torstai 29. toukokuuta 2008

Pahispikaruokaa

Ensimmäinen lämmin ruoka moneen päivään. Ja voi kuinka paljon vaivaa se aiheuttikaan! Puuhella savutti pirusti ja jouduin sammuttamaan tulen ja avaamaan talon kaikki ikkunat ja ovet poistaakseni savun. Kun olin saanut savun vaihdettua happeen, päätin luovuttaa ja tehdä ruoan sähköhellalla.


PAHISWOKKI

1 pss Hälsans Kök soija"jauhelihaa"
1 pss wokkivihanneksia
1 sipuli
paljon currya ja paprikajauhetta
ripaus chiliä ja suolaa

* Paista soijajauheliha ja sipuli mausteiden kanssa.
* Siirrä ne toiseen astiaan ja wokkaa vihannekset mausteiden kanssa.
* Syö.

Meillä on sellaista venäläistä siirapinomaista kastiketta, joka sopi mainiosti tämän kanssa. Eli ehkä ohjeeseen voisi lisätä hieman siirappia..

HUOM, arvon toverit! Hälsans Kökin soijajauheliha on valmistettu Israelissa, joten se ei ole todellakaan mitään eettistä tavaraa, vaikkei sen takia olekaan tapettu eläimiä. Soija on ensin matkannut Etelä-Amerikasta, sitten se on jalostettu Israelissa ja todennäköisesti pakattu Ruotsissa, koska kaikki tekstit ovat ruotsinkielisiä. Meillä on noita pakastimessa useampikin lokakuisten Kasviskekkereiden ylijäämäpaketti, mutta aika harvoin tulee käytettyä. En ihan ymmärrä eroa tämän ja paistetun soijarouheen välillä. Tämä ehkä vain näyttää enemmän jauhelihalta.

Pakastevihannesten ongelma on se, että pakasteet eivät ole kauhean ympäristöystävällisiä. Lisäksi ne ovat kalliita. Olisin aivan hyvin voinut wokata tuoretta parsa- ja kukkakaalia ja paloitella porkkanatkin itse. Sattui tuollainen nyt vaan löytymään pakastimesta. Yleensä en noita ostele, koska ne ovat mielestäni turhia. Mutta tulipahan tehtyä oikein epäfennoruokaa (sipuli oli suomalaista lähiruokaa!).


Näyttää aika samalta kuin jauheliha.

Ps. Yli 2000 kävijää kolmessa kuukaudessa, en olisi uskonut. :O Kiva jos jaksaa kiinnostaa. <3

tiistai 27. toukokuuta 2008

Pinkkiä

Tänään söin aamupalaksi..

VAALEANPUNAISTA PIRTELÖÄ

1 dl jäisiä puolukoita
1 banaani
2 dl mansikanmakuista soijamaitoa
1 tl hampunsiemenrouhetta
2 tl pellavansiemenrouhetta
2 tl vehnäleseitä
jonkin verran kauramaitoa

* Soseuta ja nauti kylmänä.

.. ja lounaaksi PINKKIÄ SALAATTIA.

2 punajuurta
4 porkkanaa
1 dl (hampun)siemeniä
liraus öljyä
3 valkosipulinkynttä
ripaus timjamia, persiljaa ja suolaa

* Kuori ja raasta juurekset.
* Paahda siemenet.
* Purista valkosipulit tai jos ei ole puristinta, pilko hyvin pieniksi.
* Sekoita kaikki keskenään ja mausta oman mieltymyksen mukaan.

Iltapäiväkahvin nautin vaaleanpunaisesta mukista..


..lukien vaaleanpunaista lehteä (toim. huom; ei ole tapaistani :D).

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Leipää

Kokeilin tänään, onnistuisiko tahinin ja maapähkinävoin valmistaminen ihan itse. Paahdettiin maapähkinöitä ja seesaminsiemeniä, murskasin ne tehosekoittimella ja lisäsin ripauksen suolaa ja rypsiöljyä. Molemmissa maku on vähän jotain sinne päin, mutta ei voita teollisesti valmistettujen makua (heh). Taidan siis pitäytyä hamppuvoissa, koska se vaatii saman prosessin mutta on kotimaista.

