tiistai 28. joulukuuta 2010

Turkkilainen pilahvi

Yksi herkullisimmista arkiruuistamme ("mitä syötäis, ei oo mitään aineksia") on mitä kaapista löytyy -mukailtu turkkilainen pilahvi. Ensimmäisen kerran teimme tätä kesällä aika pitkälti ohjeen mukaan, ja se oli kyllä herkkua! Ohjeeseen tulee mm. munakoisoa, pinjansiemeniä ja tomaattia, jotka usein korvaamme muilla aineksilla, kuten auringonkukansiemenillä, paprikalla, tomaattipyreellä, kesäkurpitsalla, parsakaalilla, kikherneillä.. Pääasia tässä kuitenkin ovat mausteet. Itse en olisi ihan heti keksinyt yhdistää tilliä, kanelia, minttua ja rusinoita, mutta tässä niistä tulee hyvä kokonaisuus.

Pilahvi tarkoittaa siis eräänlaista risottoa. Ruoka tehdään riisistä, mutta koska ympäristösyistä välttelemme riisin käyttöä, teemme tämän yleensä hirssistä. Riisissä on kyllä kivempi koostumus, mutta hirssiversiokin maistuu. Kuvan mössö on tehty edellisen päivän hirssistä, eli tänään valmistui varsinainen pyttipannupilahvi, ei mikään gourmet-versio.

Melkein kuin kirjan kuvassa.. tai ei ehkä ihan.
KANELINEN PILAHVI

kasviksia, esim. jokin näistä: kesäkurpitsa, parsakaali, munakoiso, paprika
oliiviöljyä
2-3 rkl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
1-2 hienoksi silputtua sipulia
kourallinen korintteja/rusinoita
1 tl korianteria (meillä jauhettuna)
3 tl sokeria
2 rkl kanelia
2 rkl minttua
2 rkl tilliä
3 tomaattia tai 1 prk tomaattipyreetä tai 1 tlk tomaattimurskaa
riisiä tai hirssiä
reilu loraus sitruunamehua tai iso kourallinen hienonnettua sitruunamelissaa
suolaa ja pippuria

Kuullota siemenet ja sipulit öljyssä (wokkipannussa). Sekoita joukkoon rusinat ja korianteri. Lisää sokeri, kaneli, minttu, tilli ja tomaatit (siinä muodossa kuin haluat, eli tuoreena, pyreenä tai murskana). Lisää riisi/hirssi ja kääntele sitä mausteseoksessa. Kaada pannuun vettä, mausta suolalla ja pippurilla ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvikset tässä vaiheessa, tai jos et tahdo kypsentää niitä kokonaan, niin lisää ne myöhemmässä vaiheessa.

Pienennä lämpöä ja hauduta seosta kannen alla 10-12 minuuttia. Lisäile vettä sitä mukaa, kun riisi/hirssi on imenyt veden. Jatka tätä kunnes riisi/hirssi on kypsää. Mausta vielä sitruunamehulla/sitruunamelissalla, tarkista maku ja lisää mausteita jos tahdot. Halutessasi voit myös lisätä papuja joukkoon. Itse tykkään kikherneistä tuolla joukossa.

Pilahvia voi tarjota lisukkeena tai syödä arkiruokana sellaisenaan. Ihan alkuperäinen ohje uppopaistettuine munakoisoviipaleineen löytyy Ghillie Basanin kirjasta Turkkilainen keittiö - perinteiset maut ja valmistustavat.

maanantai 27. joulukuuta 2010

Vaihtoehto piparkakuille


Aatonaattona innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa cupcakes-leivoksia. Tein taikinan Keittiö ja puutarha -blogista löytyneellä ohjeella. Tuohon kuorrutteen pursottamiseen tarvitsisi kyllä jonkin vähän paremman välineen kuin pelkän muovipussin, jotta saisi siitä herkullisemman näköisen. Vaikka omissani ei ulkonäkö ole ihan loppuunsa hiottu, oli maku herkullinen! Jostain syystä nämä kyllä lässähtivät oltuaan yön yli jääkaapissa, vaikka ainakin Dinan maailman ohjeen mukaan ne olisivat silloin parhaimmillaan.


PIPARISET PIKKUKAKKUSET


12 kpl

1 dl spelttijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kutakin: inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa
2 tl kumpaakin: kanelia ja vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g margariinia
1 dl maustamatonta soijajugurttia
1,5 dl siirappia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja sekoita siihen soijajugurtti ja siirappi. Yhdistä ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175 asteessa reilu 15 minuuttia.

