perjantai 17. lokakuuta 2008

Pinaattia ja aurinkoa

Tämä ei ole kyllä vähimmässäkään määrin lähiruokaa, mutta koska alkoi tehdä mieli hyvää suolaista kasvispiirakkaa, improvisoin tällaisen. Tein noin vuosi sitten erään järjestön tilaisuudessa kokkina hääriessäni pyynnöstä suolaista piirakkaa, jossa oli täytteenä kermaviiliä, pinaattia ja fetajuustoa (yleensä näet kokkileikeissäni teen kaiken vegaanisena). Maistoin sitä pienen palan itsekin, ja se oli niin hyvää, että siitä saakka on itänyt mielessä ajatus kehitellä vegaaninen versio. Pohjan ohje on Eläinoikeusfoorumilta kaalipiirakan ohjeesta.

Se siitä soijalakosta myös. Alpron maustamaton jugurtti on niin hyvää ja monikäyttöistä, etten ehkä halua luopua siitä. Lähetin kyllä Biofermelle (Yosan valmistaja) palautetta, että olisiko mahdollista tehdä maustamatonta kaurajugurttia, joskaan en tiedä, olisiko se toiminut tässä ohjeessa, kaurajugurtin koostumus kun on aika erilainen kuin soijajugurtin. Itsekin voisi tietysti kokeilla tehdä, jos saisi joskus aikaiseksi.


AURINKOPINAATTIPIIRAKKA
(uunipellillinen)

Pohja:

25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2,5 dl vettä
7 dl sämpyläjauhoja
1 dl öljyä

Täyte:

1 prk (500 g) Alpro Soya maustamatonta jugurttia
aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna
1 pss pakastepinaattia (tai 1 ruukku tuoretta)
(mustia oliiveja palasina)
mustapippuria
basilikaa
ripaus suolaa

* Hiiva, suola ja sokeri hierotaan nestemäiseksi ja lisätään vesi ja 3 dl jauhoja. Taikinan annetaan seistä liinan alla 10 minuuttia, ja vaivataan sitten loput jauhot ja öljy sekaan. Laitetaan kohoamaan.
* Sekoita toisessa astiassa kaikki täytteen aineet keskenään (pinaatti kannattaa sulattaa).
* Levitä taikina pellille ja levitä täyte sen päälle. Kannattaa jättää hieman korkeammat reunat, jotta täyte ei vahingossakaan valu yli laidan.
* Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Täytteeksi voi oikeastaan laittaa mitä vain. Tein toisenkin piirakan, jossa täytteenä oli jugurtin, pinaatin ja mausteiden lisäksi herkkusieniä, punasipulia ja punaista paprikaa. Sekin oli tosi hyvää, mutta mausteita täytyi laittaa hieman enemmän.

PS. Huom, muutin aiemmin postaamani Kookostaikakuulaohjeen terveellisemmäksi ja vähäkalorisemmaksi; huomasin, että tomu- ja vaniljasokerin sijaan kuulissa voi käyttää hunajaa (ja vaniljaesanssia, jos haluaa). Hunajaa tarvitaan paljon pienempi määrä kuin sokeria saman makeusasteen aikaansaamiseksi. Taidan kokeilla jossain vaiheessa myös rommikuulia, koska asuintoveri osti Sokoksen alennusmyynneistä kasan elintarvikemakuja.. keinotekoista, mutta kiinnostavaa! :D

3 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Luettuani sun edellisen postauksen mietin pitkään soijan käyttöä - olen riippuvainen siitä. Kävin Alpron sivuilla ja ne sanovat ostavansa gmo vapaata soijaa. Eihän se sitä täysin voi olla, mutta että edes yritetään. Ei kai se niin paha voi olla?.

an kirjoitti...

No, Alpron soijajugurtti on ainakin luomua, mikä on vielä parempi asia. Luomusoijaan luottaisin ehkä enemmän kuin Alpron omiin sanomisiin siitä, että eivät käytä gm-soijaa. Kuten sanottu, ainakin epäluomusoijaan gm-soija on todennäköisesti sekoittunut. Eri asia on sitten se, mitä haluaa tukea; onhan parempi ostaa tuotetta, joka ainakin sanoo käyttävänsä gm-vapaata soijaa, kuin tuotetta, jossa on gm-soijaa (eli mikä tahansa muu paitsi sellainen, joka on luomua). Toivottavasti tästä sepustuksesta saa jonkun selvän.

Anonyymi kirjoitti...

NAM mikä blogi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...