maanantai 15. maaliskuuta 2010

Kaaliveneitä ja avokado-versosalaattia


PUNAKAALIVENEET PORKKANASOUTAJALLA JA JUUSTOMATKUSTAJALLA

Veneet:
Punakaalin lehtiä

Soutaja:

2-3 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
(puolikas sipuli)
1 tlk tomaattipyreetä
1 rkl persiljaa
valkopippuria
suolaa
paprikajauhetta

Raasta porkkanat. Silppua sipuli ja purista joukkoon valkosipuli. Tai tee aineista tehosekoittimella silppua. Laita joukkoon loput aineet ja sekoita.

Matkustaja:

1 dl cashew tai auringonkukansiemen
2-3 rkl oluthiivahiutaleita
1 valkosipulin kynsi
1-2 tl sinapinsiemeniä
currya
suolaa
pippuria
hieman vettä

Tee aineista tehosekoittimella massa.

Laita kaalinveneen päälle ensin sopivasti porkkasoutajaa ja sen päälle juustomaista matkustajaa. Lisäksi päälle voi vielä laittaa pieneksi plkottuja aurinkokuivatun tomaatin paloja, joita on hetki marinoitu etikassa, öljyssä ja soijakastikkeessa.



AVOKADO-VERSOSALAATTI

1 avokado palasina
1-2 porkkanaa palasina
kurkkua palasina
luomuviinirypäleitä puolikkaina
versoja, esim. herne, auringonkukka
loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset salaatiksi.

Viinirypäleet on terveellisyyden kannalta tärkeää ostaa luomuna, koska ohuen kuorensa vuoksi niihin kertyy helposti kemikaaleja esim. torjunta-aineista.

Versojen kasvatus on helppo tapa saada ekologisesti salaattiinsa vihreää. Meillä kasvaa herneenversoja tarjottimella, jossa on alimpana pari kerrosta sanomalehteä, sitten ohut kostutettu kerros multaa, jonka päällä yön yli lionneet herneet, ja herneiden päälle ohut kerros multaa. Versot nousevat mullasta nopeasti ja ovat valmiita syötäväksi noin 10 cm korkuisina. Maistuu ihan tuoreelta herneeltä!

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Macalle käyttöä

Macasta sanotaan mm, että se on erittäin terveysvaikutteinen ja sisältää kaikki tarvittavat aminohapot sekä paljon vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä, "Perun ginseng". Ostimme jokin aika sitten superfoodkokeiluja varten Vegetukusta kilon macajauhetta. Sille ei ole ollut hirveästi käyttöä, koska se on maistunut yksinkertaisesti pahalta miten päin tahansa nautittuna. Nyt löytyi resepti, jolla macan saa maistumaan jopa hyvältä, eikä ole edes kyse macan oman, hieman sinappisen maun peittämisestä.


MACAPALLEROT
(mukailtu ohje kirjasta Hellaton kokki, s. 248)

1,5 dl seesaminsiemenjauhetta (jauhoin tehosekoittimella)
0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
0,75 dl raakakaakaojauhetta
2 rkl macajauhetta
5 kuivattua taatelia pieninä palasina
0,5 tl (meri- tai ruusu)suolaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään ja pyörittele taikinasta palloja. Säilytä jääkaapissa.

Ensi kerralla aion kokeilla tätä siten, että liotan taateleita pienessä vesimäärässä ja soseutan ne, jotta makeus leviää palleroihin tasaisemmin. Yllättävän hyviä ja makeita nuo kyllä ovat näinkin. Päälle voi laittaa rusinoita.

lauantai 13. maaliskuuta 2010

Oliivisoppa ja porkkanasoppa (raw)

Nimenomaan soppa eikä keitto, koska näitä ei keitetä. :) Mutta makua on!

OLIIVINEN SOPPA
(Hellaton kokki, s. 205, hieman muokattuna)

4 tomaattia tai 1 pieni prk tomaattipyrettä (ei ollut tuoreita, eikä ne näin talvella ole kauhean ekoja)
10 (luomu) oliivia ilman kiviä
0,5 dl sitruunan mehua
vettä
1 rkl persiljaa
3 rkl idätettyä tattaria
3 rkl cashewpähkinöitä
pieni pala sipulia

Tehosekoita ja nauti.


PORKKANAINEN SOPPA
(Hellaton kokki s. 202, hieman muokattuna)

3 tomaattia (laitoin 2 tl tomaattipyrettä)
2 isoa luomuporkkanaa kuorineen
1 tl paprikajauhetta
0,5 dl cashewpähkinöitä
reilu 1 tl tulista currya
0,5 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
1 aurinkokuivattu tomaatti
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
vettä sen verran, että blenderi/tehosekoitin toimii

Tehosekoita ja nauti. Tähän sopisi varmasti myös ohjeessa alun perin ollut avocado, koska tästä jäi nälkä vielä sittenkin, kun makuaisti sanoi, että nyt on tarpeeksi.

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Kohti hellattomuutta?


Posti toi Mea Salon tällä viikolla ilmestyneen kirjan Hellaton kokki - raakaravintoa kasviksista. Valvoin myöhään yöhön lukiessani sitä, sillä se on todella mielenkiintoinen tällaiselle raakaravinnosta ei-niin-paljon tietävälle ja vasta aloittelevalle hellattomalle kokille (lähes kaikki tämän blogin raakareseptit ovat Ollin kehittelemiä/tekemiä, eivät minun).

Ensimmäisenä kokeilin aamupalapuuroa tattarista. Jotenkin harmitti, kun melkein kaikissa ohjeissa käytettiin banaania tai avocadoa, ja tässä kokeilinkin korvata banaanin ohjeen mukaan taateleilla. Kyllähän tuo puurolta maistuu. Joukkoon lisäsin myös ikkunalla kasvavia vehnänoraita. Tässä vielä ohje, klikkaa suuremmaksi.


Kirjasta miltei puolet on selvitystä veganismista, raakaravinnosta, terveydestä yms. ja tästä aiheesta taas pitkästä aikaa luettuani katselin erään kaupan koko sivun kokoista mainosta eilisessä lehdessä ihan erityisen kriittisen silmin. Mitäpä sanotte tämän mainoksen "tuoreista" ja "maukkaista" tuotteista?


Onhan siellä kurkku ja mandariini, mutta se siitä tuoreudesta.

Olen nyt jo aivan rakastunut Hellattomaan kokkiin, ja aion seuraavaksi kokeilla raakajuustoa. Laajemman arvosteluni kirjasta kokonaisuutena voi lukea seuraavasta Nuorten Luonnosta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...