sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Hedelmäistä risottoa

Olen innostunut käyttämään hedelmiä lämpimissä ruoissa. Aiemmin kokeilin jo banaania kookos-pinaatti-linssimuhennoksessa, ja nyt tein "risottoa", johon laitoin ananasta ja banaania. Tykkään hedelmien tuomasta makeudesta, etenkin curryyn yhtistettynä!

En ole tainnut vielä kirjoittaa riisistä. Käytän lähes aina riisin tilalla kotimaisia viljoja. Välillä käytän venäläistä tattaria. Riisinviljely aiheuttaa huomattavasti metaanipäästöjä. Metaani on yksi merkittävimmästä ilmastonmuutosta aiheuttavista kasvihuonekaasuista. Riisinviljely ja karjatalous ovat sen suurimmat lähteet. Lisäksi riisi tuodaan kaukaa, kaukaa.

Siispä olen päättänyt olla ostamatta riisiä. Olen huomannut, että pidän muiden viljojen koostumuksesta ja mausta paljon enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän terveellisiä ainesosia. Täysjyväriisi tosin yltää terveellisyydessään ohran tasolle, kun taas vaalea riisi on paljon huonompi valinta. Se sisältää kuitua ja proteiinia paljon vähemmän kuin edellämainitut. Lisäksi riisissä on enemmän kaloreita kuin esim. ohrassa. (Kurkkasin tiedot Finelistä.)

Kotimaisia viljoja, joita voi käyttää riisin tapaan ovat
  • ohrasuurimot
  • speltti
  • kaurahelmet
En ole vielä kokeillut kauraa lisukkeena, mutta jossain vaiheessa täytyy uskaltaa. Kaurasta ja ohrastahan voi tehdä myös puuroa, kunhan keittää pidempään.

Löysin torikirppikseltä ihanan, vanhan lautasen.. :-) Ja se on ihan tavallisen kokoinen, mutta basilikani tekevät hurjan suuria lehtiä, kuten kuvasta huomaa!

SPELTTI-OHRATTO

2 dl ohrasuurimoita
2 dl spelttisuurimoita
1 kasvisliemikuutio
ripaus suolaa

1 purjo
1 tölkki herkkusieniä (tuoreet ois varmasti parempia)
1 banaani
kourallinen salko- tai muita papuja
1 purkki ananasmurskaa
reilusti currya
soijakastiketta
paprikajauhetta
ripaus pippuria
ja minä laitan kaikkiin ruokiin reilusti tuoretta basilikaa, koska sitä on ikkunalaudat väärällään

* Keitä spelttiä ja ohraa runsaassa vedessä kasvisliemikuution kanssa 20-30 min.
* Kuullota paistinpannulla öljyssä mausteiden kanssa muut aineet.
* Kaada speltti-ohrasta vesi pois ja kippaa paistinpannun sisältö kattilaan. Sekoita kaikki keskenään, mausta ja maista.

4 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Kaura on tosi hyvää lisukkeena, täällä sitä tehdään paljon. Semmoisia suurimoita, jotka ihmiset ostavat yleensä esikeitettyinä. Kannattaa uskaltaa, minusta paljon maukkaampaa kuin riisi.

Mulle muuten tulee kanssa välillä "mitä sitä enää voi ostaa?" -ahdistus.

kettu kirjoitti...

Aijjaa, no hyvä tietää! On meinaan kaapissa luomukaurahelmiä - olen tehnyt niistä talvisin puuroa uunissa, se on tosi hyvää, ja täytyy seuraavaksi kokeilla sitä lisukkeeksi.

Mari kirjoitti...

Kylläpäs on ihastuttava lautanen! Juuri tuollaisten löytöjen takia kahlaan itsekkin kirppikset läpi astiakiikarit silmillä ;)

En oikein pidä riisin mausta ja oonkin usein miettinyt sen korvaamista jollain. Tattis siis näistä vinkeitä!

kettu kirjoitti...

Niin, ja sain sen vain 1,5 eurolla. Mukavaa. Kiikaroin usein myös metallirasioita (esim. vanhoja kahvi- yms.), mutta valitettavan usein niistä pyydetään ihan hurjia summia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...