lauantai 5. heinäkuuta 2008

Ekoruokavalio


Miten syömällä voi säästää ympäristöä? Tein tällaisen listan, joka opastaa pienien valintojen avulla ruokavalioon, joka kuormittaa ympäristöä vähemmän. Lähteenä olen käyttänyt omaa päätäni ja Härkäpapua sarvista -kirjaa, johon olenkin jo useamman kerran viitannut blogissani. Jos unohdin jotain oleellista niin hihkaiskaa, jotta voin täydentää listaa!

  1. Säästä energiaa ruoanlaitossa. Liesi/hella on energiatehokkaampi kuin uuni, joka puolestaan on varsinainen energiasyöppö. Mikro kuluttaa vielä vähemmän energiaa, mutta kaikkia ruokiahan ei pysty valmistamaan mikrossa. Uudelleenlämmitys kannattaa kuitenkin hoitaa ennemmin mikron kuin hellan avulla. Muista aina käyttää kantta kattilassa ja kattilan/pannun pohjan kokoista levyä!
  2. Osta mahdollisimman kevyesti pakattuja tuotteita. Monet tuotteet on pakattu tarpeettoman tuhdisti moneen eri kääreeseen. Vähentämällä tuottamasi jätteen määrää säästät luontoa, eikä roskapussikaan täyty niin nopeasti. Osta esim. paperipussiin pakattua leipää, koska pussin voi kierrättää kartonkien kanssa. Vältä muutenkin etenkin muoviin pakattuja tuotteita, koska muovi päätyy aina kaatopaikalle, eikä se maadu.
  3. Suosi luonnonmukaisesti tuotettua lähiruokaa. Kaupassa on tarjolla esim. montaa erilaista puurohiutaletta, mutta ympäristön kannalta paras valinta on lähellä tuotettu luomu. Tuotteiden kuljettaminen toiselta puolelta Suomea saattaa kuormittaa ympäristöä jopa enemmän kuin tuotteen valmistaminen. Itse kasvatettu ruoka on aina ympäristöteko; yrttejä voi helposti kasvattaa ikkunalaudalla tai parvekkeella kerrostalossakin, ja idut kannattaa idättää itse. Taloudellisestikin järkevää!
  4. Syö satokausien mukaan ja suosi kotimaista. Kesällä kotimaisia marjoja ja vihanneksia, talvella juureksia ja säiöttyjä marjoja. Vältä kaukaa tuotuja hedelmiä ja muita tuotteita. Ulkomaalaisia hedelmiä haluaa kuitenkin välillä ostaa, joten suosi silloin luomua ja Reilua kauppaa. Talvella kotimaisten tomaattien ja kurkkujen ostaminen ei ole järkevää kasvihuonekasvatuksen vaatiman hurjan energiamäärän takia, joten keksi muita leivänpäällysvaihtoehtoja (paputahnat, kaali, tahini). Satokauden aikana metsistä löytyy ilmaisia herkkuja: sieniä ja marjoja, joita voi kuivata ja pakastaa koko vuoden tarpeiksi.
  5. Vältä eläinkunnan tuotteita. Lihan ja maidon tuotanto vaatii enemmän luonnonvaroja kuin kasvisten syöminen. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan monta kiloa viljaa, joka voitaisiin hyödyntää myös ihmisten ravintona. Lihantuotanto siis ikään kuin tuhlaa viljaa. Lihalle ja maidolle löytyy vaihtoehtoja.
  6. Käy kaupassa pyörällä, kävellen tai muiden asioiden yhteydessä. Sillä on enemmän väliä, millä kulkuneuvolla menet kauppaan kuin sillä, kannatko ostoksesi kotiin muovi- vai kangaskassissa.