Kuorrute
120g margariinia
4,5 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl appelsiinimehua tai brandya

Vatkaa kaikki aineet mainitussa järjestyksessä kuohkeaksi kreemiksi ja pursota kakkusten päälle.

Ps. Pohdin juuri kasvisten syömistä Kulutus.fi-sivustolla, lukekaa ja kertokaa oma mielipiteenne!

tiistai 21. joulukuuta 2010

Helppo banaanicurry


Tämä on kuulemma helppo ja herkullinen. Toimin tässä vain kuvaajana ja ruoasta nauttijana. Suosittelen kokeilemaan banaanin ja kookosmaidon yhdistelmää myös suolaisissa ruoissa!

BANAANICURRY

kasviksia, tässä 1 pss pitkiä vihreitä papuja ja puoli pussia pakasteherneitä, mutta esim. parsakaali, kukkakaali ja purjo kelpaavat myös
keitettyjä soijapaloja tai pilkottua tofua
2 banaania
1 sipuli
1 tlk kookosmaitoa
soijakastiketta
valkosipulia
currya

Pilko kasvikset haluamasi kokoisiksi ja paista niitä öljyssä. Lisää kookosmaito, banaani ja mausteet ja anna hautua tovi. Lisäkkeeksi käy melkein mikä vain. Meillä syötiin taas kerran tattarin kanssa, tällä kertaa jopa kotimaisen sellaisen.

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Kuminafanin papumuhennos


Pitkään teki mieli kuminaa, mutta en tiennyt, miten sitä käyttäisin. Kiitos Satulle vinkistä yhdistää se tomaattiin ja papuihin! Tämä muhennos on erittäin nopea ja yksinkertainen, ja tyydyttää täydellisesti kuminanhimon. Kuulisin mielelläni muitakin onnistuneita kuminareseptejä, sillä olen tällä hetkellä todella ihastunut kuminan makuun.


KUMINAINEN PAPUMUHENNOS

1 purkki säilykepapuja tai 1 rasiallinen pakkasesta (kuvassa käytetty pakastettuja adukipapuja)
2 pikkupurkkia tomaattipyrettä
sipuli
valkosipulia
reilusti kuminaa (muutama rkl)
vettä
suolaa ja/tai soijakastiketta

Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä. Lisää loput ainekset ja anna kiehahtaa. Valmis! Nauti jonkin lisäkkeen, esim. perunan, pastan tai tattarin kera.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Suklainen aamukahvi


Selaillessani viikonloppuna Blogilistalta löytyviä kasvisruokablogeja jumituin Ihaniin tomaatteihin, koska sieltä löytyi mochaccinon ohje. Tässä ohje vegaanisena.

MOCHACCINO
(1 iso mukillinen)


1 dl soijamaitoa (esim. Alpron Natural)
1 dl espressoa
pari rkl tai 0,5 dl suklaakastiketta (riippuu kuinka makeaa haluat)
soija-/kaurakermavaahtoa


Valmista espresso. Kuumenna maito höyryäväksi joko kattilassa tai mikrossa. Kaada lasien pohjalle reilusti suklaakastiketta. Kaada päälle maito ja lisää lopuksi espresso. Kruunaa annos reilulla turauksella kermavaahtoa ja koristele halutessasi ripauksella kaakaojauhetta tai suklaarouhetta.


Terveisiä sinne Tuulille ja Antolle, että tuo käyttämäni O'hojn suklaakastike oli tummaa ja tähän tarkoitukseen aika hyvin sopivaa. Ihanissa tomaateissa käytettiin Rainbow'n suklaakastiketta, joka koettiin liian laimeaksi. Kaupassa huomasin, ettei Rainbow'n kastikkeen tuoteselosteessa edes kerrota, kuinka paljon suklaata se sisältää. O'hoj'n suklaakastike oli Prisman suklaakastikevalikoimista eniten suklaata sisältävä (12 %), mutta myös ainoa vegaaninen.

Oli muuten ensimmäinen kerta kun ostin suklaakastiketta, ja taitaa jäädä myös viimeiseksi: suklaakastike on pääasiassa glukoosi-fruktoosisiirappia, eli ei mitään luonnollista kamaa, ja jos tosi hyvän suklaakahvin haluaa tehdä, niin kannattaisi varmaan melkein sulattaa tummaa suklaata siihen.

