keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Sokeritonta suklaaherkkua

Nämä suklaapallerot eivät sisällä lisättyä sokeria, rasvaa tai vehnäjauhoja. Terveellistä siis, ja nam kuinka herkkua!

SUKLAAPALLEROT
(n. 8 kpl, ainesten määrät vähän sinne päin arvioituja)

1 dl taatelia
1 dl cashew-pähkinöitä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 cm vaniljatankoa
vähän vettä

Liota taateleita vähän aikaa vedessä. Vettä vain sen verran, että taatelit juuri ja juuri likoavat. (Jos vettä on liikaa, taikinasta tulee löysää.)

Kaikki kuivat ainekset pistetään tehosekoittimessa/sauvasekoittimella mahdollisimman hienoksi. Lisätään taatelit ja niiden vesi. Jauhetaan massaksi. Massan tulee olla suht jämäkkää. Varo siis laittamasta liikaa vettä.

Pyöritellään palleroiksi ja sen jälkeen pyöritellään esim. mantelirouheessa. Valmista syötäväksi heti. Palleroista saa halutessaan hieman kiinteämpiä kuivattamalla niitä huoneenlämmössä muutaman tunnin.

Palleroista voi tehdä erilaisia versioita laittamalla joukkoon kookoshiutaleita tai porkkanaraastetta. Parempaa kuin miltä kuulostaa!

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Kotimaista, vegaanista & raakaruokaista sushia

Sushista on tullut meille jokaviikkoista helppoa, nopeaa, terveellistä ja raikasta ruokaa, josta ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, kun kehittelee sisuksen fennovegaaniseksi.

SUSHI


kuivattuja norilevälaattoja (saa tavan ruokakaupoista)
porkkanaa pitkinä suikaleina
kurkkua pitkinä suikaleina (puuttuu kuvassa olevista, mutta kannattaa laittaa)

Täytetahnana käytetään yleensä riisiä, ekoversiossa couscousia ja raakaruokaversiossa esim. sinimailasen itujen, porkkanaraasteen, idätetyn tattarin ja auringonkukansiementahnan sekoitusta. Tänään tuli tosi hyvää tahnaa, ja se sisälsi:

n. 1,5 dl idätettyä tattaria tehosekoittimessa jauhettuna
1 tehosekoittimessa käytetty porkkana (raastekin kelpaa)
n. 2 dl sinimailasen ituja

Ainekset sekoitetaan keskenään kulhossa.

Sushin rullaamiseen tarvitset bambumaton, joita niitäkin myydään tavallisissa ruokakaupoissa. Perus rullaamisohjeet löytää hakukoneen avulla, mutta tässä yksi ohje:
  1. Aseta levä bambumatolle. Levitä sumeshia täytettä levän päälle alareunasta alkaen. Jätä päädystä noin 3-5 cm tyhjäksi.
  2. Aseta täytteet esim. tuore porkkana ja kurkku alareunaan. Rullaa käärö matolla. Kun saat koko täytteen rullan sisälle, kostuta tyhjäksi jätetty osa vedellä sormien avulla ja jatka rullaamista.
  3. Kääri maton avulla tiukka, tasainen käärö ja puristele sitä kevyesti maton sisällä ennen kuin otat maton pois.
  4. Yhdestä sushikääröstä saat 8-10 palaa. Veitsen kastaminen veteen välillä helpottaa leikkaamista.
Sushipalat kastetaan syödessä soijakastikkeeseen ja päälle tupsautetaan pikkuisen wasabia. Jos sushi ei ole ennestään tuttua, kannattaa käydä tutustumassa esim. Pastanjauhantaa-blogissa, jossa käytetään perinteisiä sushin raaka-aineita eli riisiä, etikkaa ja raakaa kalaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...