tiistai 29. heinäkuuta 2008

Keisarillista

Kaaliruoat ovat yksiä ehdottomista suosikeistani. Kaali maistuu paistettuna tosi hyvältä, sellaiselta makealta ja mehukkaalta ja maukkaalta! Teemme kaaliruokia etenkin talvisin, kun kotimainen kaali on kohtuuhintaista ja yksi harvoista kotimaisista asioista, joita juureksien lisäksi saa talvellakin. Yllä olevassa kuvassa on alla olevan reseptin mukaan tehty kaali, jossa on soijarouheen tilalla rapeaksi paistettua tofua. Lisukkeena ohraa. Itse tykkään kaalin kanssa ihan eniten perunamuusista!

KEISARIN KAALI
(Mukaillen Härkäpapua sarvista -kirjan ohjetta)

kaalia niin paljon että raakana paistinpannu on sitä täynnä
loraus soijakastiketta
1 rkl siirappia
1 rkl (balsami)viinietikkaa
2 dl soijarouhetta
tilkka vettä

* Pilko kaali ja laita se paistumaan pannulle rypsiöljyn kera. Sitä pitää paistaa aika kauan. Kun pannulla on tilaa muullekin, lisää soijarouhe ja sen jälkeen muut ainekset.
* Anna muhia pannulla kunnes kaali on kutistunut eikä ole enää rapsakkaa.
* Keitä lisukkeeksi täysjyväpastaa tai tee perunamuussia!

Jälkkäriksi vaniljavanukasta mustaherukoiden kera. Voisin syödä tätä litran kerralla.. Onko kukaan muuten kokeillut tehdä itse suklaavanukasta? Ajattelin kokeilla joskus toiste lisäämällä tähän ohjeeseen kaakaojauhetta. Iski suunnaton vanukkaanhimo, kun poikaystäväni antoi minulle töihin evääksi kaksi Alpro Soyan suklaavanukasta.. iik ja nam! On vaan kuitenkin niin paljon kivempi tehdä vanukkaansa itse, koska Alpron vanukkaat on pakattu järjettömän epäekologisesti; neljä pientä muovipurnukkaa, joissa on metallikansi ja ympärillä vielä järeä kartonki. Voi voi.

VANILJAKASTIKE/-VANUKAS

5 dl kasvimaitoa (esim. puolet vaniljasoijamaitoa ja puolet kauramaitoa)
n. 2 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoa

* Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi. Muista sekoittaa koko ajan, ettei se pala pohjaan.
* Vispilöi joukkoon sokerit.
* Ota kattila hetkeksi pois levyltä. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä tai maitoa, ja vispilöi seos kuuman maidon joukkoon. Laita takaisin hellalle, kunnes ensimmäinen kupla näkyy.
* Jos seos ei mielestäsi suurustunut tarpeeksi ollakseen vanukasta, lisää hieman perunajauhovettä, mutta ole varovainen, ettei koko hommasta tule liisteriä.
* Jäähdytä ja nauti kylmänä - raparperipiirakan kyljessä tai sellaisenaan vaikkapa mustaherukoiden kanssa!

tiistai 22. heinäkuuta 2008

Lasagnea ilman juustoa


Lasagne on käsitetty raskaaksi ja epäterveelliseksi ruoaksi - sehän perinteisesti sisältää jauhelihaa, maidosta tehtyä valkokastiketta ja ihan pirusti juustoa. Rasvaista ja täynnä eläinrasvaa ja huonoja rasvahappoja! Vegaanisesta lasagnesta saa terveellisempää mutta ihan yhtä hyvää (tai ehkä parempaakin; söin viimeksi tavan lasagnea pienenä koulussa, ja silloin vihasin sitä).

Meidän yliopiston ruokalassa vegaaninen lasagne tarkoittaa tavallista lasagnea, johon on jätetty jäljelle ainoastaan lasagnelevyt, porkkanasuikaleet ja tomaattikastike. Lasagnepäivinä en kyllä syö siellä (terveisiä Amicalle)! Sen sijaan soijarouheen ja kaurakerman käyttö saa hyvää aikaan. Koska olin pihi ja ostin vain yhden purkin tomaattimurskaa ja kaurakermaa, tästä ei tullut niin mehevää kuin silloin, jos oikeaoppisesti käyttää molempia kaksi purkkia! Herkullista tuli kuitenkin.

