maanantai 13. lokakuuta 2008

Suklaa-asioita


KOOKOSTAIKAKUULAT

(n. 25 kpl, Vegaanin kasviskeittokirja s. 121)

100 g margariinia (tummansininen Keiju)
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
3 tl hunajaa
1 tl vaniljasokeria tai 0,5 tl vaniljaesanssia
2 rkl kaakaojauhetta (siis sitä tummaa)
2rkl kylmää vettä

* Kaada kaikki aineet kulhoon ja sekoita massaksi.
* Pyörittele massasta pieniä kuulia ja kierittele kookoshiutaleissa.
* Anna kuulien kovettua kylmässä.

Kaakaon sanotaan alentavan verenpainetta - siis nimenomaan kaakaopavun, ei sen sokeri-kaakao-sekoituksen, jota myydään kaakaojuomajauheena kaupoissa. Tummasta kaakaojauheesta tuleekin parempaa kaakaojuomaa;
1 tl tummaa kaakaojauhetta
vajaa 1 tl hunajaa
loraus kauramaitoa
kuumaa vettä

Tummalla suklaalla sanotaan olevan samanlaisia terveysvaikutuksia. Lisäksi tumma suklaa (johtopäätös: myös tumma kaakaojauhe) sisältää flavonoideja. Ei ole kuitenkaan ihan sama, mitä kaakaota ostaa - yleensä se halvin paketti ei ole eettisin vaihtoehto. Täällä on lueteltu Reilun kaupan kaakaojauheet ja suklaat. Monia niistä saa ihan tavallisista ruokakaupoista.

Kaakaopapu. (kuva)
Tavallisessa kaakaokaupassa viljelijät myyvät usein satonsa eteenpäin paikallisten välittäjien kautta, jolloin he saavat itse vain pienen osan sadon markkina-arvosta. Johtuen kaakaon vaatimattomasta tuotosta ja suuresta työvoimantarpeesta viljelijät joutuvatkin etsimään jatkuvasti keinoja kustannusten karsimiseen. Kaakaontuotannon synkkä puoli onkin se, että esimerkiksi Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee satojatuhansia lapsia, joista pieni osa on päätynyt viljelmille lapsikaupan seurauksena. Viljelmillä työskentelevät lapset – ja erityisesti tytöt – käyvät harvemmin koulua kuin muut paikalliset lapset.
(Lähde: Reilukauppa.fi)

6 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Osaatko sanoa kuinka kauan nuo suklaapallurat säilyvät? Että jos niitä tästä pikku hiljaa alkaisi jouluksi pyöräyttelemään... tosin epäilen, että ensimmäinen satsi saattaa hyvinkin kadota maistiaisina... ;)

Insanity_ kirjoitti...

Naminami! tumma suklaa on ihanaa, ja samoin itsetehdyt makeiset.. Miksi niitä tulee tehtyä siltikin niin harvoin?

an kirjoitti...

ziriliini: Koska näitä kuulia ei kypsennetä mitenkään, ne tuskin säilyvät muutamaa päivää pidempään. Eli eivät säily varmastikaan samaan tapaan kuin vaikkapa keksit. Itse en ehkä söisi viikkoa vanhempia.. Mutta nuo on tosi nopea tehdä, joten saat pyöräytettyä ne vaikka aatonaattona! Pakkaaminen voikin sitten olla hankalampi juttu.

insanity_: Niinpä! Kaupassa mietin suklaan ja näiden välillä, ja onneksi päädyin tekemään itse. :) Paljon kivempi herkutella itsetehdyillä jutuilla.

Hyppysellinen kirjoitti...

aivan samanlainen ohje kuin 1986 Aku Ankan keittokirjassa julkaistu. siinä veden määrä on vain 1rkl. näin ne hyvät reseptit kiertää!
(joskin itse en välittäisi, kookos ei kuulu herkkuihin muuta kuin kookosmaitona :))

an kirjoitti...

heh! :)

Anonyymi kirjoitti...

oi ihanaa! just tuommosia kookoskuulia oon kaipaillu jo monta vuotta :O ne on varmasti taivaallisia ja ohjeki noin helppo! :--)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...