perjantai 3. joulukuuta 2010

Karjalanpaisti


Muutimme lokakuun lopussa maaseudulle pieneen omakotitaloon, jossa on suurensuuri leivinuuni. Olemme yleensä vältelleet uuniruokien tekemistä, koska sähköuuni käyttää energiaa enemmän kuin liesi. Nyt juttu on kuitenkin mennyt päälaelleen, sillä kun talo lämpiää puilla, niin leivinuunia käyttäessä ruuanlaitto sujuu siinä sivussa ilman, että yhtään energiaa "tuhlaantuu" ruuanlaittoon.

Olemme huomanneet, että kaikista piirakoista ja padoista tulee parempia, kun ne voi paistaa joko todella kovassa lämmössä pian peltien sulkemisen jälkeen tai hauduttaa seuraavana päivänä miedolla lämmöllä pitkään. Valitettavasti tästä seuraa se, että tarkkaa lämpötilaa ruokien valmistamiseen on vaikea sanoa. Emme ole ainakaan vielä hankkineet kunnollista mittaria, joten paistolämpötiloista ei tulla tännekään saamaan tarkkaa tietoa.

Uuniruokasuosituksia otetaan vastaan! Haluaisin oppia tekemään erityisesti sellaisia laatikkoruokia, joissa ei tarvitse ensin keittää ja paistaa hellalla.

Tänään Olli teki karjalanpaistia. Itse en oikein muista enää, miltä karjalanpaisti maistuu, mutta tämä on kuulemma oikein autenttisen makuista. Ja herkullista onkin! Hyvää vaikkapa itsenäisyyspäiväaterialle tai joulupöytään. Onko joku jo saanut käsiinsä Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjan? Siinä on ilmeisesti jokin karjalanpaistin ("karjattoman paistin") ohje.

KARJALANPAISTI

3 porkkanaa
1 lanttu
3 sipulia
n. 100 g kuivia soijasuikaleita ja/tai soijapaloja
5 laakerinlehteä
n. 0,5 dl soijakastiketta
pippuria
vettä
loraus öljyä

Pilko porkkanat, sipulit ja lanttu reilun kokoisiksi paloiksi. Laita ne uunivuokaan, lisää joukkoon myös soijapalat/-suikaleet. Lisää soijakastike, laakerinlehdet ja pippuri. Kaada päälle kiehautettua kuumaa vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Sekoita, jotta soijapalat eivät jää kellumaan pinnalle. Anna hautua uunissa miedolla lämmöllä (150-175 astetta) 1-2 tuntia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Sekoittele hautumisen aikana, jotta päälimmäiset palaset eivät pääse kuivumaan.


Jatkossa toivottavasti päivityksiä tulee tiiviimmällä tahdilla, sillä tänään saatiin netti tähänkin tönöön.

5 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Onnea uuteen kotiin! Mun laatikkovinkki ei kyllä nyt ehkäs it osu siihen esipaistamattomien joukkoon, mut muistaakseni Saara Törmän Keittokomero ja huone -kirjasta olen aikanani bongannut ihan sairaan hyvän kaalilaatikon ohjeen. Siinä ne jutut kyllä pyöräytetään paistinpannulla ennen uunia... Vähänkö leivinuuni olis ihana, kaikkia karjalanpiirakoita ja muita herkkuja vois tehdä mielin määrin näin talviaikaan!

Anonyymi kirjoitti...

Ah, hienoa, että oli tullut uusi postaus. Anonyymilukija arvostaa teidän elämää ja haaveilee kovin, että joskus vielä itsekin asuu leivinuunin ja marjapuskien kesken. Mutta siis, nämä postaukset luetaan täällä silmät kiiluen. Kiitos.

annika kirjoitti...

Tyttism, kiitos! Täytyy etsiä kirjastosta noita Törmän kirjoja, kun niistä kuulee jatkuvasti kehuja.

Kiitos myös anonyymilukijalle ilahduttavasta kommentista. :)

Tiina kirjoitti...

Kiitos loistavasta reseptistä. Makuraati oli yksimielinen: "ihan törkeen hyvää!" :)

annika kirjoitti...

Hienoa, niin meidänkin mielestä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...