perjantai 30. heinäkuuta 2010

Ennätyshellepäivän raikas Tabouleh


TABOULEH

2 dl quinoaa
1 paprika
1/2 kurkku
1/2 dl sitruunamehua
1 pieni sipuli
tuoretta persiljaa
minttua
rypsiöljyä
(ruusu)suolaa
(pippuria)

Keitä quinoa. Huuhtele quinoa kylmällä vedellä ja valuta ylimääräiset vedet pois. Pilko kasvikset pieniksi palasiksi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Persiljaa ja minttua saa olla reilusti. Maku saa olla voimakkaan sitruunainen, persiljainen ja minttuinen. Kannattaa maistella ja lisätä pikkuhiljaa, kunnes maistuu hyvältä.

Yleensä tabouleh tehdään bulgurista, mutta haluttiin tehdä quinoasta tällä kertaa. Ja yleensä taboulehissa on tomaattia, mutta nyt laitettiinkin paprikaa. Se toimi hyvin. Laitettiin myös hieman kesäkurpitsaa, mutta se ei oikein maistunut miltään.

Lisäksi paistettiin kesäkurpitsaa öljyssä hieman suolattuna. Herkkua. Ja ihanaa pekoninkorviketta eli maustamatonta tofua ohuina palasina soijakastikkeella ja valkosipulilla. Vieläkin herkumpaa.

torstai 29. heinäkuuta 2010

Letut gramjauhoista


Näistä vehnäjauhottomista letuista tuli melkein parempia kuin perinteisistä sekä koostumuksensa, makunsa että paistohelppoutensa puolesta.

LETUT (vehnätön)

3,5 dl soijamaitoa
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 dl perunajauhoa
0,5 dl quinoajauhoa
1 rkl raakaruokosokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita ainekset hyvin vispilällä ja anna turvota 15-30 min. Lorauta öljyä pannulle ja kaada n. 1 dl taikinaa siihen paistumaan. Odota, kunnes letun pinta on jähmettynyt ja käännä lastalla. Paista toinen puoli.

Tarjoile esim. mansikoiden ja soijavispikerman kanssa. Nam!

tiistai 27. heinäkuuta 2010

Snickers-kakku

Tein kaverin läksiäsiin hurjan makean kakun, josta tuli aika kauhean näköinen, mutta ihanan makuinen. Ohje oli Dinan maailmasta, jossa kakku on tosi hieno. Kakku katosi hetkessä parempiin suihin, vaikka oma versioni näyttikin lähinnä kasalta erilaisia suklaa-asioita. Onneksi kotona odotti vielä seuraavaa aamua Ollin tekemä versio kakusta. Alla vehnätön muokkaus alkuperäisestä ohjeesta. Itse asiassa tehtiin vain puolikas tuosta ohjeesta, mutta laitan tähän nyt kokonaisen kakun ohjeen.


SNICKERS-KAKKU

Pohja:
0,5 dl sokeria ja 1 tl steviaa TAI 1,5 dl sokeria
2 dl quinoajauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl ruokasoodaa ja 1 korkillinen etikkaa
3 rkl kaakaojauhetta
100 g sinistä Keijua
2 dl marjamehua

Kostutus:
1 dl mehua

Suklaakermavaahto:
1 dl soijavispikermaa (painepullossa, SoyaToo, tosi hyvää!)
50 g tummaa suklaata

Kinuski:
1 dl soijakermaa
1 dl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)

Lisäksi täytteeseen:
1 1/2 dl suolapähkinöitä

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1/2 dl suolapähkinöitä
1/2 dl hasselpähkinälevitettä (esim. Euroshopperin on vegaanista)

Valmista ensin pohja. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sitten sula margariini ja neste joukkoon ja sekoita kevyesti. Painele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

Rouhi suklaasta pieniä paloja esim. kuorintaveitsellä ja lisää kermavaahdon joukkoon.

Valmista seuraavaksi kinuskikastike. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa koko ajan sekoittaen ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja sekoita, kunnes kinuski sakenee.

Leikkaa kakkupohja kahtia ja kostuta molemmat puolet. Kaada kinuskikastike pohjan päälle ja ripottele päälle suolapähkinöitä. Levitä vielä suklaakerma täytteeksi ja laita toinen puoli kakkupohjasta täytteiden päälle.

Valmista viimeiseksi kuorrutus. Sulata suklaapaloja vesihauteessa, kunnes sulamatta on enää muutama pieni suklaapala. Nosta suklaa pois vesihauteesta ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon vielä hasselpähkinälevite sekä suolapähkinät. Levitä kuorrute kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin kovettumaan.

lauantai 24. heinäkuuta 2010

Viljattomuuskokeilua

Olemme olleet pian kaksi viikkoa ähägluteenisella ruokavaliolla. Aiempi vatsan turvotus ja ähky olo on ollut poissa, vatsa on toiminut nätisti ja olo on ollut kaikin puolin hyvä. Siksi voisinkin suositella kaikille ainakin kokeilun tasolla parin viikon/kuukauden gluteenittomuutta. Kannattaa myös lukea kirja nimeltä Vaaralliset viljat.

