torstai 18. joulukuuta 2008

Porkkanalaatikkoa

Hämärässä kuvattu, keskiyöllä valmistunut porkkanalaatikko.

Yksi asia mitä en tajua on se, että karjalanpiirakoissa ja laatikoissa, jotka käsitetään yleisesti perinteiseksi suomalaiseksi ruoaksi, käytetään riisiä, joka ei siis taatusti ole suomalaista. Ennen vanhaan Suomessa ei sitä edes ole ollut saatavilla, joten varmasti ohran käyttäminen puuroissa, piirakoissa ja laatikoissa on ollut yleisempää. Siksi tässäkin porkkanalaatikossa on käytetty ohrasuurimoita, vaikka ohjeessa sanotaan, että puuroriisiä.

PORKKANALAATIKKO

1 kg porkkanasosetta
4 dl vettä
1,5 dl ohrasuurimoita
2 dl kauramaitoa
2 dl kaurakermaa tai kevytversioon soijajugurttia (toimii!)
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
4 rkl soijajauhoja
1 tl pippuria
korppujauhoja

* Keitä ohrasuurimot pehmeiksi vedessä ja sen jälkeen sekoita kaikki ainekset ja kaada uunivuokaan.
* Ripottele pinnalle korppujauhoja.
* Paista uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia.

Vedin vähän mutkia suoriksi ja ladoin kaikki ainekset suoraan vuokaan siis esikeittämättä ohraa, jolloin uunissaoloaika lähes tuplaantui. Unohdin loodan makuuhuoneen puu-uuniin neljäksi tunniksi, mutta ilmeisesti nämä jouluruoat on tarkoitettu tehtäviksi puu-uuneissa, koska ne ovat sitä parempia mitä pidempään ne ovat uunissa!

Jos teet tällä mutkat suoriksi -periaatteella, laita vettä paljon vähemmän, jotta pata valmistuisi noin 2 tunnissa (minulla ongelmana oli lähinnä vetisyys, joka sitten hävisi neljän tunnin hauduttamisella, ja sellaista uunissapitoaikaa en todellakaan suosittele niille, joilla on sähköä kuluttava uuni!).

2 kommenttia:

J kirjoitti...

Ihana blogi! Todella herkullisia kuvia. Jatka samaan malliin!

an kirjoitti...

Oi kiitos, J!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...