LASAGNE

(vajaa) 1 pkt lasagnelevyjä (täysjyvälevyt on paras valinta, käytin kaapissa olleita pinaattilevyjä. Paketissa on aina myös ohje, sitä voi käyttää soveltuvin osin.)
kourallinen seesaminsiemeniä

tomaattikastike:
2 prk tomaattimurskaa
3-4 dl soijarouhetta (kuivana mitattuna)
1 sipuli
ripaus chiliä
suolaa
yrttejä tai muita mausteita, niin paljon että maistuu hyvältä

valkokastike:
2 prk kaurakermaa
suolaa
timjamia
muutama rkl vehnäjauhoja

* Paista pannulla öljyssä soijarouhetta ja sipulia mausteiden kanssa. Kun ovat valmiit, lisää tomaattimurska.
* Kiehauta kasarissa kaurakerma, mausta ja lisää jauhot niin että suurustuu hieman (oon huono suurustamaan enkä muista tarkalleen ottaen miten tein, siksi näin suurpiirteinen ohje).
* Laita uunivuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta, sitten kerros lasagnelevyjä, sitten tomaattikastiketta, sitten valkokastiketta, sitten lasagnelevyjä. Jatka tätä rataa niin kauan kuin sinulla on kastikkeita. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee runsaasti pelkkää valkokastiketta ja seesaminsiemeniä.

sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

Ruokaisia salaatteja kesälounaaksi


Hain hieman vinkkejä täältä, kun tein viikonlopun aikana pari ruokaisaa salaattia. Tässä tulokset. Molempiin salaatteihin voi lisätä ituja, ne tuovat ihanan raikkaan lisämaun! Yllä olevassa kuvassa on ohrasalaattia, johon olen sekoittanut vihreiden linssien ituja.

KESÄPÄIVÄN OHRASALAATTI

n. 5 dl keitettyä ohraa
1 sipuli
pari tomaattia
pari kourallista silputtua varhaiskaalia tai muuta vihreää salaattia
tuoreita herkkusieniä
hieman kesäkurpitsanpaloja

kastike:

0,5 dl öljyä
1 tl hunajaa
3 rkl balsamiviinietikkaa
yrttejä, esim. basilikaa ja timjamia (kestosuosikkejani)

* Laita pilkotut herkkusienet ja kesäkurpitsat maustumaan kastikkeeseen sillä aikaa, kun keität ohran ja pilkot sipulin, kaalin ja tomaatit. Lopuksi sekoita kaikki ainekset keskenään. Salaatti on parasta oltuaan yön yli jääkaapissa.


TOFU-RAPARPERI-PASTASALAATTI

vajaat puoli kattilallista keitettyä täysjyväpastaa

1 pkt tofua (käytin marinoitua)
1 sipuli
kurkumaa
chilijauhetta

3 raparperin vartta
jotain sieniä (käytin viime kesäisiä kuivattuja herkkutatteja)
2 tl suolaa
3 tl sokeria
1 tl inkivääriä

muutama tomaatti
pari kourallista varhaiskaalia tai muuta vihreää salaattia
loraus balsamiviinietikkaa
paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä (käytin cashew- ja maapähkinöitä, joita sattui olemaan kaapissa)
loraus soijakastiketta
1 maustekurkku
(tuoretta) basilikaa

* Paista pilkottu sipuli ja tofu kurkuman ja chilin kanssa öljyssä, kunnes tofu on ruskettunut. Kaada salaattiastiaan ja heitä pannulle raparperit, sienet, sokeri ja suola ja paista kunnes raparperit ovat kellastuneet, mutta ei ihan hajonneet. Mausta inkiväärillä.
* Sekoita kaikki aineet keitettyyn täysjyväpastaan. Salaatti on parhaimmillaan oltuaan jääkaapissa yön yli. Todella täyttävää ja herkullista!

