keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Raakafalafelia ja -leipääRaakaruoissa on se hyvä puoli, että niiden valmistamiseksi ei tarvitse käyttää hellaa tai uunia. Sauvasekoitin ja blenderi taitavat olla ainoat sähkölaitteet, joita näihin tarvitaan.

Meitä on harmittanut se, että raakaruokien valmistamiseksi (kuivattamiseksi piiraissa, leivissä ym.) pitäisi posottaa uunia puoli päivää tai käyttää erityistä kuivuria. Meillä näiden valmistaminen onnistuu mainiosti jääkaapin yläpuolella olevassa tavallisessa kaapissa, joka on jääkaapin takia ehkä tavallista hieman lämpimämpi. Kun jaksaa odottaa päivän-pari, saa hyvää raakaruokaa energiatehokkaasti. Tämä on ollut meille itsellemme parhaalta tuntuva vaihtoehto.

Tässä Ollin kehittelemät raakafalafelit. Joissain asioissa emme käytä 100% raaka-aineksia, koska haluamme joustaa joissain asioissa (esim. toisessa "raaka"leivässä on käytetty hieman ruisleseitä), mutta nämä falafelit ovat raakaruokaa.


RAAKAFALAFEL

reilu 1 dl cashew-pähkinöitä
1/2-1 dl mung-pavun ituja tai herneen ituja
2 valkosipulin kynttä
n. 1 tl korianteria
n. 1 tl juustokuminaa
n. 2 tl persiljaa
suolaa
n. 1 rkl öljyä
n. 2-5 rkl vettä

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla melko kiinteää eli vettä kannattaa lisätä vettä pikkuhiljaa, kunnes koostumus on sopiva. Muotoile tämän jälkeen noin ruokalusikallisesta massaa pieniä litteitä palleroita ja laita ne lautaselle tai uuninpellille. Laita pallerot kuivumaan jonnekin muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Käännä tämän jälkeen pallerot toisinpäin ja anna kuivua vielä tunti tai pari, jotta pohjakin kuivuu. Kuivattaminen onnistuu ihan hyvin huoneenlämmössäkin, vaikka jossain kuivassa kaapissa.


RAAKALEIPÄ (n. 4 kpl)

Versio 1.

n. 1 dl Idätettyä tai vain yön yli liotettua spelttiä.
n. 1/2 dl auringonkukansiemeniä
2-3 rkl pellavansiemeniä
vettä

Sekoita sauvasekoittimella ensin auringonkukansiemenistä, pellavansiemenistä ja vedestä hyvin tiukka massa. Vettä kannattaa taas lisätä hyvin varovaisesti vain sen verran kuin tarvitsee. Laita joukkoon myös speltti ja sekoita vielä hieman, mutta speltti saa jäädä suurelta osin kokonaiseksikin. Levitä leivinpaperille noin 10 cm halkaisijaltaan oleviksi kiekoiksi. Laita leivinpaperi uuninritilän päälle kuivumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli vaikka kaappiin tai uunikin käy, kunhan ei ole päällä. Raakaleipää voi käyttää myös pitsapohjana, jos tekee pienten leipästen sijaan yhden isomman levyn. Semiraakaa pitsaa on kokeiltiin täällä.

Versio 2. "Pikainen Puoliraakaleipä"

n. 1dl ruisleseitä
n. 1/2 dl auringonkukansiemeniä
2-3 rkl pellavansiemeniä
vettä
Valmistetaan samalla lailla kuin edellinenkin, paitsi että speltin lisäämisen sijaan laitetaan joukkoon ruisleseet ja sekoitetaan ne joukkoon vain lusikkaa käyttäen. Kuivuvat hyvin nopeasti. 4-5 tuntia hieman normaalia huoneenlämpöä lämpimämmässä kaapissa riitti.

RAAKAHUMMUS

1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2-1 dl cashew-pähkinöitä
1-2 rkl öljyä
1/2-1 tl korianteria tai currya
1/2 tl timjamia
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl sitruunanmehua
suolaa
vettä

Kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai blenderillä. Vettä sen verran että massa jää sopivan jämäkäksi.YKSINKERTAINEN TOMAATTIKASTIKE

n. 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tölkki tomaattipyreetä
1-2 valkosipulinkynttä
soijakastiketta
etikkaa
pippuria
(suolaa)

Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi siivuiksi kulhoon. Lisää päälle puristettu valkosipuli ja muut ainekset. Sekoita. Lisää hieman vettä jos tuntuu liian kuivalta. Anna muhia hetki, jotta aurinkokuivatut tomaatit pehmenevät.