Etummaisena seesaminsiementahna ja taaempana maapähkinätahna.

Seesaminsiementahnan etu on se, että siinä tulee paahdettua ja murskattua seesaminsiemenet, jotka ovat niin pieniä, että niiden laittaminen esim. sämpylöihin ei hyödytä juuri lainkaan; siementen sisältämä kalsium ei pääse imeytymään elimistöön, koska hampailla on vaikea onnistua pureksimaan siementen rakenne rikki.

Maapähkinävoin hyviä ominaisuuksia en ihan heti keksi, vaikka onhan se energiapitoista ja ihan hyvän makuista. Hampunsiemenvoista taas saa omega-rasvahappoja. Ihania kaikenmoiset tahnat kyllä ovat pelkkään Keijuun verrattuna!

Erään aamun leivänpalanen. Dyykattua vehnäpatonkia, aurinkokuivattua tomaattia ja itse kasvatettua basilikaa.

Kun vapun jälkeen oli lämpimiä aamuja, söimme usein aamiaista ulkona pyöreän valkoisen puutarhapöydän ääressä paikallista sanomalehteä lukien ja kahvia hörppien. Valmistimme hienoja leipiä;
- tahinia ja omenaa jälkiuunileivällä
- tahinia, tomaattia ja basilikaa ruisleivällä
- valkosipuli-basilikaöljyä ja tomaattia kauraleivällä

maanantai 12. toukokuuta 2008

Spelttiä


Tämän oli tarkoitus alun perin olla salaatti, mutta huomasin sen toimivan vallan hyvin myös lämpimänä ruokana. Tähän voisi lisätä pilkottua salaattia, jotta saisi siihen jotain tuorettakin. Nyt tein kaapista löytyvistä jutuista. Kuvaan piti saada omien basilikojen ensimmäiset isot lehdet. Nam. Ja ohella mustapaputahnaa (ks. edellinen merkintä).

SPELTTISALAATTI tai SPELTITTO

keitettyä spelttiä
oliiveja
mustapapuja
sipuli
aurinkokuivattuja tomaatteja
kurkkupikkelsiä
pari omenaa
yrttejä (esim. basilika, timjami)
soijakastiketta

* Pilko ja paista sipuli.
* Pilko omena.
* Sekoita kaikki keskenään ja lisää loraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai jotain muuta öljyä.
* Syödään kylmänä, parhaimmillaan oltuaan kylmässä muutaman tunnin maustumassa.

Olin viikonlopun töissä kokkina eräässä saaressa, jossa 17 luontoleirin ohjaajaa kokoontui suunnittelemaan kesän luontoleirejä. Tein mm. tosi hyvää kaali-kookos-curry-kastiketta ohran kanssa. Aion kokeilla lähiaikoina sitä kotonakin, vaikka viikonloppuna se valmistuikin täysin kokeilupohjalta edellispäivän kookos-soijasuikalekastikkeen jämien päälle.

keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Soseutettua

Ostin sauvasekoittimen! Tai pikasekoitin siinä paketissa kyllä lukee, mutta kuitenkin. Olen siis eilen ja tänään kokeillut sitä vaikka mihin. Nyt on myös ollut sen verran viileitä päiviä, että saatoin laittaa puuhellaan tulet. Ja se tarkoittaa sitä, että pistän monta eri pataa porisemaan.

BANAANI-MUSTIKKAJÄÄDYKE/JÄÄTELÖ/joku

1 banaani (mielellään jäinen, mun lämmin banaani sulatti mustikoiden jään liian pian)
kasa jäisiä mustikoita
loraus vaniljasoijamaitoa (kermavaahto tai vaniljakastike ois ehkä vielä parempi)

* Kaikki siihen astiaan, jossa voi pör pör murskata ja soseuttaa vaikka mitä.
* Nauti.


MUSTIKKASMOOTHIE

läjä mustikoita
1 banaani
pari desiä vaniljasoijamaitoa
1 nektariini
2 tl vehnärouhetta
1 tl hampunsiemenrouhetta

* Paloittele hedelmät.
* Sekoita kaikki ja tehosekoita.
* Laita jääkaappiin vetäytymään/jäähtymään.
* Nauti.