Mansikka-asioita


Ostin torilta 5 kilon laatikollisen polvijärveläisiä mansikoita, joista pistin suurimman osan (16 pakasterasiallista!) pakkaseen odottelemaan talven aamupuuroja ja marjakiisseleitä. Osa syötiin saman tien ja lopuista tein tänään raparperi-mansikkapaistosta. Sitä voisi kyllä kutsua myös 0,5 desilitran smöglöpaistokseksi, koska ensinnäkin kaikkia aineksia tuntuu tulevan puoli desiä ja koska siitä tulee aika tahmaista ja makeaa - mutta raparperi kyllä tasoittaa, eikä tämä ole liian ällöä.

RAPARPERI-MANSIKKASMÖGLÖ
(Muokaten Härkäpapua sarvista -kirjan s. 165 raparperipaistoksen ohjetta)

vajaa 1 l raparperin paloja
1-2 dl paloiteltuja mansikoita
0,5 dl sokeria
3 rkl siirappia
2 rkl öljyä
2 tl vaniljasokeria

taikina:
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl tavallisia vehnäjauhoja (voiskohan tehdä kokonaan täysjyvistä..?)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
1,5 dl vettä

* Sekoita korkeareunaisessa uunivuoassa ensin sokeri, siirappi, vaniljasokeri ja öljy keskenään tasaiseksi ja sitten raparperit ja mansikat joukkoon. Jätä mehustumaan vuokaan siksi aikaa, kun teet taikinan.
* Sekoita taikinan kuivat ainekset keskenään, ja lisää sitten öljy, siirappi ja vesi. Sekoita vain sen verran kuin on tarpeellista. Taikina saa jäädä löysäksi.
* Kaada seos raparperinpalojen päälle ja tasoita pinta.
* Paista uunin alimmalla tasolla 40 minuuttia. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua ja nauti jäätelön kera (minä lorautin kylkeen vaniljasoijamaitoa, toimi hyvin!).


Alussa seos tuoksuu ja näyttää ihanan raikkaalta.

Sitten siitä tulee smöglöä, mutta maistuu hyvältä!

Nautimme myös hieman terästettyä mansikkamaitoa takapihalla viltillä makoillen.

MANSIKKAMAITODRINKKI
(1 lasillinen)

2 dl soijamaitoa (Alpro Soya Light)
n. 4 mansikkaa
loraus kahvilikööriä (esim. Helmi)

* Sekoita ja sano: AH! Voisi toimia soseutettunakin, vaan en ainakaan vielä ole kokeillut.

keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Kirahvisalaattia

Tämän salaatin idea ovat kauniit, kirpputorilta löydetyt puiset salaatinottimet. Ne ovat afrikkalaishenkiset, mutta en tiedä niiden oikeaa alkuperää. Tämä on kyllä aika perussalaatti. Halusin vain hehkuttaa 1) kirahvien ihanuutta ja 2) varhaiskaalin ihanuutta!

VARHAISKAALISALAATTI

kimpale varhaiskaalia
1 kuorittu ja pilkottu omena
runsaasti ruohosipulia
1 prk oliiveja
tuoretta oreganoa ja basilikaa (tai mitä vain, jos sattuu omaamaan puutarhan, niin mitä sieltä löytyy)
2 isoa pilkottua tomaattia
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
auringonkukan- tai muita siemeniä
loraus öljyä
soijakastiketta ja/tai yrttisuolaa

* Pilko, sekoita ja nauti. Maistuu parhaalta seuraavana päivänä.


IDÄTTÄMISESTÄ

Luulin pitkään, että idättäminen on kauhean vaikeaa. Sitten tapasin erään ruotsalaisen hippitytön, joka opetti, että mung-papuja voi idättää näin:

* Liota papuja yön yli.
* Anna papujen olla isohkossa astiassa, esim. muovikulhossa, 3 päivää. Huuhtele aamuin illoin.

Niin helppoa! Nyt olenkin tehnyt ituja koko ajan, eli syön niitä aika paljon kolmen päivän välein. Ne maistuvat niin hyvältä, että haihtuvat astiasta suuhuni yhtä nopeasti kuin karkit karkkipussista. Idut sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

Voiko joitain muita papuja/siemeniä idättää yhtä yksinkertaisesti? En jaksaisi millään säätää lasipurkkien, valuttamisen ja harsojen kanssa.

