maanantai 12. tammikuuta 2009

Kuitua masulle

Luin viikonloppuna Me-lehdestä 1/09 hyvän artikkelin kuidusta. Chocochilin Elina kirjoitti juuri vegaanin painonhallinnasta, ja kuituhan on olennainen osa paitsi vatsan hyvinvointia edistävää ruokavaliota, myös painonhallintaa.

Ravintokuitujen syömisen hyviä puolia ovat säännöllisesti toimiva vatsa, tasainen verensokeri, alentunut kolesteroli ja hallinnassa pysyvät kilot. Kuituja on kahta erilaista: liukenevia ja liukenemattomia. Liukenevia kuituja on esimerkiksi kaurapuurossa, ohrassa ja palkokasveissa, ja ne saavat olon tuntumään täydeltä, kun ne geeliytyvät vatsassa. Liukenemattomia kuituja puolestaan on vaikkapa ruisleivässä, ja erilaiset leseet ovat kokonaisuudessaan pelkkää liukenematonta kuitua. Liukenemattoman kuidun tehtävä on siirtyä liukenemattomana suoraan suolistoon ja aktivoida suolen toiminnasta vastaavaa lihaksistoa.

Ilman täysjyväviljatuotteita ja erityisesti ilman ruista on vaikea saada tarpeellista määrää kuitua ravinnostaan. Kannattaa siis mussuttaa vähemmän vehnää ja enemmän ruista, tai vehnäleipää halutessaan valita täysjyvävehnätuote.


Syön itse aika vähän leipää, mutta 1-2 lautasellista puuroa päivässä. Puuroni on erinomainen yhdistelmä sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja:
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl tekemääni lesesekoitusta (vehnäleseitä, ruisleseitä, pellavarouhetta)
ripaus suolaa
2 dl vettä
+ kypsänä sekaan
marjoja (joskus banaania)
1 tl hunajaa
1 rkl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä

4 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Kasvisruokavalio on siinäkin mielessä ihanteellinen, että kuidun saanti harvemmin on alle suositusten.

Helmi kirjoitti...

Teetkö yleensä puuron mikrossa vai hellalla? Allekirjoittanut tekee yhden annoksen puurot mikrossa, mutta silloin tällöin kerralla kunnon kattilallisen(, että saan kylmää puuroa <3). Tuntuu kuitenkin, että kaurahiutaleista ei tule yhtä hyvä puuro mikrossa kuin hellalla. Muut kyllä tulee hyvin. En tajua. Vai vaihteleekohan hiutaleiden laatu? Mahdollisesti näin.

an kirjoitti...

Teen yhden annoksen mikrossa kuten sinäkin, kun yleensä aamulla ei ehdi lämmitellä puuhellaa. Viikonloppuaamuina saatan tehdä puuhellalla, ja silloin teen koko poppoolle eli kattilallisen.

Käytän mikropuurossa luomu pikakaurahiutaleita, ja niistä tulee kyllä tosi hyvä kaurapuuro. Tykkään sekoittaa sitä lusikalla niin, että siitä tulee semmoinen tiivis "limamöykky" (nam nam :D).

Kyllä hiutaleissa on eroja. Joskus käytettiin lähiluomuhiutaleita, joita piti keittää pidempään. Niistä tuli hirveän kitkerää ja kummallisen tuntuista puuroa.

sue kirjoitti...

感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...