perjantai 26. syyskuuta 2008

Keittoviikko

Olen syönyt tällä viikolla pelkkiä keittoja koko kesän oltuani lähes kokonaan ilman keittoja. Tuli tarve keveämmälle ruoalle! Tein kommuunitovereilleni kaali-linssikeittoa ja koska he inhoavat purjoa mutta olivat dyykanneet kauniin purjon, tein itselleni pienen purjokeiton. Hyvää ja kevyttä!


PIENI PURJOKEITTO

1 purjo
1 sipuli
2 perunaa
2 dl punaisia linssejä
inkivääriä
suolaa

* Pilko purjo, sipuli ja perunat. Huuhtele linssit.
* Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä.
* Mausta oman maun mukaan.

Olen flunssassa, joten energiaa ei ole tämän kummoisempaan ja itujen idättämiseen riittänyt. Eikä toisaalta ruokahaluakaan ole ollut, väkisin on pitänyt aamusmoothiet ja iltapuurot änkeä suuhun, jotta ei aivan nääntyisi. Ja juu tiedän, kuvakin on kamala. Ehkä tää tästä. :-)

torstai 18. syyskuuta 2008

Helppoja kasvisreseptejä

Aiemmin mainitsemani Lapsiperhe ekologisena vaikuttajana -tapahtuman reseptiflyerin ohjeet seuraavat alla. Reseptit pyrittiin siis saamaan sellaisiksi, että perheiden äidit (ja isät!) pystyisivät tekemään terveellistä ja ravitsevaa kasvisruokaa, vaikka kiire ja väsymys välillä painaisivatkin. Koska kuvia näihin ei ole, kuvat ovat arkistojeni kätköistä. Lisää helppoja reseptejä löytyy kategorian "helppoa" alta, joskin täytyy sanoa, etteivät mitkään blogissani julkaistut reseptit ole mitään monen tunnin valmisteluja kaipaavia fine dining -reseptejä. ;)

SOIJASUIKALEKASTIKE

puoli pakettia soijasuikaleita
2 porkkanaa pieninä paloina
1 prk kookosmaitoa tai (kaura)kermaa
1 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
reilusti currya ja paprikajauhetta
suolaa
(ripaus inkivääriä)

1. Kiehauta soijasuikaleet ja porkkanat pienessä määrässä vettä
mausteiden kanssa.
2. Lisää kookosmaito/kerma ja anna hautua pienellä lämmöllä.
3. Lisää viimeiseksi sitruunamehu.

Lisukkeeksi voi keittää ohraa, joka on kotimainen vaihtoehto riisille.


TOMAATTI-LINSSIKASTIKE

1 prk tomaattimurskaa
3 dl punaisia linssejä
1 sipuli
suolaa
yrttejä (timjamia, basilikaa, oreganoa)

1. Huuhtele linssit ja keitä niitä pilkotun sipulin kanssa, kunnes
niiden väri muuttuu vaaleammaksi ja rakenne pehmenee.
2. Lisää tomaattimurska ja mausteet, anna hautua vielä hetken.
3. Tarjoa esim. täysjyväpastan tai -spagetin kera.

Taakse tai alle:
Punaiset linssit sisältävät runsaasti proteiinia ja rautaa, ja siksi
ne ovat olennainen osa hyvin koostettua kasvisruokavaliota. Linssit
sopivat erityisen hyvin yhteen tomaatin kanssa, mutta ne antavat hyvän
lisän myös esim. keittoihin.


(kuva: Outi)

KAALIHÖYSTÖ

puolikas kaali
2 dl soijarouhetta (mitattu kuivana)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl siirappia
1 rkl (balsami)viinietikkaa
(mausteita, esim. intialaista maustesekoitusta)

1. Paista soijarouhetta pannulla n. 5 min kera veden, rypsiöljyn ja
soijakastikkeen.
2. Lisää pilkottu kaali ja paista/hauduta kannen alla, kunnes kaali on pehmeää.
3. Maista ja mausta maun mukaan.

Sopii yhteen erityisen hyvin perunamuusin kanssa.

