sunnuntai 28. helmikuuta 2010

MERCIMEKLI KÖFTE


Olin viime kevään vaihto-oppilaana Turkissa ja ihastuin moniin turkkilaisiin ruokiin. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että monet perinteiset turkkilaiset ruoat olivat vegaanisia, jos vain jätti ottamatta miltei aina lisukkeena tarjottua jugurttia. Nämä linssipallerot ovat yksi suosikeistani.

MERCIMEKLI KÖFTE (Turkkilaiset linssipallerot)
n. 30 kpl

3dl punaisia linssejä
2dl täysjyväbulguria
sipuli
5 puristettua valkosipulinkynttä
2 rkl kuivattua persiljaa (tai reilusti tuoretta)
1 rkl juustokuminaa
1 rkl paprikajauhetta
1 tlk tomaattipyreetä
suolaa
öljyä

Keitä linssit kypsiksi hyvin vähäisessä vesimäärässä. Vahdi kiehumista koko ajan ja lisää tarvittaessa vettä. Kun linssit ovat kypsiä, ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon bulgur. Bulgur imee loput vedet. Tarkoituksena on saada hyvin kuivaa massaa aikaiseksi, joten veden kanssa kannattaa olla varovainen ja ylimääräiset kaataa pois, jos sellaista löytyy. Anna bulgurien muhia linssien seassa ainakin 10 minuuttia. Paista seuraavaksi pieneksi pilkottu sipuli öljyssä. Sekoita lopuksi sipulit, tomaattipyree, persilja, valkosipulit, juustokumina, paprika ja suola linssibulgurseokseen. Puristele käsin pitkulan muotoisia palleroita seoksesta. Seuraksi sopii erinomaisesti salaatti ja suolalla sekä mintulla höystetty soijajugurtti.

keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Suklaabanaanikakku cashewkermalla



SUKLAABANAANIKAKKU CASHEWKERMALLA

Pohja

n. 1 dl cashewpähkinöitä
(1/2 dl idätettyä tattaria)
n. 10 taatelia hyvin vähäisessä vedessä liotettuna
5 rkl raakakaakaojauhetta

Soseuta kaikki ainekset keskenään, myös taateleiden liotusvesi tai osa siitä. Cashewit saavat jäädä hieman isommiksi palasiksi. Seos saa mielellään olla aika sitkeää. Levitä ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Pohja kuivuu 12-24 tunnissa huoneenlämmössä. Tällä ohjeella tulee n. 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkupohja. Isompi pohja kuivuu huonommin. Pohjan voi kuivattaa myös kuivurissa tai uunissa 42 asteessa.

Päällyste/cashewkerma

5-10 taatelia
1/2-1dl cashewia
n. 3 cm pala vaniljatankoa
2dl vettä

Laita kaikki ainekset veteen likoamaan ainakin muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli, jotta vaniljasta irtoaa makua. Sekoita sitten sauvasekoittimella sopivan jämäkäksi mössöksi. Jos tulee liian juoksevaa, niin lisää cashewpähkinöitä, kunnes koostumus on hyvä.

Levitä kuivuneen pohjan päälle banaaniviipaleita ja cashewkerma, päälle marjoja.

Pohjan ohjeesta voi tehdä myös herkullisia keksejä sekoittamalla joukkoon lopuksi rusinoita, jotka jättää kokonaisiksi. Tässä vielä kuva kekseistä.

perjantai 19. helmikuuta 2010

Hapankaalipihvit


HAPANKAALIPIHVI (n. 10 kpl)

n. 200g hapankaalia
n. 3 dl kikhernejauhoja
1/2-1 sipuli pilkottuna
2-3 dl vettä
3-5 valkosipulinkynttä
timjamia
pippuria
soijakastiketta
öljyä
vähän currya
(suolaa)

Sekoita kikhernejauhot ja kuivat mausteet. Lisää vesi ja sekoita. Lisää loput aineet. Taikina jää hyvin vetiseksi, mutta kiinteytyy paistettaessa mukavasti. Paista pannulla molemmin puolin öljyssä kunnes pinta on mukavan ruskeahko ja pihvi pysyy koossa.

SINAPPIKASTIKE

2-5 rkl sinappia
1/2dl auringonkukansiemeniä
1-2 rkl etikkaa
1-2 rkl soijakastiketta
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl currya
1/2-1 dl vettä
(suolaa)

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimella. Tätä auringonkukansiemenistä tehtyä kastiketta voi myös varioida laittamalla eri mausteita. Kun auringonsiemenet tehosekoittaa veden ja mausteiden kanssa, niistä saa aikaan kermaiselta vaikuttavan kastikkeen.

