perjantai 24. lokakuuta 2008

Keittiöasioita


Minä myös näytän muutaman asian keittiöstämme. Ylhäällä on avohylly, joka sisältää kaikki teet, mausteet, yrtit, sienet, soija-asiat, keittokirjat, kahvit, siemenet, leseet ja rouheet. Olen äärettömän innokas purkittaja.

Meidän keittiössä on keltaoranssit verhot, oranssinpunainen samettisohva, vihreiksi maalatut pinnatuolit (yksi on vielä kyllä valkoinen, koska en ole saanut aikaiseksi maalata) ja oliivinvihreä pöytäliina, jonka päällä on vihreä-valko-oranssiraidallinen poppana.Myös puuhella-leivinuuni on punainen. Monet nykyajan ihmiset varmaan pitäisivät sitä kauhean epähygieenisenä ja likaisena, että keittiössä on aina kasa puita, tuohta ja sytykkeitä. Minusta on aivan ihanaa laittaa hellaan tuli kun on hieman viileää, odottaa kun se lämpenee ja sitten jo kaikki padat porisevatkin kilpaa ja keittiöön alkaa tulla lämmin. Sähköliedessä ei ole sitä samaa tunnelmaa, vaikka välillä sähköhellalla kokkaaminen onkin ihanan yksinkertaista ja nopeaa. Puuhellaihmisille tiedoksi, että emme toki polta puita luukku auki, vaan tulipesän luukku on muuten normaalisti kiinni, mutta halusin saada liekit mukaan kuvaan.


Leivinuuninlämmityspäivän tulos oli kolme pitsaa, yksi omenapiirakka, neljä ruisleipää ja yksi kaalilaatikko. Aika paljon, koska kaikki innostuivat tekemään jotain. Ruisleivistä tuli vähän kovia ja ei tarpeeksi happamia, mutta aika hyviä kuitenkin, ja hyvin ovat maistuneet muillekin. Ihan hyväksyttävää ensimmäisiksi ruisleivikseni, vaikka välillä meinasin jo aivan masentua niiden takia.

4 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Mä olen kanssa leiponut ruisleipää juuren avulla muutaman kuukauden ajajn. Muistaakseni viidennellä kerralla juuri alkoi toimimaan kunnolla. Eli niin, että leipä oikeasti kohosi. Sitä ennen se kyllä teki leivän happamaksi ja ihan hyvän makuiseksi, mutta se jäi kivikovaksi. Tein juuren alunperin hapanleivän palasta. Mutta sen jälkeen se on toiminut tosi hyvin ja oon tosi tyytyväinen että aloin tohon hommaan. Sulla kuulostaa kyllä hiukan paremmalta toi eka satsi, jos se jäi vaan vähän kovaksi. Tosin en tiiä käytitkö hiivaa. Ekoilla kerroilla ehkä kannattaisi käyttää. Mä en laittanut koskaan.

an kirjoitti...

Joo laitoin siis hiivaa, ja kuorta lukuunottamatta leipä on suht pehmeä. Tein juuren hapankorpuista. Yritän ehkä uudestaan sitten, kun saan kaverilta vanhemman juuren. Tuo minun ei tuonut happamuutta juuri lainkaan. Nuo sanoo, että se leipä maistuu kalakukolta. Heh. Tämä on ehkä sellainen asia, jota pitää hieman opiskella.

Suvi kirjoitti...

Joo kai se vaatii harjaantumista, mutta mä luulen, että kaiken ydin on kuitenkin kunnollinen juuri. Toihan on tosi hienoa että voit saada toimivan juuren jostain. Noi ite tehdyt varmaan vaatii jonkun aikaa että alkaa toimimaan.

Lumianna kirjoitti...

Puuhella olisi kyllä ihana :). Kun olin pieni, meillä leivottiin ruisleipä aina taikinajuuresta ja paistettiin leivinuunissa. Ja ihan kaupungissa asuttiin. Herkullista tuli!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...