keskiviikko 25. elokuuta 2010

Täytettyjä kasviksia


Keittokirjahyllyämme erään syntymäpäivän vuoksi ;) täydentämään tullut Marianne Kiskolan Kasvisruokia Aasiasta pääsi heti käyttöön. Tässä ensimmäiset ohjeet, joissa kirja on toiminut inspiraationa. Ohjeet ovat siis hieman oman makumme mukaan muokattuja.

Indonesialaishenkiset TÄYTETYT PAPRIKAT

3 paprikaa

Kastike
1 pieni chili
1 rkl inkivääriä
sipulia/sipulin vartta
1 raastettu porkkana
4 rkl soijakastiketta
loraus sitruunamehua tai reilu kourallinen pilkottuja sitruunamelissan lehtiä
2 rkl siirappia (tai hunajaa)
1 tomaatti pilkottuna

Paprikat halkaistaan, siemenosat poistetaan, paahdetaan uunivuoassa uunin grillivastuksella 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään. Soseutin ne lopuksi vielä sauvasekoittimella ennen tomaatin lisäämistä, mutta alkuperäisessä ohjeessa niin ei tehdä. Paahdetut paprikat täytetään tällä kastikkeella. Päälle paahdettuja auringonkukan siemeniä.

Voisin hyvin kuvitella syöväni tätä myös raakaversiona, eli paahtamatta paprikanpuolikkaita. Tulista ja hyvää! Chilinä käytettiin pientä keltaista lemon chiliä (?), joita Olli osti Tampereen Chilifestivaalilta. Niissä on mukava sitruunainen tuoksu ja maku. Seuraavaksi Olli jatkaa, olkaa hyvä.



SAVUTOFUTÄYTTEISET TOMAATIT

4 tomaattia
1 paketti savutofua (tai maustamatonta tofua savuaromilla ja soijakastikkeella)
sipulia
keskivahvaa chiliä

Pesto
runsaasti basilikan lehtiä
hieman sitruunamelissan lehtiä
auringonkukansiemeniä
rypsiöljyä
soijakastiketta
valkosipulia
pippuria

Tomaatit koverretaan tyhjiksi ja paahdetaan uunissa muutama minuutti, kunnes ovat pehmeitä ja kuori alkaa kipristellä. Sillä aikaa paistetaan tofu pieninä viipaleina öljyssä rapeapintaiseksi. Levy saa olla aika kuumalla, jotta pinta tulee oikeasti rapeaksi. Kun tofut alkavat olla jo miltei valmiita, laitetaan joukkoon silputtu sipuli ja viipaloitu chili (ja valkosipuli). Sitten tehdään pesto laittamalla kaikki ainekset kulhoon ja soseuttamalla sauvasekoittimella. Vettä voi lisäillä, jotta saa oikeanlaisen koostumuksen.


Chilifestivaaleilta tarttui mukaan tuoreita chilejä. Joukossa mm. maailman tulisin chili naga morich, joka on tuo punainen ja ryppyinen. Chilien lisäksi ollaan viime aikoina nautittu suuresta määrästä tuoretta basilikaa, persiljaa ja sitruunamelissaa, joten ollaan koitettu keksiä ruokia, joissa niitä voi käyttää. Annikan äiti siis on kasvattanut kesän ajan yrttejä, joita ei ole kuitenkaan käyttänyt. Alla oleva kuva on otettu kyllä vasta sen jälkeen, kun olemme pistäneet basilikat parempiin suihin ja kuivatukseen.

2 kommenttia:

Jytis kirjoitti...

Ooh, savutofutomaatit näyttävät aivan mahtavilta! Kiitos, testiin menee!

Tupu kirjoitti...

Ai ai mitä herkkuja niin ihanan raikkaita jo nuo kuvatkin että tekis mieleni syödä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...