Erinomaista perunamuusin ja itusalaatin kanssa.

torstai 18. helmikuuta 2010

Raakasuklaata nam!


Raakasuklaa on ollut kovassa suosiossa ja sitä on hehkutettu joka paikassa, mutta me päästiin kokeilemaan sitä vasta nyt, kun Vegetukun tilauksen mukana tuli luomuneitsytkookosöljyä. Sen jälkeen sitä onkin tehty pieni määrä joka päivä.. nam! Tämä on vähän erilainen resepti, koska emme käyttäneet makeutuksena hunajaa tai superkallista superfoodia agavesiirappia kuten useimmissa raakasuklaaohjeissa, vaan käytimme ihan vaan kuivattuja taateleita.

Ideana on myös se, että suklaassa on enemmän sattumia kuin pelkkää sileää suklaaosuutta. Se on hyvää myös ilman niitä, jos on vaikka allerginen pähkinöille. Itse tehdyssä suklaassa ihaninta on se, että siihen voi laittaa mitä haluaa! Seuraavaksi aion kokeilla suklaata, jossa on rusinoita, pähkinöitä, kanelia ja kardemummaa.. mmm..

RAAKASUKLAA

3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
3 rkl kaakaovoita raastettuna
5 kuivattua taatelia
2-3 kuivattua luomuaprikoosia tai vaikka rusinoita, goji-marjoja tms.
kourallinen (cashew- tms.) pähkinöitä tai muita sattumia
0,5-1 dl raakakaakaojauhetta
pienenpieni ripaus suolaa
(0,5 tl macajauhetta)

Laita taatelit likoamaan minimaaliseen vesimäärään johonkin astiaan, jossa ne voi myöhemmin murskata sauvasekoittimella. Laita kookosöljy ja kaakaovoi kulhoon ja kulho kuumaan vesihauteeseen, jotta öljy sulaa kirkkaaksi ja juoksevaksi. Pilko aprikoosit esim. keittiösaksilla pieniksi paloiksi. Murskaa pähkinät tehosekoittimella tai muovipussin sisässä vasaralla hakkaamalla. Soseuta taatelit liotusvesineen sauvasekoittimella. Sen jälkeen sekoita kaikki aineet kulhossa sulaneeseen kookosöljyyn. Laita lautaselle leivinpaperia ja kaada seos leivinpaperin päälle tai kaada seos suklaamuotteihin. Laita se pakastimeen 15-30 minuutiksi.

Nauti hyvällä omallatunnolla!

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Raakafalafelia ja -leipää



Raakaruoissa on se hyvä puoli, että niiden valmistamiseksi ei tarvitse käyttää hellaa tai uunia. Sauvasekoitin ja blenderi taitavat olla ainoat sähkölaitteet, joita näihin tarvitaan.

Meitä on harmittanut se, että raakaruokien valmistamiseksi (kuivattamiseksi piiraissa, leivissä ym.) pitäisi posottaa uunia puoli päivää tai käyttää erityistä kuivuria. Meillä näiden valmistaminen onnistuu mainiosti jääkaapin yläpuolella olevassa tavallisessa kaapissa, joka on jääkaapin takia ehkä tavallista hieman lämpimämpi. Kun jaksaa odottaa päivän-pari, saa hyvää raakaruokaa energiatehokkaasti. Tämä on ollut meille itsellemme parhaalta tuntuva vaihtoehto.

Tässä Ollin kehittelemät raakafalafelit. Joissain asioissa emme käytä 100% raaka-aineksia, koska haluamme joustaa joissain asioissa (esim. toisessa "raaka"leivässä on käytetty hieman ruisleseitä), mutta nämä falafelit ovat raakaruokaa.


RAAKAFALAFEL

reilu 1 dl cashew-pähkinöitä
1/2-1 dl mung-pavun ituja tai herneen ituja
2 valkosipulin kynttä
n. 1 tl korianteria
n. 1 tl juustokuminaa
n. 2 tl persiljaa
suolaa
n. 1 rkl öljyä
n. 2-5 rkl vettä

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla melko kiinteää eli vettä kannattaa lisätä vettä pikkuhiljaa, kunnes koostumus on sopiva. Muotoile tämän jälkeen noin ruokalusikallisesta massaa pieniä litteitä palleroita ja laita ne lautaselle tai uuninpellille. Laita pallerot kuivumaan jonnekin muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Käännä tämän jälkeen pallerot toisinpäin ja anna kuivua vielä tunti tai pari, jotta pohjakin kuivuu. Kuivattaminen onnistuu ihan hyvin huoneenlämmössäkin, vaikka jossain kuivassa kaapissa.