Prisma on myös ainoa kauppa täällä Joensuussa, mistä tiedän löytyvän soijakermavaahtoa. Myös Life myy sitä sellaisessa perus pahvipaketissa, mutta se on paljon kalliimpaa kuin tuo pursotettava, ja lisäksi tämä pursotettava säilyy kauemmin, kun sitä ei tarvitse "avata" kokonaan. Tämä pullo maksoi muistaakseni noin 2,70 e. Vaikka ympäristöystävällisempää olisi tietysti ostaa sellainen pahvipaketti, koska paketin voi kierrättää, kun taas tämä painekaasupullo pitää vain nakata sekajätteeseen

Soyatoo! on mielestäni aika yksinkertaisista aineista valmistettu verrattuna vaikkapa erilaisiin kauravispikermoihin. Soyatoo! sisältää 74 % soijamaitoa, 5 % kookosrasvaa ja 5 % palmurasvaa. Loput ainekset ovat sokerisiirappi, maissimaltodekstriini, viinihappo, merileväuute, merisuola ja luonnollinen vaniljauute. Kauravispit ovat muistaakseni pullollaan jotain rasvahappojen mono- ja diglyseridejä. Eihän tämäkään mitään aitoa kamaa ole tavan kermaan verrattuna (onkohan lehmäversiossa edes muita aineksia kuin rasvainen maito?), mutta ei mitään ihan kauheaa lisäainesheisseakaan. No, onneksi kermavaahto on aika lailla sellainen erikoisherkku, jota ei tule jatkuvasti ostiskeltua.

tiistai 14. joulukuuta 2010

Pitsapiirakka


Tämä on meidän nopeaa arkiruokaa, ja kulkee nimellä pitsapai. Ollin kehittelemä pohja, ja täytettä voinee kutsua yksinkertaistetuksi soijarouhepitsatäytteeksi. Ideana on siis se, että tässä käytettäviä aineksia löytyy aina kaapista, vaikka muuten näyttäisi tyhjältä.

SOIJAROUHEPIIRAS

Pohja
3 dl kaura-/tattarihiutaleita
1,5 dl jauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl vettä
4 rkl öljyä

Tee aineksista kiinteä taikinamöykky, ja painele se öljytyin tai kostutetuin sormin öljyttyyn piirakkavuokaan tai leivinpaperille. Kannattaa tehdä hyvin ohut pohja.

Täyte
2 prk (= n. 4 rkl) tomaattipyrettä
2-3 dl soijarouhetta
loraus soijakastiketta
valkosipulia
pippuria
1 tl savuaromia tai jotain muuta savuasiaa, esim. savupaprikajauhetta
paprikajauhetta
vettä
kapriksia/oliivia/tomaattia/ananasta, mitä nyt sattuu olemaan, ei välttämättä tarvitse mitään näistä

Laita soijarouhe turpoamaan soijakastikkeella ja muilla mausteilla maustettuun veteen (älä laita liikaa vettä, vain tarpeellinen määrä). Levitä tomaattipyre pohjan päälle, ja tomaattipyreen päälle pehmeäksi turvonnut ja maustunut soijarouhe.

Juustoke
0,5-1 dl öljyä
2 rkl sinappia
2 rkl (soija)jauhoa
2 rkl perunajauhoa
1 tl kurkumaa
noin 0,5 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Levitä juustoke pitsapain päälle.

Paista 225-300 asteessa lämpötilasta ja uunin tehokkuudesta riippuen 5-15 minuuttia.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Turkkilaiset pyörykät


Tämä ohje on muokattu Ghillie Basanin kirjasta Turkkilainen keittiö. Hankimme kirjan loppukesästä, ja siinä on paljon hyviä kasvisruokia tuhtien liharuokien lisäksi. Liharuokia olemme muokanneet soija- ja tofuversioiksi. Nämäkin pyörykät ovat alkuperäiseltä nimeltään kaneliset lihapyörykät, mutta alla siis kasvisversio.

KANELISET SOIJAPYÖRYKÄT

2-3 dl soijakastikkeella maustettua, liotettua soijarouhetta
1 hienonnettu sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
2-3 tl kanelia
2 rkl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
2 rkl liotettuja rusinoita
1 tl paprikajauhetta
1 chili tai chilijauhetta
2 rkl tomaattipyrettä
3-4 rkl soijajugurttia
1 rkl soijajauhoja
0,5 dl öljyä
persiljaa
tilliä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pyörittele pieniksi tiiviiksi soikeiksi pyöryköiksi. Paista öljyssä paistinpannulla tai uunissa kunnes ovat pinnalta rapeita.

