lauantai 24. heinäkuuta 2010

Viljattomuuskokeilua

Olemme olleet pian kaksi viikkoa ähägluteenisella ruokavaliolla. Aiempi vatsan turvotus ja ähky olo on ollut poissa, vatsa on toiminut nätisti ja olo on ollut kaikin puolin hyvä. Siksi voisinkin suositella kaikille ainakin kokeilun tasolla parin viikon/kuukauden gluteenittomuutta. Kannattaa myös lukea kirja nimeltä Vaaralliset viljat.

Olemme käytännössä korvanneet vehnän, rukiin, ohran ja kauran tattarilla, hirssillä, maissilla, quinoalla ja riisillä. Itseäni harmittaa kovasti se, että kotimaisena ei ole saatavissa näitä aineksia. Onko ekologiselta kannalta katsottuna mitään järkeä korvata kotimainen, lähellä tuotettu vilja tuontitavaraan? Toisaalta ei, mutta hyvinvoinnin kannalta ilmeisesti kyllä. Lisäksi ilmeisesti tuotteen alkuperämaata ja kuljetuksia olennaisempi seikka ympäristön kannalta on se, millä kulkuvälineellä hakee itse tuotteen kaupasta eli kulkee kauppamatkansa. Kuulen silti mielelläni, jos jostain saa ostettua esim. kotimaista tattaria.

Tässä pari gluteenitonta ohjetta, joita olemme kokeilleet ja hyväksi todenneet.


TATTARIRIESKA
(ohje Myllyn Paras -tattarihiutalepaketin kyljestä, vegaaniseksi muutettuna)

3 dl tattarihiutaleita
0,5 tl suolaa
puolikas purkki maustamatonta soijajugurttia
loraus öljyä tai 30 g Keijua sulatettuna

Sekoita aineet ja anna turvota, kunnes uuni lämpiää 250 asteeseen. Taputtele taikina voidellulle leivinpaperille isoksi pyöreäksi rieskaksi. Paista 15 min kunnes pinta saa hieman väriä. Nauti heti, hyvää keijun kanssa.


Vuosipäivämme kunniaksi teimme hyvää "fetasalaattia" (suolattua tofua fetan tilalla) ja oman kasvimaan kesäkurpitsoista paistosta. Lisäksi kokeilin tehdä tämän raparperipiirakan korvaamalla vehnän ja kauran tattarilla ja perunajauhoilla. Onnistui!

4 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Hei, tuo gluteenittomuuden ulkomaisuus on kyllä kurjaa :/ Jos gluteenittomaksi siirtyy terveyssyistä, on lääkäreiden ja keliakialiiton suositus, että ensin käytäisiin testeissä. Gluteenilliseen palaaminen aiheuttaa usein entistä huomattavasti järeämmät oireet ja testaamista varten olisi syötävä "normiruokaa" kolmisen viikkoa, jotta tulokset näyttävät oikein. Tämä on usein mahdotonta, mikäli gluteenitonta on syöty jo pitkään. Testaaminen kannattaa siinäkin mielessä, että keliakiadiagnoosilla saa Kelalta tukea ruokaostoksiin, gluteenittomat raaka-aineet kun ovat selvästi kotimaisia viljatuotteita kalliimpia.

Quipu kirjoitti...

Hyvä Tytti!

Juuri olin tulossa kirjoittamaan ihan samaa: gluteenitonta diettiä ei saa missään nimessä aloittaa omin päin. Syitä on kaksi

1. kunnon diagnoosia ei saa aikaiseksi enää jos on syönyt gluteenittoasti

2. Gluteeniton dietti on vaikea pitää. Kunnolla tehty diagnoosi auttaa ihmistä siinä, että dietistä ei lipsuta missään tilanteissa.

Lisäksi halusin sanoa, että Myllyn parhaat tattarit EIVÄT ole gluteenittomia. Tämä johtuu siitä, että myllyssä jossa ne jauhetaan, jauhetaan myös muita viljoja. Tällöin niihin sekoittuu muita viljoja eikä tuotetta voi enää pitää gluteenittomana.

Kuten edellisestä voi päätellä, dietti ei ole niin helppo kuin ensisilmäykseltä (ei vehnää, ohraa eikä ruista) voisi kyvitella. Gluteenijäämiä on kaikkialla, ja keliaakikon dietin on oltava 100% gluteeniton, jotta siitä olisi riittävää hyötyä.

Itsellä keliakia, enkä saa tuntuvia oireita gluteenin syömisestä. Oireista ei voi päätellä, että dietti on tarpeeksi tiukka. Ainoastaan veren vasta-aineiden vähentyminen ja suolen paraneminen (vahvistettava kontrolligastroskopialla) todistaa dietin riittävästä tiukkuudesta.

T. diagnosoitu, oireeton keliaakikko

annika kirjoitti...

Moi, kiitos hyvistä huomautuksista! Itse olen syönyt viljatuotteita tyyliin yhden näkkileivän palasen tai keksin päivässä, ja ollaan tosiaan käytetty mm. tuota Myllyn parhaiden tattaria (ja muitakin ei-viljatuotteita, joissa ei välttämättä ole gluteenittomuustakuuta). Koska noita tuotteita on kaupassa ihan tarjolla, niin eiköhän se ole ihan turvallista esim. vaihtaa pasta tattarinjyviin/hirssiin tms ilman, että siitä seuraa mitään vakavia ongelmia - syödäänhän muualla maailmassakin riisiä lähes joka aterialla. Suomessa vaan on totuttu vetämään ihan hurjat määrät viljaa (leipää, puuroa, pastaa..), joten uskon, että viljan vähentämisellä voi olla vaikutuksia hyvinvointiin. Miksi ei voisi olla jotain välimuotoa kauhean viljoilla mässäilyn ja keliaakikon ruokavalion välillä?

Quipu, mistä keksit mennä keliakiatesteihin, jos sinulla ei ole mitään oireita?

Neini kirjoitti...

Kyselit kotimaisesta tattarista, sitä löytyy pieniltä myllyiltä. En tiedä paikkakuntaasi, mutta esimerkiksi Keskisen mylly toimittaa varsin laajalle: http://www.keskisenmylly.fi/myynti.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...