lauantai 7. kesäkuuta 2008

Soijasuikalekastiketta, nokkosmuhennosta ja gazpachoa

Katsoimme poikaystäväni kanssa Pedro Almodóvarin Mujeres al borde de un ataque de nervios -elokuvan, jossa on merkittävässä roolissa perinteinen espanjalainen gazpacho [gaspatso]. Se on Andalusiasta kotoisin oleva kylmä keitto (lähde: Wikipedia). Raholan syötävien sanojen mukaan gazpacho on "nestemäistä salaattia", eli salaattivihanneksista leivänmuruilla saostettuun viini- tai etikka-öljykastikkeeseen tehty jääkylmä keitto. Minulle tämä oli aivan uusi asia, joten halusin heti ottaa selvää mitä se on ja miten sitä tehdään.

Päätimme siis tehdä gazpachoa alkuruoaksi hienolle viikonloppupäivällisellemme, johon kuului myös saksalaista Kendermanns-luomuvalkoviiniä, nokkosmuhennosta ja soya limonello -kastiketta luomuspagetin kera. Soya limonellon ohjeen löysin Kurpitsamoska-ruokablogista.



GAZPACHO

6 tuoretta tomaattia
1 punasipuli
1 kurkku
1 paprika
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1,5 rkl punaviinietikkaa
kuivaa vaaleaa leipää
vettä
pippuria
1 tl suolaa
2 tl sokeria

* Kuori ja pilko vihannekset.
* Soseuta teho-/sauvasekoittimella.
* Mausta ja lisää vettä sen mukaan, haluatko juotavaa vai syötävää keittoa.
* Laita jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi. Tosin maistuu hyvältä heti!

Joidenkin ohjeiden mukaan sekaan voisi laittaa myös jääpaloja. Maistuu todella raikkaalta ja hyvältä. Laitoimme punasipulin sijaan tavallista sipulia, joten tuli aika voimakkaan makuista. Ei vaan raaskinut ostaa sipulia, kun on kellari täynnä asuintoverin isän viljelemiä sipuleita.




SOYA LIMONELLO

2,5 dl soijapaloja tai soijasuikaleita (mitattu kuivina)
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
reilusti currya

öljyä paistamiseen
1 sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kaurakermaa
½ rkl currya
2-3 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2-3 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta soijajogurttia
suolaa

* Keitä puolisen litraa vettä kiehuvaksi ja liota joukkoon kasvisliemikuutio ja reilusti currya.
* Kaappaa kattila pois liedeltä ja lisää soijapalat.
* Turvotuta paloja kannen alla joitakin minuutteja ja valuta lopuksi vesi pois.
* Hienonna sipuli ja kuumenna öljy pannulla. Lisää pannulle soijapalat, sipuli, sekä cayannepippuri ja kuullota tovi.
* Lisää kerma ja anna kastikkeen hautua siinä jonkin aikaa.
* Laita tässä vaiheessa pastavesi tulelle ja myöhemmin pastat kiehuvaan veteen.
* Kun soijat ovat kypsyneet hetken aikaa kermassa, lisää joukkoon curry, valkosipuli, inkivääri, hunaja ja sitruunan mehu.
* Lorauta sirunamehua vain muutama tippa kerrallaan samalla sekoittaen, jotta kermakastike ei juoksetu.
* Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä kunnes pasta on kypsää. Lisää kastikkeeseen lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan.

Tähän ei mielestäni tarvinnut yhtään niin paljon suolaa kuin mitä olen tottunut käyttämään, ja olen siitä oikein iloinen!

NOKKOSHÖYSTÖ
(Härkäpapua sarvista -kirjasta)

1,5 l nokkosen lehtiä löyhästi mitattuna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä paistamiseen
0,25 tl mustapippuria tai siankärsämön lehtiä (laitoin molempia)
1,5 dl vettä
vajaa 1 rkl siirappia

* Pilko sipulit ja leikkele nokkoset muovikannussa silpuksi.
* Paista sipulia ja valkosipulia öljyssä, lisää pippuri.
* Lisää pilkottu nokkonen, paista muutama minuutti.
* Lisää vesi ja paista vielä reilut 5 min.
* Mausta vähän ennen valmistumista siirapilla.

Nokkosmuhennos maistuu samantapaiselta kuin pinaatista valmistettu, mutta se on paljon terveellisempää. Pinaatissa oleva oksaalihappo estää sen sisältämän raudan ja hivenaineiden imeytymisen. Nokkosestä ne imeytyvät elimistöön paljon paremmin. Härkäpapua sarvista -kirjassa on hyviä nokkosenkäyttövinkkejä, joista voin tehdä tänne tiivistelmän, jos on kysyntää. :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...