torstai 26. elokuuta 2010

Paistetut omenat

Miksi nähdä vaivaa omenapiirakan vääntämiseen, kun pannulla kiepsautetut syksyn omenat ovat nopeampia ja jopa herkullisempia - ainakin kermavaahdon kanssa syötynä.


PAISTETUT OMENAT

omenoita haluamasi määrä, esim. 1-2 per henkilö
öljyä
1-2 rkl siirappia

kaura-/soijakermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
(kanelia)

Omenat leikataan suuriksi lohkoiksi ja paistetaan pikaisesti öljyssä ja siirapissa, niin että omenat saavat pinnalta hieman väriä, mutta jäävät sisältä rapsakoiksi. Nautitaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Päälle voi ripotella kanelia, tai voi tehdä kanelikermavaahdon.


Kieltämättä meidän annoksissa oli melkein enemmän kermavaahtoa kuin omenaa..

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Täytettyjä kasviksia


Keittokirjahyllyämme erään syntymäpäivän vuoksi ;) täydentämään tullut Marianne Kiskolan Kasvisruokia Aasiasta pääsi heti käyttöön. Tässä ensimmäiset ohjeet, joissa kirja on toiminut inspiraationa. Ohjeet ovat siis hieman oman makumme mukaan muokattuja.

Indonesialaishenkiset TÄYTETYT PAPRIKAT

3 paprikaa

Kastike
1 pieni chili
1 rkl inkivääriä
sipulia/sipulin vartta
1 raastettu porkkana
4 rkl soijakastiketta
loraus sitruunamehua tai reilu kourallinen pilkottuja sitruunamelissan lehtiä
2 rkl siirappia (tai hunajaa)
1 tomaatti pilkottuna

Paprikat halkaistaan, siemenosat poistetaan, paahdetaan uunivuoassa uunin grillivastuksella 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään. Soseutin ne lopuksi vielä sauvasekoittimella ennen tomaatin lisäämistä, mutta alkuperäisessä ohjeessa niin ei tehdä. Paahdetut paprikat täytetään tällä kastikkeella. Päälle paahdettuja auringonkukan siemeniä.

Voisin hyvin kuvitella syöväni tätä myös raakaversiona, eli paahtamatta paprikanpuolikkaita. Tulista ja hyvää! Chilinä käytettiin pientä keltaista lemon chiliä (?), joita Olli osti Tampereen Chilifestivaalilta. Niissä on mukava sitruunainen tuoksu ja maku. Seuraavaksi Olli jatkaa, olkaa hyvä.



SAVUTOFUTÄYTTEISET TOMAATIT

4 tomaattia
1 paketti savutofua (tai maustamatonta tofua savuaromilla ja soijakastikkeella)
sipulia
keskivahvaa chiliä

Pesto
runsaasti basilikan lehtiä
hieman sitruunamelissan lehtiä
auringonkukansiemeniä
rypsiöljyä
soijakastiketta
valkosipulia
pippuria

Tomaatit koverretaan tyhjiksi ja paahdetaan uunissa muutama minuutti, kunnes ovat pehmeitä ja kuori alkaa kipristellä. Sillä aikaa paistetaan tofu pieninä viipaleina öljyssä rapeapintaiseksi. Levy saa olla aika kuumalla, jotta pinta tulee oikeasti rapeaksi. Kun tofut alkavat olla jo miltei valmiita, laitetaan joukkoon silputtu sipuli ja viipaloitu chili (ja valkosipuli). Sitten tehdään pesto laittamalla kaikki ainekset kulhoon ja soseuttamalla sauvasekoittimella. Vettä voi lisäillä, jotta saa oikeanlaisen koostumuksen.


Chilifestivaaleilta tarttui mukaan tuoreita chilejä. Joukossa mm. maailman tulisin chili naga morich, joka on tuo punainen ja ryppyinen. Chilien lisäksi ollaan viime aikoina nautittu suuresta määrästä tuoretta basilikaa, persiljaa ja sitruunamelissaa, joten ollaan koitettu keksiä ruokia, joissa niitä voi käyttää. Annikan äiti siis on kasvattanut kesän ajan yrttejä, joita ei ole kuitenkaan käyttänyt. Alla oleva kuva on otettu kyllä vasta sen jälkeen, kun olemme pistäneet basilikat parempiin suihin ja kuivatukseen.

maanantai 16. elokuuta 2010

Burgermeister!

Joutsenossa järjestettiin viikonloppuna Kontufolk-festivaali, jossa otimme ensiaskeleemme ruoan myymiseen. Valmistimme festarivieraiden ravinnoksi soijaleikeburgereita, ja vastaanotto oli todella positiivinen. Kumpanakin päivänä burgerimme loppuivat yöllä yhdentoista aikoihin kesken, ja moni nälkäinen tuli miltei itkua tihrustaen kyselemään lisää.


Eniten mieltä lämmitti järjestysnaiselta kuulemamme juttu, että eräs pariskunta oli tullut paikalle moottoripyörillä ja pyytänyt päästä kojullemme ostamaan burgerit, vaikka heillä ei ollut festarilippuja. Olivat kuulemma hampurilaiset haettuaan körötelleet heti pois. Ja nämä festarit järjestettiin vielä tosi syrjässä, että olivat varmaan jonkinlaisen matkan ajaneet burgereitten takia. :)

Aika tauotta saatiin hampurilaisia vääntää, mutta se oli mukavaa.

Vaihtoehtoina meillä oli ruispalaan tai vehnäsämpylään tehty purilainen ja lisäksi kolme eri kastikevaihtoehtoa: oliivi, curry tai valkosipuli.



HAMPURILAISET

ruispaloja ja/tai sämpylöitä
soijaleikkeitä
salaattia
tomaattia
suolakurkkuja
sinappia ja ketsuppia
kastiketta

Soijaleikkeet

Keitetään leikkeitä soijakastikkeella miedosti maustetussa vedessä. Puristellaan lopuksi ylimääräinen vesi pois (esimerkiksi sellaisella perunamuussisurvimella). Marinoidaan öljystä, soijakastikkeesta, valkosipulijauheesta, paprikajauheesta, valkopippurista ja vedestä tehdyllä marinadilla. Paistetaan rapeaksi. Kaasumuurikka oli aivan loistava paistamiseen, koska sillä sai niin paljon paremman makuista tavaraa kuin sähköliedellä. Tuli taas ikävä kaasuliettä omaankin keittiöön.

Kastike

öljyä
auringonkukan siemeniä
vettä
suolaa

Laitetaan öljyä, auringonkukansiemeniä ja vettä suurin piirtein keskenään yhtä suuri määrä syvään astiaan. Lisätään hieman suolaa ja tehdään sauvasekoittimella tasainen massa. Vettä voi lisäillä hieman, jotta saa hieman juoksevampaa, koska kastike jämäköityy helposti. Tämän jälkeen lisätään tahnaan joko currya tai valkosipulijauhetta (valkosipulia) tai oliiveja ja surrutetaan hieman lisää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...