keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Pähkinäjogurtti

Tähän herkulliseen raakajogurttiin löysin ohjeen mainiosta Keittiökameleontti-blogista. Olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä jogurttia itse, ja tämä osoittautui sekä helpoksi että herkulliseksi. Käytimme RELA-purutabletteja hapatukseen. Niissä on sitruunainen maku, mutta se ei tule jogurtissa ollenkaan esiin. Puolikkaalla tabletilla jogurtista tuli makeampaa, ja kokonaisella tabletilla maku oli hyvin lähellä viiliä!




BANAANI-PÄHKINÄJOGURTTI (n. ½ L)

1,5 dl kuorittuja manteleita tai cashew-pähkinöitä
2 dl vettä
1 banaani
0,5-1 maitohappobakteeritablettia
1-2 cm vaniljatankoa

Liota manteleita/pähkinöitä vuorokausi. Liota vaniljaa pienessä määrässä vettä yön yli. Lisää vaniljaveteen huoneenlämpöistä, mielellään kiehautettua vettä niin että sitä on yhteensä n. 2 dl. Soseuta vesi, pähkinät ja vanilja tehosekoittimessa kermamaiseksi tahnaksi. Lisää banaani ja maitohappobakteeri, soseuta. Anna tehosekoittimen käydä niin kauan, että seos on erittäin tasaista ja kuohkeaa. Lisää vettä, jos seos tuntu liian paksulta. Sen tulisi olla normaalin jogurtin paksuista. Kaada kannelliseen lasi- tai keraamiseen astiaan. Anna seistä huoneen lämmössä pari tuntia ja siirrä sitten jääkaappiin 1-1,5 vuorokaudeksi. Jogurtin pinta tummuu, joten sitä ei kannata pelästyä. Omasta mielestäni juuri se kuorikerros on se kaikista herkullisin osa!


Katso tarkempia ohjeita mm. hygieniasta alkuperäisestä ohjeesta.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pääsiäispasha


Lehdessä olleen pashaohjeen innoittamana päätin kokeilla vegaanisen pashan tekemistä. En ole koskaan aikaisemmin syönyt edes tavanomaista pashaa, mutta tuon toisen syöjäosapuolen mielestä tästä tuli hyvin samantapaista.


 PASHA

½ prk maustamatonta soijajugurttia
2-3 rkl sitruunamehua
50 g rusinoita tai muita kuivahedelmiä
0,5 dl pähkinärouhetta (käytimme parapähkinöitä, ohjeessa oli mantelia)
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (esim. Sunnuntai tai GoGreen)

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos esim. siivilään, joka on vuorattu kostutetulla harsokankaalla, ja siivilä kulhoon, jotta valutuksen aikana valuva neste kerääntyy kulhoon. Valuta kylmässä yön yli. Kumoa pasha tarjoiluvadille ja poista harso.

Alkuperäisessä ohjeessa tähän tulee vaniljakastikkeen sijaan vispikermaa, sokeria ja vaniljasokeria, joten päätimme korvata tuon kaiken kauravaniljakastikkeella. Sokeria tähän ei tarvinne lisätä, vaikka kauravaniljassa on varmasti vähemmän sokeria kuin alkuperäisen ohjeen puoli desiä.

Esim. Härkäpapu-blogissa on tehty toisenlaista vegaanista pashaa.

Ruokia ruistaikinasta

Näihin ohjeisiin on käytetty ruistaikinaa, jonka valmistusohje on tässä ruisleipäpostauksessa. Kukko ja piirakat onnistuvat kyllä ilman juurtakin, tai juuren voi tehdä itse.


LANTTUKUKKO

ruisleipätaikinaa yhden leivän verran
1,5 kg lanttua
1-2 dl soijarouhetta tai paloja vedessä ja soijakastikkeessa liotettuna
2 tl suolaa
margariinia
(sokeria)

Kuori lantut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä suolalla maustetussa vedessä noin kymmenen minuuttia puolikypsiksi. Valuta viipaleet.

