maanantai 5. tammikuuta 2009

Kookoksen ja kanelin tuoksu leivinuunissa

INTIALAINEN KOOKOSPATA

kaalia
muutama peruna
1 prk luomukookosmaitoa
1-2 kookosmaitopurkillista vettä
1 dl ohrasuurimoita
1 dl linssejä
mausteita

maustesekoitus: kutakin noin 1 tl, riippuen tietysti padan koosta


kanelia
kardemummaa
chiliä
maustepippuria
jeeraa
neilikkaa
inkivääriä
kurkumaa
(currya)

* Pilko kaikki ainekset ja sekoita uunivuokaan.
* Anna olla uunissa n. 200 asteessa reilu tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Halusin kokeilla vähentää suolan käyttöä, koska tapasin nuoren perheen, joka ei käytä ollenkaan suolaa, tai korkeintaan joskus lisää sitä vasta lautaselleen. Vähentääkö se todella suolan käyttöä? Maistuuko lautaselle jälkeenpäin laitettu suola vahvemmin kuin jo valmiiksi ruokaan laitettu suola, ja sen vuoksi suolan käyttö on silloin vähäisempää? En tiedä, mutta ainakin huomasin, etten voinut tätä ruokaa kaikista sen mausteista huolimatta ihan kokonaan ilman suolaa syödä.

4 kommenttia:

ziriliini kirjoitti...

Jos lisää suolan vasta lautasella se maistuu vahvemmin kuin jos se olisi keitoksessa alusta asti mukana.

Mutta vaikka suolan(kin) epäterveellisyydestä puhutaan paljon ja "sormea heristellään" niin käsittääkseni suolan käyttöä ei pidä kokonaan lopettaa kuin äärimmäisen harvoissa tapauksissa. Tiedän yhden ihmisen jolle ei saanut laittaa suolaa ruokaan ollenkaan sairauden takia ja käytännössä oikeasti yrteillä ja muilla mausteilla sai ruuan maustettua ihan saman makuiseksi kuin siinä olisi suolaa.

an kirjoitti...

En kyllä itse aio lopettaa suolan käyttöä kokonaan, koska minulla on aika alhainen verenpaine ja eikös suola nosta sitä? Lisäksi suola on hyvää, mutta välillä tulee kipattua sitä ruokaan vähän liikaakin.

Olen koittanut maustaa joitain ruokia lipstikalla, josta on sanottu että se antaa ruoalle "suolaisen" maun. En vaan tykännyt sen omasta mausta, joten ei tee mieli kokeilla uudestaan.

ziriliini kirjoitti...

Minäkään en tiedä millä yrteillä ruoka oli maustettu mutta ei eroa huomannut vaikka ruoka olikin suolatonta. Ja nyt ei enää voi kysyäkään, koska siihen tarvittaisiin jo yliluonnollisia voimia. :)

Elina kirjoitti...

Itse käytän ruuanlaitossa aina jodioitua suolaa. Vegaanit on helposti vaarassa saada liian vähän jodia, varsinkin kun minullekaan ei merilevät maistu. Verenpaineeni on sitäpaitsi niin erinomainen, että en ole suolankäytöstä huolissani.

Ja ruoka ei kyllä maistu hyvältä ilman suolaa, joka tuo kaikki muut maut esiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...