torstai 8. tammikuuta 2009

Etsintäkuulutus

Mustikkateen ja mustikkapiirakan takaa huutelee: onko olemassa missään mitään reseptiä sellaiseen suolaiseen ja/tai makeaan piirakkaan, jossa olisi vehnäjauhojen sijaan vaikka ruisjauhoja, eikä ihan kauheasti sokeria ja rasvaa? Tai jos rasvaa, niin mieluummin öljyä kuin margariinia.

11 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Onhan niitä olemassa. Itse asiassa monissa ohjeissa joihin tulee rasva sulana voit käyttää juoksevaa margariinia tai öljyä. Mutta margariini on käsittääkseni terveellisempää kuin öljy. Itse käytän useinkin öljyä monissa taikinoissa, joissa ei tarvitse vaahdottaa sokeria ja rasvaa.

Mitä taas sokeriin tulee, niin monista ohjeista voi huoletta ottaa jopa kolmasosan sokerinmäärästä pois ilman että maku kärsii. Meillä itseasiassa menee sellainen herkku paremmin kaupaksi kuin se missä on se täysi sokerimäärä ja herkku on suorastaan ällömakea.

Ja mitä venhäjauhoihin tulee, niin en minä näe mitään syytä mikset voisi lähes mistä tahansa ohjeesta osaa muuttaa ruisjauhoiksi. Kaikkea ei kuitenkaan varmaan kannata vaihtaa. En kyllä ole itse kokeillut, mutta ei kuulosta yhtään hullummalta kokeilulta.

an kirjoitti...

En ymmärrä, miten margariini voisi säilöntäaineineen ja keinotekoisina kovettamisineen olla mitenkään terveellisempää kuin puhdas rypsiöljy. :O

Sokerin määrää olen kyllä vähentänytkin, ja ihan onnistuneesti.

Vehnäjauhoja ei voi korvata rukiilla, koska vehnässä on sitkoa tai jotain, joka pitää piiraan koossa. Tuota marjapiirasta tein kerran niin, että korvasin osan jauhoista rukiilla, mutta siitä hävisi kokonaan "pito", eli se mureni käsiin kun sitä söi.

Anonyymi kirjoitti...

Härkäpapua sarvista kirjassa (s.177) mustikkapiirakan pohjan ohjeella olen tehnyt puolukkapiirakkaa, josta ainakin tuli samalla hyvää, että terveellisemmänoloista, kuin pohjat yleensä. Kannattaa etsii käsiinsä.

jauhopeukalo kirjoitti...

Itse olen melko usein tehnyt suolaista kasvispiirakkaa perinteisellä kinkkupiirakan ohjeella (100g voita, 2,5 dl vehnäjauhoja, 2 rkl vettä) mutta vähemmällä määrällä 'vähärasvaisempaa' leivontamargariinia ja ruisjauholla. Viimeksi taisin laittaa pohjaan n. 75 grammaa leivontamargariinia, n. 2 dl ruisjauhoja, reilu 1 dl vehnäjauhoja ja suolaa ja vettä. Koska taikinassa on vähemmän rasvaa, lisäsin sen verran vettä, että taikina on muotoiltavaa. Myös kaurahiutaleita voi laittaa hippusen joukkoon.
Vuoka pitää kuitenkin voidella kunnolla, ettei piiras jää kiinni tai murene.

Piiraasta tulee 'kuituisan' ja ruokaisan makuinen sekä keveämpi. Luulen, että ainesten suhde ratkaisee tässä ohjeessa, itse heittelen aina summan mutikassa aineksia, joten paras tulos taitaa syntyä kokeilemalla. Taikina on hyvää silloin kun se ei ole 'jauhoista', mutta on kiinteää, eikä jää kiinni.
Kannattaa esim. aloittaa vähentämällä hiukan rasvaa ja korvaamalla osa jauhoista ruisjauhoilla.
Toivottavasti onnistuu :)

Myös sämpylätaikinan tapaista oeln joskus kuullut esim. kasvispiiraan pohjana käytettävän,mutta siitä en tiedä kertoa enempää.

jauhopeukalo kirjoitti...

hups, nyt taisi tulla jauhomäärä väärin, eli ruista n. 2 dl ja vehnäjauhoa n. 0,5 dl!

an kirjoitti...

Kiitos, Anonyymi ja jauhopeukalo! Itse asiassa sämpylätaikinasta olen kyllä tehnyt kaalipiirakan, mutta se tehdään uunin pellille, ja haluaisin kokeilla sellaista vuokaan tehtävää, vähän eri tyyppistä. Rukiinen & rouheinen sämpylätaikinakaalipiirakka on kyllä suositeltavaa! Blogistani löytyy siihen ohje soijajugurttipiirakkaan sovellettuna (jostain aiheen "piirakat" alta).

Suvi kirjoitti...

Tosi hyvä suolaisen piirakan pohja. (Mun mielestäni). On pitänyt lisätä tää blogiini, mutta en oo saanut kuvaa tästä piirakasta. (On kyllä muistaakseni 2 kertaa kuvattu.) Peruna pehmentää kivasti taikinaa, ei tule niin kuiva. Olen laittanut tossa suhteessa vaaleita ja tummia jauhoja, mutta uskoisin että vehnäjauhojen määrää voi hyvin vielä pienentää. On tällaisenaan vielä tosi pehmeän makuista ja pysyy koossa niin, että voi syödä vaikka niin että pitää kädessä ja haukkaa.

2 pientä perunaa keitettynä
0,5 dl öljyä
0,5 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl graham- tai ruisjauhoa
ripaus suolaa

Kuori ja pilko perunat paloiksi, keitä ne kypsiksi. Survo perunat, lisää muut aineet. Jos taikina on liian jauhoista, lisää vielä vähän vettä. Levitä taikina piirakkavuokaan ja päälle haluamasi täyte.

an kirjoitti...

Jes, kiitos Suvi, jotain tuollaista juuri etsinkin!

Helmi kirjoitti...

Kuten olen miljoonaan kertaan kuuluttanut, suurinpiirtein äklöän sokeria, ainakin valkoista. Tämä makea (mutta ei tosiaankaan liian makea) oli kyllä minunkin mieleeni. http://heviosasto.blogspot.com/2008/10/massiivinen-leivontasessio.html
Tuossa postauksessa oleva kurpitsapiirakka Härkäpavusta oli vallan herkullista. Pohjassa ei ole yhtään sokeria, vaan päinvastoin suolaa, joten mahtaisikohan se käydä suolaiseenkin piirakkaan..?

Helmi kirjoitti...

P.S.
En tajua, sinun blogin päivitykset ei ikinä näy blogilistassa. Hämyä ja myöskin ärsyttävää. Tapanani kun on seurata blogeja lähinnä blogilistan kautta. Onkohon muille sattunut samaa?

an kirjoitti...

Voi ei, en ymmärrä miksi ne ei näy! Koitan tehdä asialle jotain - blogilistalla nimittäin näkyy blogini uusimpana merkintänä edelleen "osoitteenmuutos"-merkintä, joten olisikohan osoitteenmuutoksella siihen jotain vaikutusta..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...