keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Kirahvisalaattia

Tämän salaatin idea ovat kauniit, kirpputorilta löydetyt puiset salaatinottimet. Ne ovat afrikkalaishenkiset, mutta en tiedä niiden oikeaa alkuperää. Tämä on kyllä aika perussalaatti. Halusin vain hehkuttaa 1) kirahvien ihanuutta ja 2) varhaiskaalin ihanuutta!

VARHAISKAALISALAATTI

kimpale varhaiskaalia
1 kuorittu ja pilkottu omena
runsaasti ruohosipulia
1 prk oliiveja
tuoretta oreganoa ja basilikaa (tai mitä vain, jos sattuu omaamaan puutarhan, niin mitä sieltä löytyy)
2 isoa pilkottua tomaattia
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
auringonkukan- tai muita siemeniä
loraus öljyä
soijakastiketta ja/tai yrttisuolaa

* Pilko, sekoita ja nauti. Maistuu parhaalta seuraavana päivänä.


IDÄTTÄMISESTÄ

Luulin pitkään, että idättäminen on kauhean vaikeaa. Sitten tapasin erään ruotsalaisen hippitytön, joka opetti, että mung-papuja voi idättää näin:

* Liota papuja yön yli.
* Anna papujen olla isohkossa astiassa, esim. muovikulhossa, 3 päivää. Huuhtele aamuin illoin.

Niin helppoa! Nyt olenkin tehnyt ituja koko ajan, eli syön niitä aika paljon kolmen päivän välein. Ne maistuvat niin hyvältä, että haihtuvat astiasta suuhuni yhtä nopeasti kuin karkit karkkipussista. Idut sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

Voiko joitain muita papuja/siemeniä idättää yhtä yksinkertaisesti? En jaksaisi millään säätää lasipurkkien, valuttamisen ja harsojen kanssa.

Mung-papu ja sen itu.

9 kommenttia:

Anuma kirjoitti...

Ainakin alfa-alfaa voi tolla metodilla idättää. Mä teen sen hyvin samantyyppisesti, paitsi että mulla on iso lasipurkki jota pidän lappeellaan astiakaapissa; tuntuu että sillä lailla iduissa pysyy kosteus muttei liiaksi.

Ja hyvä blogi, btw, tänään löysin!

Anuma kirjoitti...

Ai niin ja vihreitä linssejä kanssa olen idättänyt noin, olivat sairaan hyviä. Pitääkin laittaa vireille.

Mari kirjoitti...

Hei kiitos idätysvinkistä! Omat idätykseni ovat olleet jo kuukausia jäissä, koska taloudestamme ei löydy kuminauhoja (niitä myyvä Saiturinpörssihän töröttää kadun toisella puolella, mutku ei vaan jaXa!). Oon siis idättänyt kaiken aina lasipurkissa, kuminauha sukkahousuista leikatun kankaan päällä purkin suussa ja sitä rataa. Mutta nyt voin siis kokeilla idätystä ilman niitäkin! LOISTAVAA.

Ihme homma, tein itsekkin juuri postauksen, joka liittyi mungpapuihin :)

kettu kirjoitti...

Jee kiitos vinkeistä, pääsen maistelemaan muitakin ituja enkä ehdi kyllästyä mung-ituihin. (:

Mari; niin ja Livejournalin Vegenam-yhteisössä oli myös juuri keskustelua mung-pavuista. :D Ne on nyt påp.

Anna kirjoitti...

Rakastan kirahveja! Ne on käsittämättömän kauniita.

Piti oikeastaan ennen kaikkea tulla sanomaan, että tuo viimeisimmissä postauksissa näkyvä lautanen on hurjan hieno. Ja että ituvinkki oli loistava! Helpoiksikin mainostetut ohjeet kun on aina vaikuttaneet niin monimutkaisilta astiankuivauskaappeineen ja harsokankaineen.

kettu kirjoitti...

Olen aivan rakastunut tuohon lautaseen. Maksoi kirppiksellä 1,5 e, joku on maalannut sen käsin (alla on nimikirjaimet).

Haluaisin, että kaikki astiani olisivat äärettömän somia!

Kanerva kirjoitti...

Mieletön blogi!

Kiitos idätysvinkistä muuten. Satutko muuten tietämään häviääkö itujen ravintoarvo jotenkin radikaalisti jos niitä paistaa pannulla?

Lisäsin blogisi suosikkeihini omaan blogiini.

hanna sopasta kirjoitti...

Kiraffit<33
Mulla on samantyyliset komiat tukaani-salaattiottimet, brasiliassa ovat syntyneet poikaset.

Sammakko kirjoitti...

Meillä mungpavut idätetään lappeellaan olevassa paulmassonpullossa, ilman mitään harsoja ja lenksuja:
http://kasvimaalla.blogspot.com/2007/12/mungpavun-ituja-mung-bean-sprouts.html

Talvella ituja tulee käytettyä paljon, niitä lisätään keittoihin, paistetaan pannulla sesaminsiemenöljyssä, ym. Herkkua!

Alfalfaa käytetään myös, mutta vähän vähemmän. Sille on ihan oma idätyspurkkinsa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...