RAAKALEIPÄ (n. 4 kpl)

Versio 1.

n. 1 dl Idätettyä tai vain yön yli liotettua spelttiä.
n. 1/2 dl auringonkukansiemeniä
2-3 rkl pellavansiemeniä
vettä

Sekoita sauvasekoittimella ensin auringonkukansiemenistä, pellavansiemenistä ja vedestä hyvin tiukka massa. Vettä kannattaa taas lisätä hyvin varovaisesti vain sen verran kuin tarvitsee. Laita joukkoon myös speltti ja sekoita vielä hieman, mutta speltti saa jäädä suurelta osin kokonaiseksikin. Levitä leivinpaperille noin 10 cm halkaisijaltaan oleviksi kiekoiksi. Laita leivinpaperi uuninritilän päälle kuivumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli vaikka kaappiin tai uunikin käy, kunhan ei ole päällä. Raakaleipää voi käyttää myös pitsapohjana, jos tekee pienten leipästen sijaan yhden isomman levyn. Semiraakaa pitsaa on kokeiltiin täällä.

Versio 2. "Pikainen Puoliraakaleipä"

n. 1dl ruisleseitä
n. 1/2 dl auringonkukansiemeniä
2-3 rkl pellavansiemeniä
vettä
Valmistetaan samalla lailla kuin edellinenkin, paitsi että speltin lisäämisen sijaan laitetaan joukkoon ruisleseet ja sekoitetaan ne joukkoon vain lusikkaa käyttäen. Kuivuvat hyvin nopeasti. 4-5 tuntia hieman normaalia huoneenlämpöä lämpimämmässä kaapissa riitti.

RAAKAHUMMUS

1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2-1 dl cashew-pähkinöitä
1-2 rkl öljyä
1/2-1 tl korianteria tai currya
1/2 tl timjamia
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl sitruunanmehua
suolaa
vettä

Kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai blenderillä. Vettä sen verran että massa jää sopivan jämäkäksi.



YKSINKERTAINEN TOMAATTIKASTIKE

n. 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tölkki tomaattipyreetä
1-2 valkosipulinkynttä
soijakastiketta
etikkaa
pippuria
(suolaa)

Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi siivuiksi kulhoon. Lisää päälle puristettu valkosipuli ja muut ainekset. Sekoita. Lisää hieman vettä jos tuntuu liian kuivalta. Anna muhia hetki, jotta aurinkokuivatut tomaatit pehmenevät.

Tämä ei ole raakaruokaa, mutta ilmeisesti tomaatti kestää kypsentämistä hyvin ja lykopeeni vain imeytyy paremmin juuri esimerkiksi pyreestä, joten talvella tulee suosittua tomaattipyreetä. Sitä paitsi tomaatit eivät oikein talvella edes maistu miltään, joten tuoreiden tomaattien osalta tulee odoteltua vain kesää.

Kaikista edellä mainituista saa mainion yhdistelmän ja päälle kun lisää vielä hieman salaattia niin herkkua on. Ensimmäisessä kuvassa salaattina on savoijinkaalia, mungpavun ituja ja kurkkua maustettuna sumakilla (etnokaupoista) ja sitruunamehulla.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Tortilla tortilla!

 

Alusta asti itse tehdyt tortillat ovat Ollin mielestä erittäin yksinkertaisia. Minusta ne ovat aika työläitä, mutta kaiken sen vaivan arvoisia, koska maistuvat uskomattoman hyviltä. En kyllä pistäisi suuhuni lisäaineilla maustettuja valmistortilloja enää ikinä. Tässä ohje:

TORTILLAT
Taikina 4-6 tortillaa
n. 1dl vehnäjauhoja
n. 2dl ruisjauhoja
suolaa
n. 1-2rkl öljyä
vettä

Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää öljy ja vettä sekoittaen samalla. Laita vettä niin paljon ettei jauhoja jää irralleen, mutta taikinan tulee olla hyvin kiinteä eikä laisinkaan vetinen. Tämän jälkeen jaa taikina osiin ja pyörittele palloiksi. Kaulitse pallot ohuiksi levyiksi. Sekä kaulimeen että alustaan kannattaa laittaa reilusti jauhoja, samoin kun kaulittuja tortilloja latoo päällekkäin kannattaa väliin ehkä heittää hieman jauhoja, koska muuten tortillat herkästi tarttuvat toisiinsa. Kuumenna pannu kuumaksi. Laita tortilla kuumalle pannulle ilman mitään öljyä. Heti kun tortilla alkaa pullistella, käännä puolta. Jos pannu on kuuma, niin tortilla kypsyy noin 15-30 sekunnissa per puoli. Pieniä mustia läikkiä pullistumien kohdalla saa olla, mutta muuten kannattaa välttää liikapaistamista.


