressa nyt ainakin. Ne on sellaisia ihan riisin näköisiä.

Mulla taitaa olla samanlainen sauvasekoitin, kun siinä on sellainen tehosekoitinastia mukana, jolla saa tehtyä tosi helposti kaikenlaista. (:

vinegar tea kirjoitti...

Hauskaa nähdä hamppuvoita käytännössä! Tämä on niitä juttuja, joita on pitänyt kokeilla jo pitkään, muttakun seliseli... Vaan ehkä tämän innoittamana hiukan nopeammin!

Kiitos myös vierailuista. :)

Noppaz kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta! Tein tänään tuota hamppuvoita ja hyvää tuli. :P Sulla on kyllä upea blogi. kävin katsomassa tuota kuvakirjaakin, eikä voi kun ihailla, kun joku osaa ikuistaa hetkiä valokuviin tuolla tavalla.. :) Ai niin, lisäsin omaan blogiini linkin tähän ruokablogiisi.. sopiiko se?

kettu kirjoitti...

Kivaa että onnistui! Ja kiitos kehuista. (: Valitettavan harvoin vaan päivittelen tätä, ehkä viikon välein tms. Toki saat lisätä linkin, jee. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...