Olemme käytännössä korvanneet vehnän, rukiin, ohran ja kauran tattarilla, hirssillä, maissilla, quinoalla ja riisillä. Itseäni harmittaa kovasti se, että kotimaisena ei ole saatavissa näitä aineksia. Onko ekologiselta kannalta katsottuna mitään järkeä korvata kotimainen, lähellä tuotettu vilja tuontitavaraan? Toisaalta ei, mutta hyvinvoinnin kannalta ilmeisesti kyllä. Lisäksi ilmeisesti tuotteen alkuperämaata ja kuljetuksia olennaisempi seikka ympäristön kannalta on se, millä kulkuvälineellä hakee itse tuotteen kaupasta eli kulkee kauppamatkansa. Kuulen silti mielelläni, jos jostain saa ostettua esim. kotimaista tattaria.

Tässä pari gluteenitonta ohjetta, joita olemme kokeilleet ja hyväksi todenneet.


TATTARIRIESKA
(ohje Myllyn Paras -tattarihiutalepaketin kyljestä, vegaaniseksi muutettuna)

3 dl tattarihiutaleita
0,5 tl suolaa
puolikas purkki maustamatonta soijajugurttia
loraus öljyä tai 30 g Keijua sulatettuna

Sekoita aineet ja anna turvota, kunnes uuni lämpiää 250 asteeseen. Taputtele taikina voidellulle leivinpaperille isoksi pyöreäksi rieskaksi. Paista 15 min kunnes pinta saa hieman väriä. Nauti heti, hyvää keijun kanssa.


Vuosipäivämme kunniaksi teimme hyvää "fetasalaattia" (suolattua tofua fetan tilalla) ja oman kasvimaan kesäkurpitsoista paistosta. Lisäksi kokeilin tehdä tämän raparperipiirakan korvaamalla vehnän ja kauran tattarilla ja perunajauhoilla. Onnistui!

lauantai 10. heinäkuuta 2010

Varhaiskaalia juotavassa muodossa


KAALISMOOTHIE

1/2 varhaiskaali
0,4 dl vettä
loraus sitruunamehua
(banaani & kourallinen cashewia)

Sekas vaan!

Ohje oli Aamulehden Valo-liitteessä, ja alkuperäinen nimi oli kaaligazpacho. Ilman banaanin ja cashewienkin lisäämistä tuo jäi mielestäni sen verran kauaksi gazpachosta, että päätin tehdä siitä makean vihersmoothien. Cashewien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska itselläni meni kriittisesti liian iso määrä, eli kaalin maku katosi.

Tässä vielä alkuperäinen kaalijuttu, asiallista journalismia ja silleen. Klikkaa isommaks.

Tuotakin voisi kokeilla, että korvaa sushissa merilevän kaalinlehdellä, mutta mielestäni sushissa on juuri parasta se merilevän "kalainen" maku.

perjantai 9. heinäkuuta 2010

Raparperipiirakkaa ja raakapiimää


Tämä on ehkä paras piirakkapohja, jota olen ikinä kokeillut! Samaan aikaan rapea, kuohkea ja vieläpä proteiinipitoinen! Ohje on muokattu Vegaanin uuden keittokirjan Riinan raparperipiirakasta. Sain tuon kirjan, kun siellä on muutama oma reseptini. Tämä taitaa olla ensimmäinen kokeilu kirjasta. Lisäksi suosittelen s. 145 Aurinkopinaattipiirakkaa. ;-)

KAURAPIIRAKKA RAPARPERILLA

0,5 dl sokeria ja 0,5 tl steviajauhetta tai 1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl ruokasoodaa
1 korkillinen etikkaa
150 g kiinteää maustamatonta tofua (esim. Alpro Soya luomutofu)
100-150 g margariinia

pilkottuja raparperinvarsia
pinnalle kanelia ja sokeria
(maustamatonta soijajugurttia)

Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon murskattu tofu ja margariini. Sekoita tasaiseksi ja painele vuokaan (halkaisija n. 26 cm). Painele päälle raparperinpalat tai sekoita soijajugurtti-raparperi-kaneli-sokeri-seos, jonka kaadat pohjan päälle.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 30-40 minuuttia.


Lisäksi halusin jotain raikasta, joten kokeilin Hellaton kokki -raakaruokakirjan Lasse Raitaa, eli lassi-jugurttijuomasta vegaaninen raakaversio. Maku on hämmästyttävän lähellä piimän makua. Jos tästä haluaa herkkujuomaa, voi sitä makeuttaa soseuttamalla mukaan hedelmiä tai kuivattuja taateleita.

RAAKAPIIMÄ

1/2 avokado
2/3 kurkku
loraus sitruunamehua
2 dl vettä
(ripaus suolaa)

Soseuta kaikki ainekset keskenään, paitsi vedestä vain puolet. Lisää loput vedestä, kun kurkku on täysin soseutunut. Jäähdytä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...