torstai 18. helmikuuta 2010

Raakasuklaata nam!


Raakasuklaa on ollut kovassa suosiossa ja sitä on hehkutettu joka paikassa, mutta me päästiin kokeilemaan sitä vasta nyt, kun Vegetukun tilauksen mukana tuli luomuneitsytkookosöljyä. Sen jälkeen sitä onkin tehty pieni määrä joka päivä.. nam! Tämä on vähän erilainen resepti, koska emme käyttäneet makeutuksena hunajaa tai superkallista superfoodia agavesiirappia kuten useimmissa raakasuklaaohjeissa, vaan käytimme ihan vaan kuivattuja taateleita.

Ideana on myös se, että suklaassa on enemmän sattumia kuin pelkkää sileää suklaaosuutta. Se on hyvää myös ilman niitä, jos on vaikka allerginen pähkinöille. Itse tehdyssä suklaassa ihaninta on se, että siihen voi laittaa mitä haluaa! Seuraavaksi aion kokeilla suklaata, jossa on rusinoita, pähkinöitä, kanelia ja kardemummaa.. mmm..

RAAKASUKLAA

3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
3 rkl kaakaovoita raastettuna
5 kuivattua taatelia
2-3 kuivattua luomuaprikoosia tai vaikka rusinoita, goji-marjoja tms.
kourallinen (cashew- tms.) pähkinöitä tai muita sattumia
0,5-1 dl raakakaakaojauhetta
pienenpieni ripaus suolaa
(0,5 tl macajauhetta)

Laita taatelit likoamaan minimaaliseen vesimäärään johonkin astiaan, jossa ne voi myöhemmin murskata sauvasekoittimella. Laita kookosöljy ja kaakaovoi kulhoon ja kulho kuumaan vesihauteeseen, jotta öljy sulaa kirkkaaksi ja juoksevaksi. Pilko aprikoosit esim. keittiösaksilla pieniksi paloiksi. Murskaa pähkinät tehosekoittimella tai muovipussin sisässä vasaralla hakkaamalla. Soseuta taatelit liotusvesineen sauvasekoittimella. Sen jälkeen sekoita kaikki aineet kulhossa sulaneeseen kookosöljyyn. Laita lautaselle leivinpaperia ja kaada seos leivinpaperin päälle tai kaada seos suklaamuotteihin. Laita se pakastimeen 15-30 minuutiksi.

Nauti hyvällä omallatunnolla!

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa tää on näköjään aika vanha bloggaus mutta ehkä silti huomaat tämän kommentin. Olen pitkän linjan vege mutten vegaani, vain hirmuisen kiinnostunut nykyään vegaaniruuasta. Rakastan suklaata, joka onkin jäljelle jäänyt paheeni, kun kasvissyönti vei halut syödä karkkia. Mutta kun hiljakkoin kuulin, että kaakao tuotetaan Norsunluurannikolla ja suurelta osin lapsiorjatyövoimalla (jos kiinnostaa, niin ainakin www.eiorjuudelle.fi antaa tietoja), juuttui suklaa kurkkuun enkä voi enää kuvitella syöväni muuta kuin joko orgaanista tai fair trade -kaakaota, sillä niiden tuotantotavat ja -tilat tarkistetaan ja työntekijöiden olosuhteisiin voidaan puuttua. Mitä on tuo raakasuklaa? Asun ulkomailla ja tulen jouluksi Suomeen, jolloin voisin ostaa tarvikkeita. Kuolasin reseptisi äärellä, mutta jos raaka-aineet eivät ole luomua tai reilua kauppaa, niin tekemättä jää. Mistä olet ostanut raakamassan?

annika kirjoitti...

Hei, kiitos viestistäsi. Saan kommentit sähköpostiini, joten perille tuli, toivottavasti itse vielä löydät tänne takaisin lukemaan vastaukseni.

Olen ostanut raaka-ainekset Life-myymälästä, joskin niitä saa myös esim. Vegetukusta, ulkomaalaisista nettikaupoista, Punnitse&Säästä-kaupasta, Ruohonjuuresta jne. Käyttämäni kookosöljy on luomua, mutta kysyit oikeastaan vain tuosta kaakao-osuudesta. Olen käyttänyt CocoVi-merkkistä raakakaakaojauhetta sekä kaakaovoita, mutta en tiedä, missä ja miten ne on tuotettu. Itsekin suosin reilua kauppaa, koska olen ymmärtänyt kaakaon tuotannon olevan jopa epäeettisempää kuin kahvin/teen, mutta raaka-asiassa terveellisyys on mennyt sitten sen edelle (eli taatelilla makeutettu raakasuklaa vs. kaupan valmis sokerilla makeutettu suklaa).

Löydät varmasti raakakaakaojauhetta ja kaakaovoita luomuna ja/tai reiluna jostain edellä mainitsemistani liikkeistä, erityisesti ulkomaisista nettikaupoista voisi löytyä. Täältä Joensuun kaupoista en ole löytänyt noita reiluna/luomuna, valitettavasti.

Jos haluat kokeilla suklaata tavallisesta reilun kaupan kaakaojauheesta, se onnistuu, jos siis itselle se kaakaon paahtamattomuus ei ole tärkeä juttu (eli antioksidantit säilyy, kun raaka-ainetta ei kuumenneta).