6 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Hyvä lista! Itse kuulun valitettavasti "ei se niin justiinsa" -ryhmään, mitä tulee asioiden ja ongelmien tiedostamiseen ja niiden mukaisesti toimimiseen, joten en jaksa aina niin panostaa. Lisäksi muistini on huono, joten kaikki muistutukset ovat aina tervetulleita. Saatan esim. torilla fiilistellä lähellä tuotetun luomukaalin takia ja marssia seuraavaksi itämaiseen kauppaan ostamaan Kaakkois-Aasiasta tuotua sitruunaruohoa, jotta voin valmistaa siitä kaalista jotain näppärää thai-henkistä ruokaa. Että ei näin :D

Mielestä olisi hyvä lisätä tuohon lähiruokakohtaan, että itse kasvatettu ruoka on aina ympäristöteko. Enkä nyt tarkoita, että pitäisi olla oma pottumaa ja mansikkapelto, sillä itsehän asun Helsingin keskustassa, vaan esim. itujen itse idätystä ja ennen kaikkea yrttien kasvatusta! Toki ne Järvisuomen vihreät ja vehreät yrttiruukut himottaa, mutta eikö nekin ole kasvatettu kasvihuoneissa? Ja miten paljon halvemmaksikin se tulisi pidemmän päälle kasvattaa niitä itse. Ja jos kasvatus ei luonnistu, niin ainahan voi käyttää kuivattuja yrttejä, vaikka TV-kokit kuinka peräänkuuluttaisivat tuoreutta.

emmi2410 kirjoitti...

Tohon marin sanomaan vähän liittyen, että muistakaa hyvät ihmiset poimia ne marjat ja sienet sieltä metsistä talteen.

Mari kirjoitti...

Tuohon energian säästämiseen vielä liittyen: kannattaa hankkia ja säilyttää vain sen verran tuoreruokaa, mitä todella käyttää. Myös ruoan säilytyksestä kannattaa itse kunkin ottaa selvää, eli missä lämpötilassa tuote säilyy parhaiten. Ei ole sattumaa, että vihanneslokerot on sijoitettu jääkaapin alimpaan hyllyyn. Kylmäkaappi/kellari olisi aivan luksus kapistus vielä tänäkin päivänä. Ne joutuvat ikävän usein remontoinnin yhteydessä kaatopaikalle/toisenlaiseen käyttötarkoitukseen.

Ja keittäminen ja paistaminenhan kuuluu hoitaa sillä keittolevyllä, johon kattilan/pannun pohja natsaa täydellisesti! Jos pohja on levyä pienempi, lämpö menee harakoille, ja toiste päin ruoan valmistus kärsii.

kettu kirjoitti...

Kiitos hyvistä lisäyksistä!

Mari: minäkin sorrun usein tuohon kotimaisen luomuasian fiilistelyyn, mutta yhdistän sen vahingossa (..) johonkin ulkomaalaiseen, kuten just kookosmaitoon tms. No, onhan se hyvä että edes osa ruoasta on kotimaista, mutta varmasti voisi valmistaa yhtä hyvää ruokaa kotimaisista raaka-aineista.

Tarja kirjoitti...

hyvin olit saanut niputettua asiat yhteen. pohdin kuitenkin listaa lukiessa, että onko kaasuliedellä (+kaasu-uuni) sähkölieteen verrattuna pienempi vai suurempi ekologinen jalanjälki, enkä osannut ajatella asiaa suuntaan enkä toiseen. tai miten se pärjää vertailussa esim. mikrolle. onko tästä ajatuksia? :)

kettu kirjoitti...

Tarja; kaasuliesi on huomattavasti ekotehokkaampi kuin sähköliesi, koska siinä ei ole alku- ja jälkilämpöä toisin kuin sähköliedessä. Käsittääkseni suurin haitta sähköhellan ja -uunin käytössä syntyy juuri hukkalämmöstä, joka tulee kun uunia lämmitetään, ja kun jälkilämpöä ei osata hyödyntää.

Mikroaaltouunin ja kaasulieden eroista en puolestaan osaa sanoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...