torstai 18. joulukuuta 2008

Porkkanalaatikkoa

Hämärässä kuvattu, keskiyöllä valmistunut porkkanalaatikko.

Yksi asia mitä en tajua on se, että karjalanpiirakoissa ja laatikoissa, jotka käsitetään yleisesti perinteiseksi suomalaiseksi ruoaksi, käytetään riisiä, joka ei siis taatusti ole suomalaista. Ennen vanhaan Suomessa ei sitä edes ole ollut saatavilla, joten varmasti ohran käyttäminen puuroissa, piirakoissa ja laatikoissa on ollut yleisempää. Siksi tässäkin porkkanalaatikossa on käytetty ohrasuurimoita, vaikka ohjeessa sanotaan, että puuroriisiä.

PORKKANALAATIKKO

1 kg porkkanasosetta
4 dl vettä
1,5 dl ohrasuurimoita
2 dl kauramaitoa
2 dl kaurakermaa tai kevytversioon soijajugurttia (toimii!)
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
4 rkl soijajauhoja
1 tl pippuria
korppujauhoja

* Keitä ohrasuurimot pehmeiksi vedessä ja sen jälkeen sekoita kaikki ainekset ja kaada uunivuokaan.
* Ripottele pinnalle korppujauhoja.
* Paista uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia.

Vedin vähän mutkia suoriksi ja ladoin kaikki ainekset suoraan vuokaan siis esikeittämättä ohraa, jolloin uunissaoloaika lähes tuplaantui. Unohdin loodan makuuhuoneen puu-uuniin neljäksi tunniksi, mutta ilmeisesti nämä jouluruoat on tarkoitettu tehtäviksi puu-uuneissa, koska ne ovat sitä parempia mitä pidempään ne ovat uunissa!

Jos teet tällä mutkat suoriksi -periaatteella, laita vettä paljon vähemmän, jotta pata valmistuisi noin 2 tunnissa (minulla ongelmana oli lähinnä vetisyys, joka sitten hävisi neljän tunnin hauduttamisella, ja sellaista uunissapitoaikaa en todellakaan suosittele niille, joilla on sähköä kuluttava uuni!).

Vegaaninen kinkku


Eilen uunissa paistui eettinen vaihtoehto perinteiselle joulupossulle. Ohje on sekoitus Hannan ohjeesta ja Oikeutta eläimille -järjestön tyypeiltä saamastani ohjeesta. Kannattaa kurkata myös Milla Palomäen sarjakuva-kinkunteko-ohje!

Mukaan voi laittaa myös valkosipulia ja no, melkein mitä vaan maustetta. Yrttejä en kyllä ole kokeillut laittaa. Seitan on siis vehnägluteiinia ja koostumus on varsin lihaisa. Täyttää vatsan kyllä tosi nopeasti, voi olla siis aika tujua ruoansulatuselimistölle.

SEITANKINKKU

4 dl gluteenijauhoja (ainakin Punnitse & Säästästä)
1 dl ravintohiivahiutaleita (luontaistuotekaupoista)
0,5 dl soijajauhoa
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 tl jeeraa
1 tl mustapippuria

* Sekoitetaan kuivat aineet keskenään.

0,25 dl soijakastiketta
0, 25 dl sinappia
3 rkl rypsiöljyä
3-3,5 dl vettä
(1 rkl tomaattipyrettä tai muuta kastiketta)

* Lisätään loput aineet joukkoon ja sekoitetaan.
* Taikina muotoillaan klöntiksi ja kääritään folioon.
* Paistetaan uunissa 160 asteessa 1,5 tuntia.
* Nautitaan sinapin kera.

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Vegaaninen joulu

Koska olen viimeinkin elämässäni innostunut jouluruokien valmistuksesta (aiempina jouluina olen vain haaveillut siitä ja syönyt lähinnä pelkkää soijamaitoriisipuuroa ja rosollia), ajattelin tehdä tännekin jouluruokamerkintöjä, laitan tagiksi vegaanin joulu joten kaikki postaukset saa näkyviin tuolta aihevalikosta.

Kaupassa myydään valmiita lanttu- ja porkkanasoseita, jotka ovat hyvä valinta kiirehtijälle, joka kuitenkin haluaa tehdä jouluruoat itse, vegaanisesti ja säilöntäaineettomasti. Me dyykkasimme näitä pötkylöitä hirmuisen kasan, joten jouluruokia syödään jo toista viikkoa tässä talossa. (Hinnasta en siis tiedä.) Saa nähdä, mikä ruoka jouluaaton aterialla sitten vielä maistuu.. Hyvää näissä on se, että ne eivät sisällä säilöntäaineita tai muuta epäilyttävää, ja ainakin nämä meidän löytämämme ovat myös lähellä valmistettuja. Täytyy kyllä sanoa, että jos kaupasta ostaisin aineksia, niin ostaisin kokonaisia lanttuja. Mutta joillekin nämä ehkä sopivat.


LANTTULAATIKKO

1 kg valmista lanttusosetta tai pehmeäksi keitettyä & soseutettua lanttua (keittoaika n. 30-60 min)
3 rkl tummansinistä Keijua
pari rkl soijajauhoa
1 dl korppujauhoa tai vehnäjauhoa
2 dl kaurakermaa tai kevytversioon kauramaitoa
1 dl siirappia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

* Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään.
* Seos kaadetaan voideltuun uunivuokaan ja päälle ripotellaan korppujauhoja.
* Kypsennä uunissa 175 asteessa n. 1-2 tuntia.


Nyt huoneeni lämmitysuuniin on menossa seitankinkku, josta saan ohjeen laitettua tänne ehkä huomenna. Kommuunissamme hihittelemme, kun meillä joulu alkoi jo viime viikolla ensimmäisellä lanttulaatikolla, ja jo nyt paistuu kinkku..

Ps. Tässä talossa myös linnut syövät dyykattua ruokaa, nimittäin talipalloja.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Juureswokkia

Wokkipannu on ihana keksintö. Tietääkö joku siitä enemmän, että kun väitetään teflonpannulla paistamisen olevan terveydelle haitallista? Koska en ole kuullut moisesta kuin huhuja, olen onnellisesti jatkanut luomujuuresten wokkaamista.

Juurekset ovatkin taas finito, mutta onneksi huomenna on luomuruokapiirin tilausten jakotilaisuus, josta kannan monta kiloa porkkanaa, perunaa ja ruisjauhoja kotiin.


PALSTERNAKKA-KIKHERNEWOKKI

palsternakkoja
porkkanoita
sipulia
rypsiöljyä
suolaa
pippuria
ripaus chiliä

* Wokkaa ja lisää vettä kun näyttää siltä, että muhennos kaipaa lisää nestettä. Öljyäkin saa toki lisätä (minua usein moititaan siitä, että korvaan öljyn vedellä).

yrttimausteita
kuminansiemeniä
keitettyjä kikherneitä (pakastimesta/purkista/jostain)

* Lisää loput mausteet (yrtit ei tykkää liiasta kuumentamisesta, siksi ne kannattaa lisätä ruokiin viimeiseksi) ja kikherneet. Anna hautua vielä hetken (tässä tapauksessa odotin, että kikherneet sulavat, koska otin jo aiemmin keittämiäni pakkasesta).

ps. tosi hyvää, palsternakan maku on ihanan makea
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...