maanantai 19. tammikuuta 2009

Epäilyttävät keksit

Teki mieli leipoa jotain helppoa, joka mahtuisi makuuhuoneen uuniin. Sain aikaiseksi kummallisen muotoisia, siniruskeita kökkäreitä, jotka maistuvat tosi hyviltä. Näihin sopisi lisäksi rusinat!

RUKIISET MUSTIKKAKEKSIT
Ohje kirjasta Inna Somersalo: Yllin kyllin - herkkuja isolle ja pienelle joukolle (hieman muokattuna).

100 g margariinia
2 dl fariinisokeria (käytin intiaanisokeria)
0,3 dl soijajauhoja

2 dl ruishiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
0,25 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 dl (kuivattuja) mustikoita

Vaahdota margariini ja fariinisokeri. Sekoita soijajauhot 2 rkl vettä ja vatkaa margariinivaahdon sekaan. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja nostele sitten margariinivaahdon sekaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää pienenpieni loraus vettä, jos taikina tuntuu pelkältä jauhokasalta.

Nosta kahden lusikan avulla pellille taikinanokareita. Jätä vähän väliä, koska taikina leviää uunissa. Paista uunin ylätasolla 200 asteessa noin 8-12 minuuttia.

sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Sipuliherkkua


Tein Helmin tekemän kurpitsapiirakan pohjan ohjeella sipuli-sienipiirakan. En tietenkään tajunnut voidella piirakkavuokaa, joten pohja tarttuu kiinni eikä pysy kasassa. Ei kannata siis korvata kaikkia jauhoja sämpyläjauhoilla (joissa on lähinnä ruista ja kauraa pelkän vehnän sijaan). Aivan mielettömän hyvää tästä tuli, mutta tosiaan rakenne on lautasella enemmän "muhennos" kuin "piirakka".

SIPULI-SIENIPIIRAKKA

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
(korvasin molemmat sämpyläjauhoilla)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vettä

* Sekoita pohjan ainekset keskenään ja anna olla kylmässä noin 1 h.
* Painele piirakka vuoan pohjalle ja esipaista 200 asteessa 10 min.

Täyte:
4 sipulia pilkottuna
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita liotettuna (muutkin sienet käy toki)
ripaus chiliä
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
1 dl maustamatonta soijajugurttia

* Paista sipuleita ja sieniä öljyssä paistinpannulla, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Mausta ja sekoita jugurtti joukkoon.
* Kaada pohjalle täyte ja paista vielä noin 30 min. Tarjoa jäähtyneenä (maistoin kyllä jo kuumana, johtuukohan murenevaisuus siitä..?).

lauantai 17. tammikuuta 2009

Kouluruoka-assosiaatio

Tein pitkästä aikaa moneen vuoteen pinaattikeittoa. Tuli yhtä hyvää kuin aikoinaan koulussa! Pinaattikeitto oli aikoinaan yksi lempiruoistani. Nyt jäi vain uupumaan kananmuna, en keksinyt mitä muuta keiton joukkoon voisi laittaa. Idut eivät sittenkään sopineet pinaatin makuun.

Kouluissa syödään lähes joka viikko (?) jokin ateria, joka ei sisällä lihaa: pinaattilettuja, puuroa, porkkanaohukaisia, pinaattikeittoa.. Miksi sitten ympäristöjärjestöjen vetoomus säännöllisestä kasvisruokapäivästä nostaa monella karvat pystyyn? Vetoomuksessa toki vaaditaan vegaanisen ruoan päivää säännölliseksi, mutta en usko, että lapset huomaisivat eroa kauramaitoon ja lehmän maitoon tehdyn pinaattikeiton välillä. Ja vegaaninen ruokahan on paljon muutakin kuin eläinperäisten ainesten korvaamista kasviperäisillä!


PINAATTIKEITTO

4 dl maustamatonta soijamaitoa
3 dl kauramaitoa
(tai näiden sijaan pelkkää jompaa kumpaa, mutta tein sekamelskaversion, koska soijamaidossa on enemmän proteiinia kuin kauramaidossa, ja muuta proteiinin lähdettä tähän ei tule)

2 pss pakastepinaattia
suolaa oman maun mukaan

Suurus:
2 dl vettä
6 rkl vehnäjauhoa

* Lämmitä maito kiehuvaksi. Haudutuskattila on tähän kätevä, koska keittoa ei tarvitse sekoittaa koko ajan, eikä se voi vahingossakaan palaa pohjaan. Jos teet tavallisessa kattilassa, sekoita koko ajan tehden kahdeksikkoa pohjaa myöten.
* Lisää suurus ja kiehauta.
* Lisää pinaatti ja suola ja anna hautua jonkin aikaa.