Tämä ei ole raakaruokaa, mutta ilmeisesti tomaatti kestää kypsentämistä hyvin ja lykopeeni vain imeytyy paremmin juuri esimerkiksi pyreestä, joten talvella tulee suosittua tomaattipyreetä. Sitä paitsi tomaatit eivät oikein talvella edes maistu miltään, joten tuoreiden tomaattien osalta tulee odoteltua vain kesää.

Kaikista edellä mainituista saa mainion yhdistelmän ja päälle kun lisää vielä hieman salaattia niin herkkua on. Ensimmäisessä kuvassa salaattina on savoijinkaalia, mungpavun ituja ja kurkkua maustettuna sumakilla (etnokaupoista) ja sitruunamehulla.

6 kommenttia:

Okriina kirjoitti...

Kivoja raakareseptejä sinullakin täällä. Jännästi tuo kiinnostus raw foodiin leviää :)

Sampo-Tarmo kirjoitti...

Minähän se on tätä ruokablogosfääriä niin tiukasti seuraa, että tietäisin kulloinkin muodissa olevan jutun. Näin myös raakaruoan kanssa, joten valaiskaa vähän, että mistä on kyse ja miksi.

an kirjoitti...

Raakaruoassa on se idea, että kun ruokaa ei kypsennetä (kuumenneta yli 40 asteen, keitetä, paisteta tai käsitellä muuten) niin siinä säilyy vitamiinit, entsyymit jne. Se on vähän kuin salaattia herkullisemmassa muodossa.

Raakaruoka tuntuu olevan nyt aikamoinen villitys, ja meillä on meneillään jonkinasteinen kokeilu, koska raakaruoka on kevyttä ja etenkin tämän falafelkokeilun myötä voin sanoa, että todella herkullista ja helppoa tehdä.

Lisäksi Olli sanoo, että "siitä tulee vaan niin tosi hyvä olo", mitä en itse oo vielä todistanut muuten kuin sen osalta, että raakaruoasta ei tule samanlaista ähkyä oloa kuin tavan ruoasta helposti tulee.

Kokemukseni raw foodista on siis hyvin tällaista kokemusperäistä ja vähäistä, ehkä joku kokeneempi osais valaista asiaa tarkemmin..

Englanninkielisestä Wikipediasta löytyy tietoa, mut me ollaan tosiaan aika noviiseja tässä touhussa. http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_foodism

HeidiK kirjoitti...

Ihania ohjeita tässäkin... Tuo on ihan totta: raakaruoasta tulee hyvä olo. Kylläinen ja silti kevyt.
Jostain olen kuullut, että cashew-pähkinät olisivat itseasiassa yleensä lämpökäsiteltyjä, ei siis raakaruokaa. Onko kukaan muu kuullut vastaavaa?

Olli kirjoitti...

Ei oo tietoa, mut yleisesti ottaen raakaruokaohjeissa cashew-pähkinöitä käytetään. Olemme ostaneet aina paahtamattomia ja suolaamattomia ja olettaneet, että ne ovat käsittelemättömiä.

Maria kirjoitti...

Cashewien kuoriminen on vaikeaa, joten pähkinät saatetaan esim. kiehuttaa kuoren irrottamiseksi. Juttua esim. http://www.living-foods.com/articles/rawcashew.html ja http://www.living-foods.com/articles/nuts.html.Valtaosa Suomessa myytävistä casheweista ei ole täysin raakaa (saati tuoretta) tavaraa (Puhdistamo netissä myy Sunfoodia, ainoa pulju minkä tiän rajan tän puolen).

Kokeilin tuota falafeliä kikherneillä ja auringonkukansiemenillä. Persiljaa ei löytynyt, joten korvasin timjamilla ja lipstikalla. Loraus sitruunamehua ja hyvää oli :) Oma versio hummuksesta löytyikin kaapista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...