Tein tämän dyykatusta banaanista ja nektariinista, ja nektariini toi tähän mukavan makuvivahteen. Rouheita laitoin siksi, että en syönyt tänään aamupuuroa, joten jossain piti niitä rouheita saada. Eivät siis ole välttämättömiä kaikille. Itselläni on luomurouheneuroosi: pakko saada joka päivä. ;) Eipä se kyllä haitaksi ainakaan ole, sillä vehnärouhe sisältää paljon kuitua ja proteiinia, ja hamppurouhe omega-rasvahappoja.

Oikein innostuttuani tein vielä hamppuvoita (näyttää epäilyttävältä, tiedän, mutta maku on mahtava, joskin erikoinen).


HAMPPUVOI
(Härkäpapua sarvista -kirjasta)

2 dl hampun siemeniä
0,75 dl kylmäpuristettua öljyä
1,25 dl vettä
vajaa 0,5 tl suolaa

* Paahda siemeniä kuivalla paistinpannulla, kunnes siemenet alkavat tuoksua ja saavat väriä.
* Lisää vesi ja öljy, hienonna ainekset sauvasekoittimella.
*Voit lisätä veden määrää, jos haluat kevyempää voita.
*Voit myös lisätä n. 1 dl hienonnettuja yrttejä tai 2-4 murskattua valkosipulin kynttä.

Minä lisäsin hieman viime kesänä kasvattamaamme oreganoa ja valkosipulijauhetta, ja öljynä käytin basilikaista oliiviöljyä. Hyvää tuli, joskaan leivän päälle en ole vielä ehtinyt kokeilla. Ainiin ja melkein unohdin, että meikällähän oli tuolla joukossa myös aika paljon paahdettuja auringonkukansiemeniä. En tiedä, kuinka paljon vaikuttivat makuun, kun en ole tehnyt tätä ennen.

Ja viimeiseksi vielä

MUSTAPAPULEVITE (leivälle)
(Kurpitsamoskasta napattua ohjetta mukaillen)

(luomu) mustapapuja
suolaa
chilijauhetta
valkosipulijauhetta

* Keitä yön yli liotettuja papuja noin tunti. Vaihtoehtoisesti huuhtele valmiiksi keitetyt pavut.
* Soseuta ja lisää mausteet.

En usein laita mausteille mitään tiettyä määrää, koska toivon jokaisen laittavan niitä oman makunsa mukaan. Lisäksi käyttämäni mausteet saattavat olla outoja - nyt käytin chilin tilalla unkarilaista paprikajauhetta, joka on tulista, mutta en tiedä kuinka tulista chiliin verrattuna. Niin, ja tuore valkosipulihan on sitten paljon parempaa kuin tuo jauhe, mutta laiska kun olen, käyn hyvin harvoin kaupassa ja teen ruokaa kaapista löytyvistä aineksista.

Lisäksi hellalla porisi venäläisessä emalikattilassa spelttiä, josta teen huomenna ruokaisaa salaattia. Mutta siitä lisää sitten.

sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Tulinen linssihöystö

Olin vapun kipeänä, joten tulinen ruoka teki hyvää rööreille. Tätä kelpasi maistella ulkona lämpimässä säässä rappusella istuskellen ja espanjankielistä Gipsy Kingsiä kuunnellen!


TULINEN LINSSIHÖYSTÖ
Lisukkeeksi esim. ohraa.

2 (dyykattua ja kurttuista) paprikaa
2 porkkanaa
1 sipuli
2 dl punaisia linssejä
mustia oliiveja
1 prk tomaattimurskaa

currya
tulista paprikajauhetta/chiliä
yrttejä maun mukaan
suolaa
0,5 sitruunan mehu

* Paista pieneksi pilkotut porkkanat, sipuli ja paprikat curryn ja paprikajauheen kanssa.
* Keitä linssit erillisessä pienessä kattilassa ja lisää joukkoon.
* Lisää muut jutut ja kiehauta.

Kuvaamisen jälkeen ripottelimme päälle vielä sinihomejuustoa, hups. Mutta se toi täydellisen loppusilauksen ruokaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...