maanantai 16. kesäkuuta 2008

Raparperipiirakkaa

Puutarha pursuaa heinän ja voikukan lisäksi raparperia! Istuin pitkän tovin keittiön pöydän ääressä kuorien ja pilkkoen raparperia pakkaseen, ja osasta tein piirakan.


PIIRAKKAPOHJA

3 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3 dl kaura-/soijamaitoa
1 dl rypsiöljyä

Raparperitäyte

paljon kuorittua ja pilkottua raparperia
sokeria
ripaus kanelia

* Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi maito ja öljy.
* Levitä pellille leivinpaperin päälle ja tee päällys.
* Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Pohjan ohje on alun perin ollut Anja-tätini, mutta muutin sen vegaaniseksi jo vuosia sitten korvaamalla piimän kauramaidolla ja soodan leivinjauheella. Teen piirakat yleensä aina tälle pohjalle, koska tässä ei ole läheskään yhtä paljon rasvaa ja sokeria kuin perus piirakkataikinaohjeissa. Tällä kertaa myös korvasin neljäsosan jauhoista ruisjauhoilla, mikä oli virhe, koska pohjasta tuli vähän liian mureneva. Hyvältä maistuu silti!

Raparperiruokien kanssa kannattaa muistaa nauttia jotain kalsiumpitoista, kuten kalsiumrikastettua kaura- tai soijamaitoa. Raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo elimistön soluista kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Kalsiumia on eniten luun soluissa, joten oksaalihaposta voi olla haittaa luustolle. (Lähde: Wikipedia)

Aloinkin miettimään, notta mitä hyötyä raparperista onkaan ravitsemuksellisesti? Onko raparperista sittenkin enemmän haittaa kuin hyötyä? Kun ei se makukaan mikään hyvä ole ennen kuin lisää reippaasti sokeria. Voe voe sentään.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä piirakkapohja oli tosi hyvää, teen varmasti toistekin :) Puolitin ohjeen ja tein piirakan kakkuvuoassa, kun syöjiä oli vain kaksi. Raparperia ei ollut, joten päälle laitoin lakkoja, perunajauhoa ja sokeria.

kettu kirjoitti...

Nam, lakkapiirakkakin olisi varmasti hyvää! Kiva että pohja onnistui. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Mitä epävegaanista on soodassa? :o

kettu kirjoitti...

anonyymi: ei soodassa ole mitään epävegaanista, mutta se käsittääkseni vaatii kaverikseen piimän, ja tuo leivinjauhe, joka on miedompaa kuin sooda, sopinee paremmin maidon yhteyteen. En ole siis kokeillut yhdistelmällä sooda + maito, mutta äiti kehoitti vaihtamaan soodan leivinjauheeseen ainakin tässä tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin sen tiedän raparpereistä et niissä oksaalihappoa ja sen takia niitä ois hyvä syödä maitotuotteiden (kalsium)kans. :)

Hyviä ohjeita sulla on täällä ainakin. Ite oon lakto-ovo ja yritän käyttää (aina kun on mahdollista) luomua ja reilua kauppaa..

Mira kirjoitti...

Tälleen vähän jälkijunassa kommentoin, että sooda sopii oikein hyvin myös happamien vegaanisten tuotteiden kaveriksi. Esim. soijajogurtti + sooda saa aikaan tosi mehevän piirakkapohjan, niin makean kuin suolaisenkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...