Kaulitse taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperin päälle ja aloita täyttäminen. Laita levyn keskelle vuoron perään lanttuviipaleita ja soijarouhetta. Lisää joukkoon suolaa ja sokeria. Laita päällimmäisksi margariinia lastuina.

Kääri taikinan reunat täytteiden päälle mahdollisimman tasaisesti. Jätä hiukan taikinaa paikkausta varten. Jos reikiä ilmaantuu niin paikkaa ne.

Paista kukkoa ensin kovassa lämmössä (250 astetta) puolisen tuntia. Laske lämpötilaa 200 asteeseen ja paista noin tunti. Sammuta uuni, ota pelti uunista ja voitele kukkoa mahdollisesti valuneella liemellä. Kääri kukko folioon ja laita takaisin uuniin. Anna hautua jälkilämmöllä ainakin kaksi tuntia. Ota kukko uunista ja kääri se moninkertaiseen sanomalehteen ja lopuksi pyyhkeeseen ja anna muhia useita tunteja, esimerkiksi yön yli.



HAPANVELLI

3 l vettä
6 dl liotettuja herneitä
5-8 dl ruuisleipätaikinan juurta
2½ - 3 l perunan lohkoja
suolaa
margariinia

Keitä herneet pehmeiksi. Lisää perunalohkot. Kun perunat ovat melkein kypsiä, lisää joukkoon ruisjuuri. Anna kiehua hiljalleen noin tunti alhaisella lämmöllä. Sekoita välillä, koska velli palaa helposti pohjaan. Keitto on valmista kun sen pintaan muodostu "nahka". Lisää suolaa ja margariinia maun mukaan. Vellin kuuluu olla melko paksua, jossain vellin ja puuron välimaastossa. Maussa päällimmäisenä on ruisleivän aromit.

Jos ruisjuurta ei ole, niin toimi seuraavasti:
Sekoita noin puolikas pussillinen kuivahiivaa pariin desiin ruisjauhoja. Sekoita näihin noin litra lämmintä vettä jotta hiiva käynnistyy. Lisää jauhoja sen verran että tuloksena on sakeahko velli. Peitä pyyheliinalla ja anna muhia huoneenlämmössä pari päivää.

Hapanvelli on kaakkoissuomalainen perinneruoka. Omat sukujuureni ovat sieltä ja tämä on minulle jo lapsuudesta tuttu ruoka. Ja tämä on oikeasti hyvää outoudestaan huolimatta.

Hieman lisätietoa löytyy wikipediasta.


Samasta taikinasta syntyi perunapiirakoita, jotka olivatkin tosi hyviä tuollaiseen happamaan ruistaikinaan tehtynä! Normaalistihan karjalanpiirakkataikinaa ei hapateta.

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Kalasimulaatio


"SAVUSTETTU KALA"

1 pkt kylmäsavutofua (tai maustamatonta tofua + 2 tl soijakastiketta, 2 tl savuaromia ja hieman suolaa)
4 kpl nori-merilevälevyjä
(suolaa)

Leikkaa tofu pituussuunnassa neljään osaan ja nämä osat vielä puoliksi, siten että saat lopuksi kahdeksan pitkulaista tofupalasta. Laita kaksi pitkulaa norilevylle toiseen päätyyn. Lisää halutessasi hieman suolaa tofun päälle. Rullaa merilevää (bambumatolla) yksi kierros tofun ympärille ja sivele sormilla sitten loppuosa merilevästä märäksi ja rullaa loppuun.

Herkullista oli tillillä, suolalla ja valkosipulilla höystetyn soijajugurtin, sitruunan ja perunamuusin kanssa.

TILLIKASTIKE

maustamatonta soijajugurttia
tilliä
valkosipulia
suolaa


PARSAKAALISALAATTI

tuoretta parsakaalia
kourallinen pähkinöitä
viinirypäleitä
herneenversoja
pala kurkkua
ripaus suolaa tai loraus soijakastiketta
kylmäpuristettua öljyä
(aurinkokuivattua tomaattia)

Pilko & sekoita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...