Täytteeksi soijasuikaleita
Mausteet soijasuikaleille:
valkosipulia
soijakastiketta
paprikajauhetta
(pippuria)
öljyä

Laita soijasuikaleet likoamaan hetkeksi (vedenkeittimellä) kiehautettuun veteen ja lisää joukkoon hieman soijakastiketta. Anna liota noin 10 min. Kaada vesi pois ja paista suikaleita öljyssä. Lisää reilusti soijakastiketta ja paprikajauhetta. Hetken kuluttua lisää puristettu tai silputtu valkosipuli. Paista sekoittaen niin kauan että suikaleet eivät ole enää vetisiä.

Tomaattikastike
1-2 tölkkiä tomaattipyreetä
valkosipulia
suolaa
pippuria
(soijakastiketta)
vettä
öljyä
Laita pannulle öljyä ja heitä päälle tomaattipyree. Lisää vettä sen verran (ehkä noin 1 dl) että kastikkeesta tulee paremmin juoksevaa. Lisää valkosipuli, suola, pippuri ja ehkä ihan hieman soijakastiketta. Tämä on nopea tehdä. Jos pannu on alussa kuuma, niin tämä valmistuu parissa minuutissa.

lisäksi sisälle on hyvä laittaa:
salaattia (kuvat on otettu kesällä, jolloin täytteenä oli tuoretta basilikaa ja rucolaa)
tomaattia
kurkkua

Aurinkokuivattu tomaatti marinoituna on myös erinomainen täyte, samoin oliivit tai soijasuikaleiden tilalla marinoidut pavut.



maanantai 15. helmikuuta 2010

Itusalaatti

ITUSALAATTI

herneen ituja
mung-pavun ituja
kurkkua
porkkanaa
omenaa
aurinkokuivattua tomaattia
sipulia
valkosipulia
etikkaa
soijakastiketta
timjamia
pippuria
(kylmäpuristettua rypsi)öljyä

Liota aurinkokuivattuja tomaatteja öljy-etikka-mausteseoksessa (kannattaa käyttää tomaatteja, joita ei ole säilötty öljyyn). Pilko ja sekoita kaikki ainekset. Heitä joukkoon aurinkokuivatut tomaatit marinadeineen.

Katso idätysohjeita esim. täältä.

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Suklaajuoma


SUKLAAJUOMA

pala vaniljatankoa
kourallinen cashew-pähkinöitä
muutama pilkottu taateli

Anna näiden liota yön yli vedessä.
Seuraavana päivänä lisää:

muutama rkl (raaka)kaakaojauhetta

Sekoita kaikki ainekset blenderillä hienoksi. Juoman voi halutessaan lopuksi siivilöidä tai valuttaa harson läpi, jotta cashewista jäävät pienet muruset poistuvat.

lauantai 6. helmikuuta 2010

Epäilyttävän väristä mutta hyvää


OMENA-GOJI-SMOOTHIE

siemenistä ja liotetusta ohrasta muodostuva pohja kuten tässä
1 rkl goji-marjoja
banaania
punaherukoita
1 omena
1 rkl hunajaa

Goji-marjojen määrä kannattaa pitää aika pienenä, ellei sitten tykkää niiden mausta erityisen paljon. Itse käytän niitä sen verran, ettei niiden maku pääse tulemaan muiden makujen ylitse. Tämän smoothien harmahtava väri saattaa johtua runsaasta hampunsiemenien ja vähäisestä punaherukoiden määrästä.

torstai 4. helmikuuta 2010

Pinkki leipä


Sain herkullisen vuokaleivän reseptin ystävältäni, ja koska sen perään on kyselty, niin tässä olisi ohje.

VUOKALEIPÄ

2,5 dl vettä
0,5 pussia kuivahiivaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
50 g sulatettua margariinia tai 0,5-1 dl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
2 dl jauhoja (vehnäjauhoja, grahamjauhoja, ruisjauhoja, sämpyläjauhoja..)

Sekoita kuivat aineet, vesi ja margariini. Kohota vähintään tunti.

Lisää esim:

porkkana-, punajuuri- ym. raastetta
siemeniä, pähkinöitä, rusinoita
jauhoja vähintään 3 dl

Öljyä vuoan pohja. Kohota vuoassa 30-60 minuuttia. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 45-60 minuuttia. Jäähdytä leivinliinaan käärittynä irti vuoasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...