torstai 29. heinäkuuta 2010

Letut gramjauhoista


Näistä vehnäjauhottomista letuista tuli melkein parempia kuin perinteisistä sekä koostumuksensa, makunsa että paistohelppoutensa puolesta.

LETUT (vehnätön)

3,5 dl soijamaitoa
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 dl perunajauhoa
0,5 dl quinoajauhoa
1 rkl raakaruokosokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita ainekset hyvin vispilällä ja anna turvota 15-30 min. Lorauta öljyä pannulle ja kaada n. 1 dl taikinaa siihen paistumaan. Odota, kunnes letun pinta on jähmettynyt ja käännä lastalla. Paista toinen puoli.

Tarjoile esim. mansikoiden ja soijavispikerman kanssa. Nam!

8 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Kuulostaa tosi hyvältä! Soijamaito ilmeisesti kiinteyttää leivonnaisia jotenkin, mitä kauramaidolla ei saa aikaan. Osaatko sanoa, millä kasvikunnan tuotteella soijamaidon voisi korvata tai kauramaitoa höystää, jotta pääsisi samaan lopputulokseen?

annika kirjoitti...

Kannattaa kokeilla tätä kauramaidolla, jos ei voi käyttää soijatuotteita (yleensä kauramaitolettutaikinaan lisätään soijajauhoja..). Gramjauho on nimittäin sen verran "sitkeää" tms. kamaa, että se jollain lailla sitoo jo itsekin. Olli tekee gramjauhosta munakkaita, joihin ei siis tuu muuta kun mausteita, gramjauhoja ja vettä. Eli siksi luulisin toimivan ihan kauramaidollakin ilman lisäaineita. En keksi, mikä muu voisi kiinteyttää muuttamatta koostumusta.

Elina kirjoitti...

Isä paistaa letut aina kauramaitoon (ja -kermaan), ilman soijalisiä. http://www.chocochili.net/2010/05/isan-muurinpohjaletut/ Ton ohjeen jauhot voi tietty kaikki olla vehnäjauhoja ja oluen voi vaihtaa vissyyn.

Hieno muuten tämä uusi ulkoasu!

annika kirjoitti...

Kiitos Elina!

Tuo olut kuulostaa hauskalta lettutaikinan joukossa, ehkä vois joskus kokeilla holitonta sellaista. Oluen ja vissyn ideana on ilmeisesti se, että taikinaan tulee kuplia.

Kuulin kokeneelta vegaani-letunpaistajalta, että toimii myös niin, että vispaa taikinaa vaan ihan vimmatusti, jos tekee siis tavalliseen veteen tai kauramaitoon. Kuplat jotenkin pitää sitä taikinaa koossa.

tyttism kirjoitti...

Hei, kiitos vinkeistä!!

Tiina kirjoitti...

Saakohan Joensuusta gramjauhoja? (Jyväskylästä en löytänyt mistään. Ei edes Punnitse & Säästä myynyt)

annika kirjoitti...

Tiina, gramjauhoja saa Joensuun Punnitse & Säästä -kaupasta. Ainakin viime aikoina ovat olleet kuivahyllyssä valmiiksi punnitussa paketissa, ei siis niissä laareissa.

Kamomilla kirjoitti...

Mä en koskaan lisää taikinaan mitään kananmunankorviketta tai vispaa vimmatusti :) Käytän nesteenä kauramaitoa, vettä, vissyä tai näiden sekoitusta. Vegaaniseen lättytaikinaan kannattaa laittaa vähän enemmän jauhoja kuin kananmunalliseen, JOS tuntuu siltä, että taikina ei pysy kasassa. Kananmunaa oleellisempi asia lätyissä on se, että ne paistetaan sopivassa lämpötilassa eikä mennä sörkkimään niitä liian aikaisin ;) Tuo tosin koskee myös kananmunallisia lättyjä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...