Kastikkeeksi sopii suolalla sekä mintulla höystetty soijajugurtti.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Aurinkoinen perunasalaatti






Yksinkertainen ja herkullinen ruoka, joka toimii erinomaisesti eväänä ihmiselle, joka työskentelee joulutonttuna postilla, jossa (ruoka)tauon pituus on vain 15 minuuttia.

AURINKOINEN PERUNASALAATTI

keitettyjä ja pilkottuja perunoita
aurinkokuivattua tomaattia
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai oliiviöljyä
oliiveita
suolaa
pippuria
sipulia pieniksi paloiksi pilkottuna
valkosipulia tai valkosipulijauhetta

Asiat sekoitetaan keskenään. Salaatti on parhaimmillaan yön yli maustuneena, mutta toimii kyllä myös välittömästi nautittuna.

lauantai 11. joulukuuta 2010

Jouluisia herkkuja


Koska emme raaskineet käyttää supermakeita luomuporkkanoita kypsennettävää ruokaan, kokeilimme uutta joulupöytään sopivaa laatikkoruokaa, joka toimii periaatteessa muiden joululaatikoiden tapaan: punajuuri-tattarilaatikkoa. Tattari tuo makuun mukavan lisänsä, ja punajuuren ja siirapin yhdistelmä on ihanan makea. Toimii myös ohrasuurimoilla.

PUNAJUURI-TATTARILAATIKKO
3 dl tattaria tai ohrasuurimoita
2 punajuurta
1 dl soija-/kaurakermaa
2 rkl (soija)jauhoa
1-2 tl suolaa
3 rkl siirappia
ripaus mustapippuria
vettä

Huuhtele tattarit kylmällä ja kuumalla vedellä. Kuori punajuuret ja pilko ne ihan pieniksi. Sekoita kaikki ainekset uunivuokaan. Paista 30-60 min 175-200 asteessa.

 

Tänään teimme myös vuoden ensimmäisen lanttulaatikon, ja siitä tuli hyvää! Se muhi eilisillan lämmittämisen jäljiltä noin 150-170 asteisessa uunissa melkein kaksi tuntia, minä aikana siitä tuli ihanan makeaa. Kalan muotoisen uunivuoan muodossa on kalakin mukana joulupöydässämme.. Lanttulaatikon ja punajuurilaatikon kanssa söimme karjalanpaistia.



Lanttulaatikon ohjeen olen postannut vuonna 2008, ja se sekä muita vegaanisten jouluruokien ohjeita löytyy vegaanin joulu -tagin alta.

maanantai 6. joulukuuta 2010

Soijasuikalekorma ja intialainen linssipata


Seuraaviin ruokiin löytyy ohjeet myös Vegaanin uudesta keittokirjasta, johon osan kuvista on muuten ottanut Chocochilin Elina ja josta löytyy myös muutama allekirjoittaneen resepti. Kunpa osaisin ottaa tänne yhtä herkullisia kuvia! Näistä tulee aina tällaisia mössökasoja.

Seuraavista erityisesti soijakorma oli ihanan kermaista ja herkullista. Ohjetta on pikkuisen muokattu oman maun ja kaapista löytyvien ainesten mukaiseksi (esim. inkivääri jauheena, ei tuoreena, tuoreen korianterin sijaan kuivattua, hieman enemmän valkosipulia). Hyvää!

SOIJAKORMA
(kuvassa oikealla oleva kasa)

150 g soijapaloja tai -suikaleita
1-5 rkl öljyä
1 sipuli pilkottuna
3 dl soijajugurttia
1,5 dl soijakermaa
n. 25 g vegaanista margariinia
0,5 tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 chiliä
1 rkl sokeria
1 tl inkivääriä
1 rkl curryjauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
5 valkosipulin kynttä
3 rkl mantelirouhetta
1 tl korianteria
soijakastiketta

Keitä soijasuikaleita soijakastikkeen tai kasvisliemen kera pussin ohjeen mukaan. Tiristele ylimääräinen vesi pois. Laita sipuli ja soijasuikaleet uunivuokaan. Soseuta kaikki muut ainekset keskenään ja kaada seos soijapalojen päälle. Paista uunissa (ohjeen mukaan 200 astetta) puolisen tuntia. Tarjoile riisin kera (me syötiin tattarin kanssa).