Mung-papu ja sen itu.

maanantai 7. heinäkuuta 2008

Pyttipannua

Tykkään siitä, kun edellisen päivän ruoista voi keksiä jotain uusia juttuja! Ylijääneet puurot, perunamuusit ja ohralisukkeet sämpylöihin, tomaattikastikkeet lasagneen ja sitä rataa. Olen päässyt soveltamaan näitä pääasiassa ollessani kokkina nuorten luontoleireillä ja eri järjestöjen tapahtumissa. Kotosalla ruokaa ei yleensä jää yli ja jos jää (esim. pastaa tai ohraa), se päätyy koiran herkuiksi. Pyttipannu on yksi sellainen ruoka, mitä pitäisi ehdottomasti tehdä useammin, koska paistetut perunat on ihania!

Tofun rauta-, proteiini- ja rasvaprosentti on jokseenkin samaa luokkaa naudanlihan kanssa, mutta toisin kuin naudanliha, tofu sisältää runsaasti kalsiumia.


TOFU-PYTTIPANNU

edelliseltä aterialta jääneitä keitettyjä perunoita (käytin tillillä maustettuja varhaisperunoita)
1 pkt tofua
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
yrttisuolaa
paprikajauhetta

* Paloittele perunat, tofu ja sipuli, ja heitä kaikki paistinpannulle rypsiöljyn kera.
* Paista kunnes ovat paistuneet mukavan paistuneen näköisiksi, mausta paistamisen ohessa.
* Sekaan vielä tuoretta basilikaa ja nam!

sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Suppilovahveroita!

Tällä kerralla tein lähes täysin kotimaista, ekologista ruokaa, josta kaiken lisäksi tuli ihan mielettömän herkullista! Olen huomannut, että liian usein tulee ajateltua, että nyt teen kotimaista ruokaa, mutta sitten huomaankin salaatissani olevan ulkomaalaista paprikaa ja oliiveja tai kaalipadassani soijarouhetta ja kookosmaitoa. Hmm..

Nämä ihanat suppilovahverot sain huhtikuussa synttärilahjaksi ystäväni poikakaverilta, joka elää Valtimon maaseudulla hyvin pitkälti omavaraista elämää (fanitan, kyllä, niin että terveisiä vaan :D). Olin unohtanut ne yrttihyllyn ylimmälle hyllylle kunnes nyt löysin ne. Niitä jäi onneksi vielä seuraavaakin käyttökertaa varten jäljelle.

Torstain Aamulehdessä oli muuten erittäin hyvä vieraskirjoitus ilmastonmuutoksesta. Klikkaa kuvaa suuremmaksi, jos haluat lukea osan jutusta.


SIENIKASTIKE JA PERUNAMUUSI

Suppilovahverokastike

5 dl kuivattuja suppilovahveroita tai muita sieniä
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
n. 5 rkl vehnäjauhoa/soijajauhoa
2 dl kauramaitoa
1/2 prk kaurakermaa
yrttisuolaa
pippuria

* Liota sieniä pienessä vesimäärässä sen verran, että pehmenevät. Pilko sipulit sillä aikaa.
* Kaada sienet vesineen paistinpannulle sipuleiden kanssa ja paista n. 15 min.
* Sekoita vehnäjauhot sienten ja sipulien joukkoon. Kaada päälle kauramaito ja kiehauta niin, että liemi suurustuu.
* Mausta ja kaada sekaan puoli purkkia kaurakermaa.


Perunamuusi

6-10 keskikokoista perunaa
1/2 prk kaurakermaa (toimii myös Keijulla)
suolaa

* Kuori ja paloittele perunat.
* Keitä kunnes ovat pehmeitä.
* Kaada suurin osa keitinvedestä pois.
* Lisää kaurakerma ja suola.

.. Ja jälkkäriksi mustaherukkapirtelöä, josta tuli tosi makeaa, vaikka lisäsin ainoastaan puoli teelusikallista vaniljasokeria! Oli tarkoitus tehdä mustikkapirtelöä, mutta ne mustat marjat pakastimessa olivatkin meidän oman puutarhan satoa viime kesältä. Ilahduin, kun niitä olikin vielä jäljellä iso rasia.