Onnea etsintöihin ja kokeiluihin! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos pikavastauksesta! Juu löysin takaisin, kun merkkasin sivun. Aion kyl jouluksi yrittää tehdä vähän herkkua, jos vain löydän kaakaota, joka on eettistä. Mieluiten toki käyttäisin terveellisintä vaihtoehtoa, mutta saapa nähdä löytyykö sellaista. Kiitos kovasti vinkeistä. Tykkään blogistasi kovin, vaikka en aiokaan raakaravinnon syöjäksi, sillä Suomessa asuessani kokeilin sitä enkä innostunut.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä yks kysymys: puhut vastauksessasi kaakaovoista, mutta reseptissä sitä ei näy. Onko se unohtunut vai tarkoititko sillä tuota kookosöljyä, mikä esiintyy reseptissä?

annika kirjoitti...

Totta, unohdin katsoa, millaisen reseptin olin tuohon laittanut. Nykyään käytän lisäksi myös kaakaovoita n. 1 rkl verran kookosöljyn sekaan sulatettuna, koska tykkään sen tuomasta jämäkämmästä rakenteesta, mutta se ei ole välttämätöntä.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka taas, löysin paikallisesta luomutukusta muut aineet paitsi tuota kaakaovoita ei kukaan tunnista tässä maassa. Tein ekan viritelmän reseptistäsi, mutta hieman tökköä tuli. Inhoan rusinoita, aprikooseja ja taateleita, joten jätin ne pois. Laitoin ensin noin 2 rkl kookosöljyä ja reilut puoli desiä kaakaojauhoja, lirauksen vettä, pähkinöitä, hinajaa ja vaniljasokeria .... ja sekoitin vimmatusti. Tosi tökköä tuli, koska nestettä ei tullut tarpeeksi. Lisäsin vähän sekä vettä että kookosöljyä ja sainkin seoksen siihen malliin, että sen sai tungettua (ei siis mitään mahiksia kaataa!!) pieniin söpöihin suklaamuotteihin. Pakastinvierailun jälkeen suostuttelin ne ulos silikonimuotista ja maiskuttelin muutaman. Tosi hyviä ovat, mutta kyllä tuli liikaa rasvaa tällä erää. Yritän varmaan muutaman päivän päästä uudelleen. Paljonkohan tuohon pitäisi laittaa vettä tai soijamaitoa, jotta se olisi jotenkin järkevässä kuosissa? Any ideas? Ja kaakaovoita tarttee kai yrittää löytää Suomesta. Vieläköhän apoteekit myy sitä, kun se olisi lähinnä majapaikkaani...

annika kirjoitti...

Kai sulatit kookosrasvan ensin vesihauteessa? Kertomasi perusteella lisäisin kookosöljyn määrää, mutta toisaalta jos koostumus oli mielestäsi liian rasvainen, niin en osaa sanoa parannusehdotusta. Kaakaovoi tekee mössöstä vielä tiukempaa, joten en tiedä tykkäisitkö siitä sitten. Kannattaa kokeilla erilaisia mittasuhteita ja erilaisia ainesosia (pähkinöitä tms), sitten varmaan löytää mieleisensä koostumuksen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

jätän kommentin hyvinkin vanhaan postaukseen, mutta itse eksyin tähän blogiin googlen kautta, niin ehkäpä tämä auttaa myös muitakin.

Raakasuklaa VAATII aina kaakaovoin! Pelkällä kookosöljyllä ei pitkälle pötkitä, enkä missään tapauksessa sekoittaisi massaan vettä tai soijamaitoa!

Parhaan koostumuksen olen saanut, kun hienoksi raastettua kaakaovoita laitetaan massaan n. 2-3 kertaa enemmän kuin kookosöljyä. Makeuttamiseen kotimaista luomuhunajaa sekä luomuvaniljaa. Ripaus suolaa, kaakaojauhetta sen verran, että seos on riittävän paksua. Ja tämä kaikki siis vesihauteessa.

Mausteena olen kokeillut myös raastettua sitruunankuorta, chiliä, kardemummaa ja kanelia. Silloin tällöin heitän massan sekaan kaakaonibsejä, mutta jostain syystä ne maistuvat liian kitkerälle minun makuuni.

Että sellaista :)

- Uusi lukija

annika kirjoitti...

Hei, kiitos tarkentavasta kommentistasi. Huomasitko blogissani olevan uudemman postauksen? Siinä on käytetty kaakaovoita. Nykyään käytän sitä aina raakasuklaan teossa. Ihan ensimmäisissä, yksinkertaisimmissa raakasuklaaohjeissa ei sitä käytetty, ja tämä ohje on niiden perustalta muokattu oman makuni mukaiseksi.

Vettä en lisää suklaataikinaan, vaan käytän sitä taatelisiirapin valmistamiseen, siksi se on mainittu ohjeessa. Itse en tykkää käyttää hunajaa makeutuksena, joten siksi teen yleensä tuon taatelisiirapin itse. Itse taikinaan en vettä missään nimessä laittaisikaan.

Ehkä voisin tarkentaa tätäkin ohjetta nykyisen ohjeeni mukaiseksi, jos tämä kerta löytyy niin hyvin googlen avulla.. Kiitos viestistäsi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...