HELPPO DAL eli intialainen linssipata
(kuvassa vasemmalla)

1,5 rkl öljyä
3-4 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 prk tomaattipyreetä
1 tl inkivääriä
2 tl kurkumaa
1 chili
2 tl jeeraa
2 sipulia pilkottuna
2 dl punaisia linssejä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai loraus soijakastiketta
1 tl raakaruokosokeria
suolaa ja pippuria

Kuumenna öljy kattilassa ja kypsennä valkosipulia, tomaattipyreetä ja mausteita n. minuutin verran. Lisää sipuli ja paista, kunnes sipulissa on väriä. Lisää linssit, vesi ja soijakastike/kasvisliemikuutio. Anna hautua kunnes linssit ovat hajonneet lähes kokonaan. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Tähän daliin olisin ehkä kaivannut vielä lisukkeeksi raitaa. Dalin söimme myös tattarin kera.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Hamppukeksejä


Olen tehnyt näitä keksejä viime aikoina vähän turhankin useasti, koska näissä on mukavaa terveellisyyden tuntua. Voi olla, että jossain vaiheessa korvaan hampunsiemenet suklaapalasilla, jos haluan vielä herkumpaa. Ohje on Vegaanin uudesta keittokirjasta.

HAMPPUKAAKAOKEKSIT

50g vegaanista leivontamargariinia
vajaa 1 dl sokeria
2,5 dl jotain jauhoja, esim. tattari, vehnä tai speltti
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl paahdettuja hampunsiemeniä
0,5 dl vettä tai öljyä

Sulata margariini, anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää margariini, sekoita tasaiseksi. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes saat pyöräytettyä taikinasta pallon. Tarvittavan veden määrä vaihtelee jauhojen karkeuden mukaan. Rullaa taikina leivinpaperin päällä pötköksi ja leikkaa siitä 1 cm paksuisia viipaleita. Paina viipaleet kostutetulla haarukalla litteiksi. Paista 200 asteessa 10-15 min. Anna keksien jäähtyä ja kiinteytyä ennen tarjoilua.

perjantai 3. joulukuuta 2010

Karjalanpaisti


Muutimme lokakuun lopussa maaseudulle pieneen omakotitaloon, jossa on suurensuuri leivinuuni. Olemme yleensä vältelleet uuniruokien tekemistä, koska sähköuuni käyttää energiaa enemmän kuin liesi. Nyt juttu on kuitenkin mennyt päälaelleen, sillä kun talo lämpiää puilla, niin leivinuunia käyttäessä ruuanlaitto sujuu siinä sivussa ilman, että yhtään energiaa "tuhlaantuu" ruuanlaittoon.

Olemme huomanneet, että kaikista piirakoista ja padoista tulee parempia, kun ne voi paistaa joko todella kovassa lämmössä pian peltien sulkemisen jälkeen tai hauduttaa seuraavana päivänä miedolla lämmöllä pitkään. Valitettavasti tästä seuraa se, että tarkkaa lämpötilaa ruokien valmistamiseen on vaikea sanoa. Emme ole ainakaan vielä hankkineet kunnollista mittaria, joten paistolämpötiloista ei tulla tännekään saamaan tarkkaa tietoa.

Uuniruokasuosituksia otetaan vastaan! Haluaisin oppia tekemään erityisesti sellaisia laatikkoruokia, joissa ei tarvitse ensin keittää ja paistaa hellalla.

Tänään Olli teki karjalanpaistia. Itse en oikein muista enää, miltä karjalanpaisti maistuu, mutta tämä on kuulemma oikein autenttisen makuista. Ja herkullista onkin! Hyvää vaikkapa itsenäisyyspäiväaterialle tai joulupöytään. Onko joku jo saanut käsiinsä Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjan? Siinä on ilmeisesti jokin karjalanpaistin ("karjattoman paistin") ohje.

KARJALANPAISTI

3 porkkanaa
1 lanttu
3 sipulia
n. 100 g kuivia soijasuikaleita ja/tai soijapaloja
5 laakerinlehteä
n. 0,5 dl soijakastiketta
pippuria
vettä
loraus öljyä

Pilko porkkanat, sipulit ja lanttu reilun kokoisiksi paloiksi. Laita ne uunivuokaan, lisää joukkoon myös soijapalat/-suikaleet. Lisää soijakastike, laakerinlehdet ja pippuri. Kaada päälle kiehautettua kuumaa vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Sekoita, jotta soijapalat eivät jää kellumaan pinnalle. Anna hautua uunissa miedolla lämmöllä (150-175 astetta) 1-2 tuntia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Sekoittele hautumisen aikana, jotta päälimmäiset palaset eivät pääse kuivumaan.


Jatkossa toivottavasti päivityksiä tulee tiiviimmällä tahdilla, sillä tänään saatiin netti tähänkin tönöön.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...