Kesällä tämä kannattaa tehdä nokkosista! Täytyy muistaa kokeilla. Viime kesänä en tehnyt, koska olin unohtanut kokonaan sekä haudutuskattilani olemassaolon että nokkoskeiton mahdollisuuden.

Lopuksi vielä hauskaakin faktaa pinaatista.

Pinaatti on tunnettu rautapitoisuudestaan, vaikka todellisuudessa siinä on yhtä paljon rautaa kuin vihreissä vihanneksissa keskimäärin. Sen sisältämät oksaalihapot kuitenkin vaikeuttavat raudan imeytymistä. Lisäksi oksaalihappo sitoo kalsiumia
Siksi siis kannattaa käyttää pinaattikeitonkin valmistuksessa kalsiumrikastettua kasvimaitoa.
Vuonna 1870 tehtyjen laskelmien perusteella pinaatin luultiin sisältävän kymmenenkertaisen määrän rautaa verrattuna todelliseen arvoon. Tämän uskomuksen seurauksena esimerkiksi Kippari-Kalle saa voimansa pinaatista. Lopulta vuonna 1937 kävi kuitenkin ilmi, että käsitys pinaatin valtavasta rautapitoisuudesta perustui laskelmissa tapahtuneeseen desimaalivirheeseen, joka oli päässyt leviämään hämmästyttävän laajalle.

Lähde: Wikipedia

maanantai 12. tammikuuta 2009

Kuitua masulle

Luin viikonloppuna Me-lehdestä 1/09 hyvän artikkelin kuidusta. Chocochilin Elina kirjoitti juuri vegaanin painonhallinnasta, ja kuituhan on olennainen osa paitsi vatsan hyvinvointia edistävää ruokavaliota, myös painonhallintaa.

Ravintokuitujen syömisen hyviä puolia ovat säännöllisesti toimiva vatsa, tasainen verensokeri, alentunut kolesteroli ja hallinnassa pysyvät kilot. Kuituja on kahta erilaista: liukenevia ja liukenemattomia. Liukenevia kuituja on esimerkiksi kaurapuurossa, ohrassa ja palkokasveissa, ja ne saavat olon tuntumään täydeltä, kun ne geeliytyvät vatsassa. Liukenemattomia kuituja puolestaan on vaikkapa ruisleivässä, ja erilaiset leseet ovat kokonaisuudessaan pelkkää liukenematonta kuitua. Liukenemattoman kuidun tehtävä on siirtyä liukenemattomana suoraan suolistoon ja aktivoida suolen toiminnasta vastaavaa lihaksistoa.

Ilman täysjyväviljatuotteita ja erityisesti ilman ruista on vaikea saada tarpeellista määrää kuitua ravinnostaan. Kannattaa siis mussuttaa vähemmän vehnää ja enemmän ruista, tai vehnäleipää halutessaan valita täysjyvävehnätuote.


Syön itse aika vähän leipää, mutta 1-2 lautasellista puuroa päivässä. Puuroni on erinomainen yhdistelmä sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja:
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl tekemääni lesesekoitusta (vehnäleseitä, ruisleseitä, pellavarouhetta)
ripaus suolaa
2 dl vettä
+ kypsänä sekaan
marjoja (joskus banaania)
1 tl hunajaa
1 rkl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä

torstai 8. tammikuuta 2009

Etsintäkuulutus

Mustikkateen ja mustikkapiirakan takaa huutelee: onko olemassa missään mitään reseptiä sellaiseen suolaiseen ja/tai makeaan piirakkaan, jossa olisi vehnäjauhojen sijaan vaikka ruisjauhoja, eikä ihan kauheasti sokeria ja rasvaa? Tai jos rasvaa, niin mieluummin öljyä kuin margariinia.

keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Itse tehty Müsli

En ole koskaan tykännyt myslistä, mutta ajattelin, että kun teen sitä itse, niin tykkään. Kyllä tästä tulikin tosi hyvää, mutta jostain syystä minulle tuottaa vaikeuksia syödä pienikin lautasellinen mysliä. Ruokalusikallisen verran kyllä maistuu. Myslistä tykkääville tämä on kyllä ehdotonta herkkua, itse tehdessään kun voi laittaa niin paljon hedelmiä ja pähkinöitä kun vaan haluaa!

