lauantai 17. tammikuuta 2009

Kouluruoka-assosiaatio

Tein pitkästä aikaa moneen vuoteen pinaattikeittoa. Tuli yhtä hyvää kuin aikoinaan koulussa! Pinaattikeitto oli aikoinaan yksi lempiruoistani. Nyt jäi vain uupumaan kananmuna, en keksinyt mitä muuta keiton joukkoon voisi laittaa. Idut eivät sittenkään sopineet pinaatin makuun.

Kouluissa syödään lähes joka viikko (?) jokin ateria, joka ei sisällä lihaa: pinaattilettuja, puuroa, porkkanaohukaisia, pinaattikeittoa.. Miksi sitten ympäristöjärjestöjen vetoomus säännöllisestä kasvisruokapäivästä nostaa monella karvat pystyyn? Vetoomuksessa toki vaaditaan vegaanisen ruoan päivää säännölliseksi, mutta en usko, että lapset huomaisivat eroa kauramaitoon ja lehmän maitoon tehdyn pinaattikeiton välillä. Ja vegaaninen ruokahan on paljon muutakin kuin eläinperäisten ainesten korvaamista kasviperäisillä!


PINAATTIKEITTO

4 dl maustamatonta soijamaitoa
3 dl kauramaitoa
(tai näiden sijaan pelkkää jompaa kumpaa, mutta tein sekamelskaversion, koska soijamaidossa on enemmän proteiinia kuin kauramaidossa, ja muuta proteiinin lähdettä tähän ei tule)

2 pss pakastepinaattia
suolaa oman maun mukaan

Suurus:
2 dl vettä
6 rkl vehnäjauhoa

* Lämmitä maito kiehuvaksi. Haudutuskattila on tähän kätevä, koska keittoa ei tarvitse sekoittaa koko ajan, eikä se voi vahingossakaan palaa pohjaan. Jos teet tavallisessa kattilassa, sekoita koko ajan tehden kahdeksikkoa pohjaa myöten.
* Lisää suurus ja kiehauta.
* Lisää pinaatti ja suola ja anna hautua jonkin aikaa.

Kesällä tämä kannattaa tehdä nokkosista! Täytyy muistaa kokeilla. Viime kesänä en tehnyt, koska olin unohtanut kokonaan sekä haudutuskattilani olemassaolon että nokkoskeiton mahdollisuuden.

Lopuksi vielä hauskaakin faktaa pinaatista.

Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan, vaikka todellisuudessa siinä on yhtä paljon rautaa kuin vihreissä vihanneksissa keskimäärin. Sen sisältämät oksaalihapot kuitenkin vaikeuttavat raudan imeytymistä. Lisäksi oksaalihappo sitoo kalsiumia
Siksi siis kannattaa käyttää pinaattikeitonkin valmistuksessa kalsiumrikastettua kasvimaitoa.
Vuonna 1870 tehtyjen laskelmien perusteella pinaatin luultiin sisältävän kymmenenkertaisen määrän rautaa verrattuna todelliseen arvoon. Tämän uskomuksen seurauksena esimerkiksi Kippari-Kalle saa voimansa pinaatista. Lopulta vuonna 1937 kävi kuitenkin ilmi, että käsitys pinaatin valtavasta rautapitoisuudesta perustui laskelmissa tapahtuneeseen desimaalivirheeseen, joka oli päässyt leviämään hämmästyttävän laajalle.

Lähde: Wikipedia

6 kommenttia:

Helmi kirjoitti...

Desimaalivirhe... Voi itku, nyt kyllä vähän naurattaa... xD
Miten piirakka onnistui?

Juhana Harju kirjoitti...

Pinaatti on terveellistä, mutta todennäköisesti eri syistä kuin aiemmin on ajateltu. Pinaatissa on erittäin runsaasti esimerkiksi K-vitamiinia sekä luteiinia ja zeaksantiinia, jotka ovat karotenoideja. K-vitamiini suojaa luustoa ja em. karotenoidit silmiä.

an kirjoitti...

Hyvä tietää! Mielenkiintoista, että pinaatti samanaikaisesti sisältää luustolle haitallista oksaalihappoa ja luustoa suojaavaa K-vitamiinia! Onko tilanne siis plus-miinus-nolla?

Juhana Harju kirjoitti...

An,

Ei pinaatin oksaalihappo ole luustolle haitallista. Pinaatin oksaalihappo vain sitoo 90 prosenttia sen sisältämästä kalsiumista. Siksi pinaattiin ei voi turvautua kalsiumin lähteenä. Sen sijaan K-vitamiininsa ja karotenoidiensa ansiosta pinaatti on luustolle ehdottoman terveellistä. Eli pinaatti on luustolle terveellistä, mutta lisäksi täytyy saada kalsiumia (ja tietysti D-vitamiinia) muualta.

an kirjoitti...

Kiitos paljon! Olen jostain syystä elänyt sellaisessa luulossa, että pinaatti ei ole mitenkään erityisen terveellistä sen sisältämän oksaalihapon takia. Hyvä kuulla että olin väärässä, koska pinaatti on Hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin meidän koulussa tarjotaan aina liharuoka JA kasvisruoka. Sitten kun on esim. pinaattilettuja pääruokana niin siinä sivussa on tarjolla joitain lihahommeleita. ):. Usein ei mitään vegaanista ylipäätään...
Ihmisethän suorastaan haksahti kun ne kuuli ehdotuksen siitä että olis yks kunnollinen kasvisruokapäivä viikossa. Ei kuulemma käy kuuloonkaan!

Mut tosi hyvältä näyttää toi sun keitto! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...