Kotimainen kaali on edullinen ja ekologinen valinta vuoden ympäri. Kaali sisältää kalsiumia ja rautaa. Jos soijarouheen haluaa korvata jollain kotimaisella ruoka-aineella, voi sen tilalla käyttää härkäpapurouhetta.


TOFU-PYTTIPANNU

edelliseltä aterialta jääneitä keitettyjä perunoita
1 pkt tofua
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
yrttisuolaa
paprikajauhetta
(tuoretta basilikaa)

1. Paloittele perunat, tofu ja sipuli, ja heitä kaikki paistinpannulle
rypsiöljyn kera.
2. Paista kunnes ovat paistuneet mukavan paistuneen näköisiksi, mausta
paistamisen ohessa. Lisää tuoreet yrtit viimeisenä.

HEDELMÄINEN OHRATTO

4 dl kokonaisia ohraryynejä
1 kasvisliemikuutio
1 banaani
1 prk ananasmurskaa
herkkusieniä
kourallinen papuja
sipuli tai purjo
soijakastiketta
pippuria

1. Keitä ohraa runsaassa vedessä kasvisliemikuution kanssa 20-30 min.
2. Kuullota paistinpannulla öljyssä mausteiden kanssa muut aineet.
3. Kaada ohrasta vesi pois ja kippaa paistinpannun sisältö kattilaan.
Sekoita kaikki keskenään, mausta ja maista.

Riisinviljely on yksi suurimmista metaanin, voimakkaimman kasvihuonekaasun, lähteistä. Lisäksi riisi tuodaan kaukaa. Kotimaisia vaihtoehtoja riisille ovat ohrasuurimot, speltti ja kaurahelmet, joita voi käyttää samaan tapaan kuin riisiä.

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Kotona jälleen

Seikkailtuani kolmisen viikkoa Puolassa huomasin, että siellä on melkein paremmat edellytykset kasvissyöjänä olemiselle kuin Suomessa. Vegaanista ja juustolla höystettyä kasvisruokaa tarjoileva Green Way Bar -kasvispikaravintolaketju on levittäytynyt kaikkialle Puolaan. Sieltä sai aivan ihania aterioita, joihin sisältyi soijapihvejä tattarin ja salaatin kera, enchiladaksia (taipuuko se noin?) papukastikkeessa ja seitanpaloilla höystettyä meksikolaista kasviskastiketta. Ja se salaatti ei ollut mitään hikistä kiinankaalia, vaan oikeasti herkullinen lajitelma erilaisia kasviksia ja salaatinlehtiä hyvillä mausteilla! Ja kaikki tämä maksoi 3-5 euroa..

Tiedoksi muuten ulkomaailmaan suuntaville; kannattaa tutkia Happy Cow -nettisivun tiedot kunkin maan/kaupungin kasvisravintoloista, niin ei tarvitse hädissään ja nälissään päätyä joka kerta lähimpään etniseen ravintolaan kyselemään vegaanista ruokaa.

Alla vielä ateria, jonka tein elokuun alussa ennen reissuunlähtöä.

Pariisinporkkanoita, täysjyväfusilleja, keisarin kaalia ja paahdettuja maapähkinöitä.

PARIISILAISET PORKKANAT
(sain reseptin poikaystäväni äidiltä)

porkkanoita
tuoretta persiljaa silputtuna
2 tl suolaa
2 tl sokeria

* Pilko porkkanat ja keitä (tai mieluummin höyrytä) ne.
* Lisää mausteet.

Liian harvoin tulee syötyä porkkanaa sellaisenaan! Siksi tämä on mainio lisuke.

---

APUA! Olen tekemässä pieniä reseptiflaijereita tapahtumaan, jonka nimi on Lapsiperhe ekologisena vaikuttajana. Lappusiin olisi tarkoitus laittaa helppoja mutta hyviä ruokaohjeita, joiden perusteella väsyneet ja kiireiset perheenäiditkin pystyisivät tekemään herkullista ja ravitsevaa kasvisruokaa. Kaiken ei ole pakko olla vegaanista. Kaipaisin nyt hyviä vinkkejä ja linkkejä!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...