MUSTAHERUKKASMOOTHIE

2 dl jäisiä mustaherukoita
1 banaani
vajaa 1 tl vaniljasokeria
2-3 dl kauramaitoa

* Soseuta tehosekoittimessa.
* Nauti heti.

lauantai 5. heinäkuuta 2008

Ekoruokavalio


Miten syömällä voi säästää ympäristöä? Tein tällaisen listan, joka opastaa pienien valintojen avulla ruokavalioon, joka kuormittaa ympäristöä vähemmän. Lähteenä olen käyttänyt omaa päätäni ja Härkäpapua sarvista -kirjaa, johon olenkin jo useamman kerran viitannut blogissani. Jos unohdin jotain oleellista niin hihkaiskaa, jotta voin täydentää listaa!

  1. Säästä energiaa ruoanlaitossa. Liesi/hella on energiatehokkaampi kuin uuni, joka puolestaan on varsinainen energiasyöppö. Mikro kuluttaa vielä vähemmän energiaa, mutta kaikkia ruokiahan ei pysty valmistamaan mikrossa. Uudelleenlämmitys kannattaa kuitenkin hoitaa ennemmin mikron kuin hellan avulla. Muista aina käyttää kantta kattilassa ja kattilan/pannun pohjan kokoista levyä!
  2. Osta mahdollisimman kevyesti pakattuja tuotteita. Monet tuotteet on pakattu tarpeettoman tuhdisti moneen eri kääreeseen. Vähentämällä tuottamasi jätteen määrää säästät luontoa, eikä roskapussikaan täyty niin nopeasti. Osta esim. paperipussiin pakattua leipää, koska pussin voi kierrättää kartonkien kanssa. Vältä muutenkin etenkin muoviin pakattuja tuotteita, koska muovi päätyy aina kaatopaikalle, eikä se maadu.
  3. Suosi luonnonmukaisesti tuotettua lähiruokaa. Kaupassa on tarjolla esim. montaa erilaista puurohiutaletta, mutta ympäristön kannalta paras valinta on lähellä tuotettu luomu. Tuotteiden kuljettaminen toiselta puolelta Suomea saattaa kuormittaa ympäristöä jopa enemmän kuin tuotteen valmistaminen. Itse kasvatettu ruoka on aina ympäristöteko; yrttejä voi helposti kasvattaa ikkunalaudalla tai parvekkeella kerrostalossakin, ja idut kannattaa idättää itse. Taloudellisestikin järkevää!
  4. Syö satokausien mukaan ja suosi kotimaista. Kesällä kotimaisia marjoja ja vihanneksia, talvella juureksia ja säiöttyjä marjoja. Vältä kaukaa tuotuja hedelmiä ja muita tuotteita. Ulkomaalaisia hedelmiä haluaa kuitenkin välillä ostaa, joten suosi silloin luomua ja Reilua kauppaa. Talvella kotimaisten tomaattien ja kurkkujen ostaminen ei ole järkevää kasvihuonekasvatuksen vaatiman hurjan energiamäärän takia, joten keksi muita leivänpäällysvaihtoehtoja (paputahnat, kaali, tahini). Satokauden aikana metsistä löytyy ilmaisia herkkuja: sieniä ja marjoja, joita voi kuivata ja pakastaa koko vuoden tarpeiksi.
  5. Vältä eläinkunnan tuotteita. Lihan ja maidon tuotanto vaatii enemmän luonnonvaroja kuin kasvisten syöminen. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan monta kiloa viljaa, joka voitaisiin hyödyntää myös ihmisten ravintona. Lihantuotanto siis ikään kuin tuhlaa viljaa. Lihalle ja maidolle löytyy vaihtoehtoja.
  6. Käy kaupassa pyörällä, kävellen tai muiden asioiden yhteydessä. Sillä on enemmän väliä, millä kulkuneuvolla menet kauppaan kuin sillä, kannatko ostoksesi kotiin muovi- vai kangaskassissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...