lauantai 3. huhtikuuta 2010

Ruokia ruistaikinasta

Näihin ohjeisiin on käytetty ruistaikinaa, jonka valmistusohje on tässä ruisleipäpostauksessa. Kukko ja piirakat onnistuvat kyllä ilman juurtakin, tai juuren voi tehdä itse.


LANTTUKUKKO

ruisleipätaikinaa yhden leivän verran
1,5 kg lanttua
1-2 dl soijarouhetta tai paloja vedessä ja soijakastikkeessa liotettuna
2 tl suolaa
margariinia
(sokeria)

Kuori lantut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä suolalla maustetussa vedessä noin kymmenen minuuttia puolikypsiksi. Valuta viipaleet.

Kaulitse taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperin päälle ja aloita täyttäminen. Laita levyn keskelle vuoron perään lanttuviipaleita ja soijarouhetta. Lisää joukkoon suolaa ja sokeria. Laita päällimmäisksi margariinia lastuina.

Kääri taikinan reunat täytteiden päälle mahdollisimman tasaisesti. Jätä hiukan taikinaa paikkausta varten. Jos reikiä ilmaantuu niin paikkaa ne.

Paista kukkoa ensin kovassa lämmössä (250 astetta) puolisen tuntia. Laske lämpötilaa 200 asteeseen ja paista noin tunti. Sammuta uuni, ota pelti uunista ja voitele kukkoa mahdollisesti valuneella liemellä. Kääri kukko folioon ja laita takaisin uuniin. Anna hautua jälkilämmöllä ainakin kaksi tuntia. Ota kukko uunista ja kääri se moninkertaiseen sanomalehteen ja lopuksi pyyhkeeseen ja anna muhia useita tunteja, esimerkiksi yön yli.



HAPANVELLI

3 l vettä
6 dl liotettuja herneitä
5-8 dl ruuisleipätaikinan juurta
2½ - 3 l perunan lohkoja
suolaa
margariinia

Keitä herneet pehmeiksi. Lisää perunalohkot. Kun perunat ovat melkein kypsiä, lisää joukkoon ruisjuuri. Anna kiehua hiljalleen noin tunti alhaisella lämmöllä. Sekoita välillä, koska velli palaa helposti pohjaan. Keitto on valmista kun sen pintaan muodostu "nahka". Lisää suolaa ja margariinia maun mukaan. Vellin kuuluu olla melko paksua, jossain vellin ja puuron välimaastossa. Maussa päällimmäisenä on ruisleivän aromit.

Jos ruisjuurta ei ole, niin toimi seuraavasti:
Sekoita noin puolikas pussillinen kuivahiivaa pariin desiin ruisjauhoja. Sekoita näihin noin litra lämmintä vettä jotta hiiva käynnistyy. Lisää jauhoja sen verran että tuloksena on sakeahko velli. Peitä pyyheliinalla ja anna muhia huoneenlämmössä pari päivää.

Hapanvelli on kaakkoissuomalainen perinneruoka. Omat sukujuureni ovat sieltä ja tämä on minulle jo lapsuudesta tuttu ruoka. Ja tämä on oikeasti hyvää outoudestaan huolimatta.

Hieman lisätietoa löytyy wikipediasta.


Samasta taikinasta syntyi perunapiirakoita, jotka olivatkin tosi hyviä tuollaiseen happamaan ruistaikinaan tehtynä! Normaalistihan karjalanpiirakkataikinaa ei hapateta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...