lauantai 23. lokakuuta 2010

Pasteijoita



Kuluneen kahden kuukauden aikana, jotka vietin Perheniemen opiston kasviskokkilinjalla, tuli tehtyä muutamia erilaisia pasteijataikinoita. Tämä seesaminen taikina on suosikkini, mukavan rapea. Tänään tein siitä gluteenittoman version, joka ei ollut ihan yhtä helppo käsitellä kuin tavallinen taikina, mutta onnistui kuitenkin. Ohje on normaaliin taikinaan.

SEESAMIPASTEIJAT

2 dl grahamjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl öljyä
1-2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy ja sen verran vettä, että saat koossa pysyvän taikinan. Anna taikinan kovettua (jääkaapissa) sen aikaa, kun valmistat täytteen.

TÄYTE

..voi olla esim. tällainen mössö, tai jotain muuta:
4 dl soijarouhetta
1 sipuli
1 chili
1 maustekurkku
5 rkl soijajugurttia
paprikajauhetta
soijakastiketta
valkosipulia
aurinkotomaattipaloja
kapriksia

Hyvä täyte tulee myös vaikka kuullottamalla pelkkää sipulia, soijarouhetta ja soijakastiketta pannulla öljyssä, tai vastaavasti pelkkää kaalia tai muita kasviksia. Täytteessä kannattaa olla runsaasti mausteita, koska taikina pehmentää makua.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä neliön tai ympyrän muotoisia paloja. Laita palalle täytettä n. 1 rkl, kostuta vedellä palan toinen reuna ja taita pasteijaksi. Reunat voi vielä painella haarukan lappeella. Pistele pasteijoiden pintaan pari ilmareikää haarukalla. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut väriä.

6 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Oon kotoisin siitä aika läheltä Perheniemen opistoa ja oon aina välillä miettinyt, pitäiskö keskeyttää tää kaupunkilaiselämä hetkeksi, muuttaa takaisin vanhempien luokse vähäksi aikaa ja käydä kasvisruokakurssi Perheniemessä :D

Minkälainen toi koulutus oli? Eli toisin sanoen, onko siitä mitään hyöytyä kokeneemmalle kasvisruoan laittajalle? Katselin vähän tota kurssin ohjelmaakin, ja se näyttää aika paljon painottuvan sille terveysosastolle, ei niinkään makuasioihin. Onko näin?

annika kirjoitti...

Ihanilta seuduilta olet kotoisin. :-)

Koulutus olisi ollut sinulle (ja varmaan minullekin) paljon parempi muutama vuosi sitten. Siinä ollaan menty koko ajan vain lepsumpaan ja lepsumpaan suuntaan. Oppilailta ei vaadita juuri mitään taitoja alussa, joten opetus lähtee tosi perustasolta. Koin olevani hieman harhaanjohdettu nettisivujen kuvauksen ja minulle puhelimessa kerrottujen tietojen perusteella. Mentyäni opistolle en kuitenkaan voinut enää perua, sillä peruutus olisi maksanut muutaman sata euroa.

Suurin hyöty minulle koulutuksesta oli siinä, että opin perinteisiä säilömismenetelmiä, kuten maitohapatusta (hapankaali ym.) ja umpioimista. Kokemus oli myös päällisin puolin mukava, mutta ei nyt varsinaisesti mikään taitojen moninkertaistaminen. Kuinkahan paljon loppujen lopuksi edes opin uutta? Minulle usein lykättiin vegaanisten ruokien valmistus, koska olin ainoa vegaani, joten esim. tein lasagnea ja täytekakkua kahdesti, ja molempia olin tehnyt jo kotona, eli rutiinilla mentiin.

