keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Pähkinäjogurtti

Tähän herkulliseen raakajogurttiin löysin ohjeen mainiosta Keittiökameleontti-blogista. Olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä jogurttia itse, ja tämä osoittautui sekä helpoksi että herkulliseksi. Käytimme RELA-purutabletteja hapatukseen. Niissä on sitruunainen maku, mutta se ei tule jogurtissa ollenkaan esiin. Puolikkaalla tabletilla jogurtista tuli makeampaa, ja kokonaisella tabletilla maku oli hyvin lähellä viiliä!
BANAANI-PÄHKINÄJOGURTTI (n. ½ L)

1,5 dl kuorittuja manteleita tai cashew-pähkinöitä
2 dl vettä
1 banaani
0,5-1 maitohappobakteeritablettia
1-2 cm vaniljatankoa

Liota manteleita/pähkinöitä vuorokausi. Liota vaniljaa pienessä määrässä vettä yön yli. Lisää vaniljaveteen huoneenlämpöistä, mielellään kiehautettua vettä niin että sitä on yhteensä n. 2 dl. Soseuta vesi, pähkinät ja vanilja tehosekoittimessa kermamaiseksi tahnaksi. Lisää banaani ja maitohappobakteeri, soseuta. Anna tehosekoittimen käydä niin kauan, että seos on erittäin tasaista ja kuohkeaa. Lisää vettä, jos seos tuntu liian paksulta. Sen tulisi olla normaalin jogurtin paksuista. Kaada kannelliseen lasi- tai keraamiseen astiaan. Anna seistä huoneen lämmössä pari tuntia ja siirrä sitten jääkaappiin 1-1,5 vuorokaudeksi. Jogurtin pinta tummuu, joten sitä ei kannata pelästyä. Omasta mielestäni juuri se kuorikerros on se kaikista herkullisin osa!


Katso tarkempia ohjeita mm. hygieniasta alkuperäisestä ohjeesta.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Satunnaista lukijaa kummastuttaa: Tiedän kyllä, että maitohappobakteereilla ei ole mitään tekemistä maidon tai eläinperäisen kanssa, mutta mistä noita tabletteja saa (ja onko se varmistettu, ettei niihin ole hyödynnetty elukoita?)

an kirjoitti...

Nuo on ostettu ihan apteekista. Joskus kun vatsatautiin maitohappobakteereita kyselin, niin pyysin juuri sellaisia, joissa ei ole eläinperäisiä aineita. Eli ainakin apteekkarin antaman tiedon perusteella ovat vegaanisia.

Toinen anonyymi kirjoitti...

Eikös maitohappobakteerit ole vain bakteereita, joita ihmisen suolistossakin kasvaa luonnostaan? Joten luulisi että niitä voi jotenkin ihan vain bakteeriviljelyin luoda? En tiedä asiasta sen tarkemmin, tämä on omaa maallikon järkeilyäni :) Esim tuolla on jonkun Rela-valmisteen tiedot: http://www.verman.fi/rela/relatabs.html ...ja siellähän sanotaan että käytännössä ne ovat vain kuivattuja bakteereita.
En kyllä tiedä miten niitä bakteereita luodaan alunperin?

Anonyymi kirjoitti...

hienoa että löysin tämän todella kiinnostavalta vaikuttavan blogin :)

an kirjoitti...

Joo, ei maitohappobakteerien pitäisi olla missään tekemisissä maidon kanssa. Esim. hapankaalissahan on maitohappobakteereita, jotka on syntyneet siinä hapatuksessa.

an kirjoitti...

Anonyymi, hienoa että löysit tänne. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jännästä ohjeesta ;) En ole ikinä ajatellutkaan jugurtin tekoa kotona, mutta kun ei tuo ohje niin hankalalta vaikuta, niin voisin jopa kokeilla.
Kysymys olisi, että voiko pähkinät jättää tästä pois ja korvata jollain muulla?

an kirjoitti...

Enpä tiedä, olen tehnyt vain pähkinöillä. Mitä muuta tarkoitat? Voithan kokeilla esim. joillain siemenillä. Jos pelkkää banaania ja vettä laittaa, niin en usko että tulee kauhean hyvää. Me kokeiltiin tätä kyllä myös kaurahiutaleilla, ja silloin jugurtista tuli hyvin yosamaista, jos olet yosaa maistanut niin tiedät, en osaa paremmin kuvailla. Käy kertomassa, jos keksit jonkun uuden tavan tehdä tätä! :)

Satu kirjoitti...

Hei,

ottaisitteko minuun yhteyttä. Asiani koskee Vegfest-tapahtumaa: http://www.vegfest.net/ T. Satu satu.vegfest(ät)gmail.com

A N N A kirjoitti...

Ihanan oloinen ohje ja mikä parasta: Sain joskus syksyllä töistä näytepakkauksen maitohappobakteeritabletteja, mutta eipä niille ole tullut tarvetta. Vievät vain turhaa tilaa lääkerasiassa. Nyt voin hyödyntää napit jogurtiksi, mahtavaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...