Ohjeita erilaisten myslien tekemiseen löydät googlettamalla "itse tehty mysli" tai jotain muuta vastaavaa. Esimerkiksi Kemikaalicocktailin Nooran myslin ohje löytyy täältä ja Monkeyfoodin Ylimuulin erittäin pähkinäinen mysli täältä.

Minun mysliini tuli
neljän viljan hiutaleita
kaurahiutaleita
pellavansiemeniä rouhittuna
seesaminsiemeniä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl intiaanisokeria

Näitä paahdetaan uunissa noin 170 asteessa 15 min noin viiden minuutin välein käännellen. Ja paahtamisen jälkeen
luomu sultana-rusinoita
kuivattuja aprikooseja ja luumuja pieninä palasina.

tiistai 6. tammikuuta 2009

Musta terveyspiirakka


MARJAPIIRAS

3 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria

* Sekoita kuivat aineet keskenään.

3 dl (kaura)maitoa
1 dl rypsiöljyä

* Sekoita joukkoon maito ja öljy.
* Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille, siis. huom tätä ei voi tehdä piirakkavuokaan, ellei tee puolet pienempää taikinaa. En ole kokeillut muuten kuin pellille.

Pinnalle:
punaherukoita
mustikoita
3 rkl perunajauhoa
jonkin verran sokeria

* Sekoita kaikki keskenään ja levitä taikinan päälle.
* Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

maanantai 5. tammikuuta 2009

Kookoksen ja kanelin tuoksu leivinuunissa

INTIALAINEN KOOKOSPATA

kaalia
muutama peruna
1 prk luomukookosmaitoa
1-2 kookosmaitopurkillista vettä
1 dl ohrasuurimoita
1 dl linssejä
mausteita

maustesekoitus: kutakin noin 1 tl, riippuen tietysti padan koosta


kanelia
kardemummaa
chiliä
maustepippuria
jeeraa
neilikkaa
inkivääriä
kurkumaa
(currya)

* Pilko kaikki ainekset ja sekoita uunivuokaan.
* Anna olla uunissa n. 200 asteessa reilu tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Halusin kokeilla vähentää suolan käyttöä, koska tapasin nuoren perheen, joka ei käytä ollenkaan suolaa, tai korkeintaan joskus lisää sitä vasta lautaselleen. Vähentääkö se todella suolan käyttöä? Maistuuko lautaselle jälkeenpäin laitettu suola vahvemmin kuin jo valmiiksi ruokaan laitettu suola, ja sen vuoksi suolan käyttö on silloin vähäisempää? En tiedä, mutta ainakin huomasin, etten voinut tätä ruokaa kaikista sen mausteista huolimatta ihan kokonaan ilman suolaa syödä.

lauantai 3. tammikuuta 2009

Idättämisestä

Herkkuvälipalanaposteluasia: kuivalla paistinpannulla sekaisin paahdettuja kurpitsan, auringonkukan ja hampun siemeniä. Nam!

Syy hiljaiselooni: olen tehnyt lähinnä samoja vanhoja ruokia joista olen jo kirjoittanut tänne, tai tehnyt ruokaa ystävien kanssa, jolloin kuvaaminen sun muu raportoiminen on jäänyt.

Tässä siis idätysjuttu, jonka tein vuoden viimeiseen Nuorten Luontoon. Jos et vielä idätä, niin suosittelen kokeilemaan. Juttuun voisin lisätä korjaukseksi sen, että pienimpiä siemeniä, kuten alfalfaa, kannattaa idättää lasipurkissa harson avulla, ei kulhossa, koska alfalfa pilaantuu helpommin kuin suuremmat siemenet. Mung-pavuista on hyvä aloittaa.

Pääset lukemaan jutun kun klikkaat kuvan suuremmaksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...