lauantai 4. lokakuuta 2008

Luomuruokaa ja -piireilyä

Paikallinen luomuruokapiiri aloitti taas toimintansa, ja tilasin sen kautta läheisten luomutilojen tuotteita; porkkanaa, perunaa, palsternakkaa, hapankaalia, omenoita. Sain vielä kaupan päälle pari kiloa lanttua, kun joku ei halunnutkaan niitä. Olen pitänyt lanttua aina hankalana, enkä ikinä osta sitä itse. Aloitin siis heti sen käyttämisen, jotta nuo kaksi kiloa eivät unohtuisi kellarin hyllylle.


LANTTUSOSEKEITTO

2 lanttua
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 peruna
1-2 dl soijarouhetta (jotain proteiiniakin muistettava laittaa!)
0,5-1 prk kaurakermaa
timjamia, basilikaa
ripaus chiliä
suolaa

* Kuori ja pilko lantut. Pilko porkkanat ja palsternakka - niitä ei yleensä tarvitse kuoria ollenkaan. Korkeintaan myöhemmin keväällä, kun alkavat olla jo vanhempia.
* Laita kattilaan vettä niin, että juurekset juuri ja juuri peittyvät.
* Keitä kunnes palaset ovat pehmeitä ja heitä loppuvaiheessa joukkoon soijarouhe.
* Soseuta, mausta ja lisää kaurakerma.

Maasta juuri nostetut juurekset ovat herkullisen makeita. Ja tämä ei sitten maistu ollenkaan lanttulaatikolta, vaan makealta ja hyvältä! Lanttu sisältää Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan runsaasti c-vitamiinia, ja korkea vitamiinipitoisuus säilyy hyvin kevääseen asti paksun kuoren vuoksi. Pitää varmaan alkaa suosia lanttua, koska ei se nyt niin hankalaa ollutkaan!

Luin lehdestä, että porkkanan ravintoarvot ovat nyt parhaimmillaan, joten nyt kannattaa popsia paljon (luomu)porkkanaa!

2 kommenttia:

popsu kirjoitti...

Nam, lanttu on mun herkkua kaikissa muodoissaan :) Täytyykin varmaan kokeilla myös keiton muodossa! Yleensä teen lantusta uunissa ranskiksen tapaisia tikkuja: lanttu tikuiksi, sitten n. 7min mikrossa (tai voi myös esikeittää) ja sitten uuniin pellille tms ja pikkasen oliiviöljyä ja suolaa ja pippuria. Aijai, että tulee hyviä ja niin paljon terveellisempiä kuin "oikeat" ranskikset :)

Mahtava muuten tämä blogi. Olen vähitellen siirtynyt sekaruokavaliosta kasvisruokavalion suuntaan ja täältä olen löytänyt paljon hyviä ohjeita. Kiitos niistä!

an kirjoitti...

Oon miettinyt tehdä joskus noita "ranskalaisia" eri juureksista, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Varmasti hyviä! Ja kiva kuulla, että tykkäät näistä jutuista. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...