lauantai 23. lokakuuta 2010

Pasteijoita



Kuluneen kahden kuukauden aikana, jotka vietin Perheniemen opiston kasviskokkilinjalla, tuli tehtyä muutamia erilaisia pasteijataikinoita. Tämä seesaminen taikina on suosikkini, mukavan rapea. Tänään tein siitä gluteenittoman version, joka ei ollut ihan yhtä helppo käsitellä kuin tavallinen taikina, mutta onnistui kuitenkin. Ohje on normaaliin taikinaan.

SEESAMIPASTEIJAT

2 dl grahamjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl öljyä
1-2 dl vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää öljy ja sen verran vettä, että saat koossa pysyvän taikinan. Anna taikinan kovettua (jääkaapissa) sen aikaa, kun valmistat täytteen.

TÄYTE

..voi olla esim. tällainen mössö, tai jotain muuta:
4 dl soijarouhetta
1 sipuli
1 chili
1 maustekurkku
5 rkl soijajugurttia
paprikajauhetta
soijakastiketta
valkosipulia
aurinkotomaattipaloja
kapriksia

Hyvä täyte tulee myös vaikka kuullottamalla pelkkää sipulia, soijarouhetta ja soijakastiketta pannulla öljyssä, tai vastaavasti pelkkää kaalia tai muita kasviksia. Täytteessä kannattaa olla runsaasti mausteita, koska taikina pehmentää makua.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä neliön tai ympyrän muotoisia paloja. Laita palalle täytettä n. 1 rkl, kostuta vedellä palan toinen reuna ja taita pasteijaksi. Reunat voi vielä painella haarukan lappeella. Pistele pasteijoiden pintaan pari ilmareikää haarukalla. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia eli kunnes pinta on saanut väriä.

torstai 7. lokakuuta 2010

Pisang goreng


Yllä oleva kuva on otettu kesällä ilmeisesti karviaispensaassa. Pisang goreng tarkoittaa paistettuja banaaneita ja on yleinen herkku Indonesiassa ja Malesiassa. Oikeaoppisesti banaanit halkaistaisiin, kieriteltäisiin taikinassa ja uppopaistettaisiin, mutta banaanilettutyyppinen ratkaisu on helpompi.


PISANG GORENG
eli indonesialaiset paistetut banaanit

1 dl (vehnä-/kikherne-/tattari-/tms.)jauhoja
1 dl soijamaitoa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl intiaanisokeria
1 rkl öljyä

2 kuorittua ja pilkottua banaania

1. Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää banaanit viimeisenä. Anna taikinan turvota hetki.
2. Paista paistinpannulla runsaassa öljyssä taikinasta paksuja lettuja.

maanantai 4. lokakuuta 2010

Kaakaounelma


Hei pitkästä aikaa. Päivityksiä ei ole tullut aikoihin, koska olen ollut ahkerasti opiskelemassa Perheniemen kansanopiston kasviskokkikurssilla - eli ruokani olen tehnyt keittiöluokassa, enkä näin ollen ole paljoa kuvaillut. Nyt innostuin kuitenkin tekemään kakkua, jota vanhempi rouva teki opistolla ja joka oli todella hyvää. Ohjeeseen tulee oikeasti carobia, mutta käytän mieluummin raakakaakaojauhetta. Kyseessä on siis raakakakku. Itse tein tunnilla toisenlaista raakakakkua, mutta se ei ollut ihan yhtä hyvää kuin tämä, mutta ehkä kehittelyn kautta se päätyy jossain vaiheessa tännekin.

KAAKAOUNELMA

1,5 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
1,5 dl hassel- tai cashewpähkinöitä
2 banaania
100 g liotettuja kivettömiä taateleita
6 rkl kaakaojauhetta
100 g tummia liotettuja aprikooseja
6 kirpeää, karkeasti raastettua omenaa
1 tl luonnonvaniljaa
1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
marjoja koristeluun

Jauha seesaminsiemenet ja hasselpähkinät hienoksi. Ripottele ruokalusikallinen jauhetta kakkuvadille. Sekoita hunaja/agavesiirappi ja hiukan taatelin liotusvettä jauhettuihin siemeniin. Taputtele paksuhko tahna kelmun avulla kakun pohjaksi. Levitä puolet raastetuista omenista kakkupohjalle. Soseuta aprikoosit ilman liotusvettä ja levitä sose omenaraasteen päälle. Levitä loput omenaraasteesta aprikoosisoseen päälle. Soseuta taatelit, lisää banaanit, kaakao ja vanilja. Levitä sose kakun päälle. Koristele ja anna seistä jääkaapissa 30-60 minuuttia.


Raakakaakaojauhetta saattaa joutua laittamaan enemmän kuin tavallista tummaa kaakaojauhetta, jos haluaa oikein kaakaoisen maun. Tässä kakussa on koristeena omia kuivattuja omenoita, cacaonibsejä ja mustaherukoita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...