Totta on myös se, että terveys painottuu enemmän kuin maku. Ruuat tehtiin tarkasti reseptin mukaan, vaikka toki maulla ja mausteilla oli väliä (mitä tarkemmin ottaen tarkoitat maun painotuksella?). Teoriatunnit olivat itselleni parasta antia, sillä olen kiinnostunut ravitsemuksesta, yrteistä, rasvahapoista ym. joskin paljon tuttuakin asiaa tuli, ja muut vähemmän asiasta tietävät tekivät tunneista melko hitaita, kun opettaja joutui selittämään asiat juurta jaksain.

Eli jos on jo kokenut kasvisruuan laittaja ja jos ei ole elämässä 2 kk:n tarvetta maaseudun rauhalle ja paolle arjesta, niin en suosittele.

Antamani palautteen myötä koulutuksen nimi vaihdettiinkin ensi vuodelle kasvisRUOKAkoulutukseksi, ja sinne voi osallistua esim. viikon kerrallaan tai sitten koko kurssille. Eli jos olet kiinnostunut vaikka elävästä ravinnosta tai gluteenittomasta, niin sinne voi mennä teemaviikon ajaksi. Se voisi olla järkevintä sellaiselle, joka muuten osaa jo laittaa ruokaa hyvin, mutta haluaa oppia jotain erityisalueita.

Elina kirjoitti...

Maun painotuksella ajattelin lähinnä sitä, että tuolla kaiketi kokkaillaan terveellistä arkiruokaa, ei niinkään mitään haute cuisinea :D

Olisi kyllä ihanaa päästää oppimaan jotain uusia ruoanlaittojuttuja, mutta tosiaan tuntuu vähän siltä, että jos aikoo tehdä herkullista vegaaniruokaa, niin sitä on pakko opetella tekemään itse (ja on tässä nyt vuosien varrella jo jotain opittukin). Oon katsellut vähän koulutustarjontaa ulkomaillakin, esimerkiksi tätä, mutta suomalaisena ilmaiseen koulutukseen tottuneelta tuo 25 000 dollarin vuosimaksu kuulostaa aika hurjalta - sehän on mun koko vuoden palkka!

Mutta kiitos infosta! Ilmeisesti ei siis kannata muuttaa takaisin maalle, ainakaan tämän takia ;)

annika kirjoitti...

Joo totta, gourmet oli tästä kurssista kaukana. :D

Tuonne linkkaamaasi kouluun olis varmaan mahdollista päästä halvemmalla/ilmaiseksi, jos ensin pääsisi suomalaiseen kokkikouluun, jossa olis mahdollista lähteä vaihtoon. Ehkä. Riippuu tietysti kaikenlaisista sopimuksista ym. onko edes mahdollista, mutta tuli vaan mieleen. Muakin kiinnostaisi jonkinlainen kokkikoulu, mutta ihan perusamikseen (ainakaan Tampereella) ne ei vegaania ilmeisesti ota.

T. kirjoitti...

Sopisiko kysellä, millaisen jauhosekoituksen laitoit (tai kokemuksen perusteella laittaisit) gluteenittomaan taikinaan? Ja onko jostain löytynyt puhdasta kauraa leseinä (ei oo lähikaupoissa ainakaan näkynyt)? Joku korvike äidin sienipasteijoille pitäisi jouluksi saada. :)

annika kirjoitti...

En muista minkälainen taikina juuri tässä oli, mutta yleensä sekoitan erilaisissa suhteissa tattarijauhoa, perunajauhoa ja kikhernejauhoa tai kaurahiutaleita. Me ei syödä puhtaasti gluteenitonta, vaan ainoastaan vältellään gluteenia ja korvataan mahdollisuuksien mukaan jauhoja just esim. tattarilla, mutta puhtaudella ei niinkään ole väliä. Satuin huomaamaan lähi K-kaupassa jotain Provenan (?) tms. kaurahiutaleita, jotka oli puhtaita, ja on niitä jotain toisen merkkisiäkin. Eräs ex-työkaveri, keliaakikko, sanoi myös, että Elovena on antanut puhtaustakuun hiutaleistaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...