tiistai 21. lokakuuta 2008

Intialaista

Tiesittekö, kuinka valtavan paljon ympäristöystävällisempää on syödä luonnonmukaista vegaaniruokaa verrattuna siihen, että noudattaa ei-luomua sekaruokavaliota? Kumppanissa 10/2008 oli juttu, jonka mukaan luomuvegaaniruokaa syövä ihminen tuottaa vuodessa saman verran kasvihuonekaasupäästöjä kuin auto, jolla on ajettu 281 km. Sen sijaan tavallista sekaruokaa syövän vuotuiset päästöt vastaavat 4 758 autolla ajettua kilometriä!

Lakto-ovo-kasvisruokavaliokin jää ekovertailussa luullakseni aika kauas vegaaniruokavaliosta, koska maitotuotteiden ja kananmunien tuottaminen vaatii hurjat määrät energiaa. Tämä onkin yksi syy, miksi en todellakaan tajua, minkä vuoksi kasvimaitojen hinta on melkein kaksinkertainen verrattuna tavan maitoon. Maidon valmistukseen tarvitaan kuitenkin lehmiä ja rehua ja vaikka mitä, kun taas kasvimaitoihin kauraa/soijaa/riisiä ja vettä. Tietysti tavan maidolla on enemmän ostajia, mutta on se kumma, että kysyntä aiheuttaa noin suuren hintaeron. Mielestäni nuo hinnat ovat aivan vääristyneitä. Aiheuttavatko maataloustuet maidon hinnan halpuuden? Joku taloustieteilijä voisi selittää. ;)

Tänään tein jotain intialaishenkistä. Idean sain Härkäpapua sarvista -kirjan dalin ohjeesta, mutta lopputulos on hieman erilainen. Vaikka tavoitteenani olisi alkaa käyttää enemmän kotimaisia luomuherneitä, tartun edelleen paljon helpommin linssipurkkiin. Myydäänkö missään hernerouhetta, vai tehdäänkö se aina itse?


DAL

(tai minun versio siitä)

3 dl vihreitä linssejä
3 porkkanaa
1 omena
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä paistamiseen
n. 5 dl vettä
suolaa

mausteseos:
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kurkumaa
2 tl mustapippuria
2 tl jauhettua korianteria
2 tl chiliä
2 tl jeeraa
1 tl neilikkaa

* Kuullota sipulia öljyssä kasarissa/kattilassa.
* Lisää valkosipuli ja mausteseos ja paista vielä hetki.
* Lisää vesi ja porkkanat sekä linssit ja keitä kunnes ne ovat pehmeitä.
* Mausta suolalla makusi mukaan.

Lisukkeeksi keitin kaapista löytyneet jasmiiniriisin jämät yhdistettynä ohraan. Koska kastiketta olisi tullut kommuuniväellemme muuten liian vähän (ja huomasin sen liian myöhään), niin heitin joukkoon myös purkillisen tomaattimurskaa. Se ei ole välttämätöntä, mutta ei siitä pahaakaan tullut.

Tein myös seesaminsiementahnaa, joka on tuo kuvassa mämmiltä näyttävä klöntti. Leivän päälle tai ruoan joukkoon, rich in calcium. ;-)

SEESAMINSIEMENTAHNA

seesaminsiemeniä
pieni ripaus suolaa
öljyä

* Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla, varo ettei pala.
* Murskaa siemenet tehosekoittimessa (en tiedä onnistuuko sauvasekoittimella).
* Lisää suola ja öljy.

Käytin aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, joten tahnaan tuli mukava aurinkokuivattujen tomaattien aromi.

Käydessäni maailmankaupassa bongasin suklaauutuudeen, luomuhampunsiemensuklaan. Sitä oli tummana ja vaaleana. Maistuu ihan hyvältä. Tumma suklaahan on terveellistä, mutta on maitosuklaa mielestäni paljon parempaa. Onneksi on olemassa vegaanistakin maitosuklaata, joka maksaa suunnilleen saman verran kuin tämä (3,50 e).

Tein myös elämäni ensimmäisen ruisjuuren, siitä lisää myöhemmin.

6 kommenttia:

Sampo-Tarmo kirjoitti...

Joskus vuonna 2004 myytiin kaupassa niitä murskattuja herneitä.

Tein niistä jotain ruokaa ja siitä tuli pahaa. Vika lienee ollut herneissä..

Suvi kirjoitti...

Turussa ainakin myydään Ruohonjuuressa Lassilan tilan hernerouhetta. En tietty tiedä että saako sitä mistään lähempää sinua, mutta sitä siis on olemassa. Se on ihan eri näköistä kuin toi aiemmin marketeissa myyty rouhe, sellaista ihan hienoa. Tosi kallista se on kokonaisiin herneisiin verrattuna, mutta ne nyt onkin tosi halpoja.

Kerran tein dalia hernerouheesta (jonka tein ite kokonaisista herneistä) ja maistui ainakin meille. Useemmin tulee tosiaan tehtyä linsseistä, kun ne on niin nopeita. Mut välillä voi kokkailla herneitäkin.

M kirjoitti...

lassilan tilaltahan voi tilata hernerouhetta ja vaikka mitä, pieniäkin eriä. postimaksut tais tosin olla vähintään 7 euroa.

Helmi kirjoitti...

Valmis hernerouhe ois kyllä aika pop, täälläpäin sitä ei nimittäin missään ole näkyny. Itse on kuitenki sen verran laiska, ettei kovin useasti sitä jaksa vääntää. Hommahan ei kyllä sinänsä ole iso, että ehkä sitä vain pitäs ottaa itseään niskasta kiinni...
Asiasta kolmanteen; mulla on kauhea ahistus, kun haluaisin hirveästi alkaa vegaaniksi ihan kokonaan, mutta toisaalta en haluais napsia mitään ravinnepillereitä. Eihän sitä muita kai joutuis napsiin kuin sitä B-vitamiinia, mutta mutta.... ANGSTI!!

an kirjoitti...

Noh, täytynee joskus kokeilla tehdä itse, jos kerta kaupan hernerouhe on joko pahaa tai liian kallista. Liotuspuuhat ovat vaan välillä niin turhauttavia, kun sitten pitää tietää jo etukäteen, milloin ja mitä ruokaa tekee.

Helmi: Ymmärrän ahdistuksesi. Itse syön B-vitamiinia ja kalsium-monivitamiinipillereitä (jotka sisältää mm. D-vitamiinia, jota suositellaan kaikille suomalaisille talviaikaan ja joka on välttämätön kalsiumin imeytymiseksi). Kai jotkut vegaanit elää ilman pillereitä, mutta järkevää se ei ole.

Olen kyllä harkinnut, että alkaisin syödä lähikalaa, mutta on toisaalta monia seikkoja, joiden vuoksi en tahdo. Pillereitten nappailu on loppujen lopuksi aika yksinkertaista ja helppoa, vaikka eihän sitä koskaan tiedä, kuinka hyvin ne imeytyy.

härkäpapu kirjoitti...

Helsingissäkin myydään tuota Lassilan tilan hernerouhetta Ruohonjuuressa.

Pakastin on hyvä kaveri itsetehdylle hernerouheelle. Sieltä ruohittuja herneitä on helppo ottaa tarvittaessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...