perjantai 21. tammikuuta 2011

Monien makujen piiras

Löysin jouluukun Oliviasta yllätyksekseni raakamustikkapiiraan ohjeen, ja päätin kokeilla sitä, vaikkei meillä mustikoita pakastimessa olekaan. Pohja oli aika mielenkiintoinen, koska siihen tuli mm. intiaanisokeria ja maapähkinävoita sitruunalla maustettuna, ja lehdessä vielä mainittiin, että "tiukasti raakaruokavaliota noudattavat makeuttavat piirakan intiaanisokerilla, koska siinä on kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet tallella". Tästä voisi yksi jos toinenkin olla varmaankin eri mieltä - itse olen käsittänyt, että kuivahedelmistä itse tehdyt siirapit, agavesiirappi ja hunajakin ovat parempia makeutusvaihtoehtoja kuin intiaanisokeri, vaikka on sekin parempi vaihtoehto kuin valkoinen sokeri.

Laitoin tähän kaapin perältä löytyneen perusmaapähkinävoin jämät, mutta pähkinävoitahan voi tehdä itsekin, jos omistaa tarpeeksi tehokkaan laitteen.

Tässä tortussa tuntuu olevan miljoona eri makua, mutta hyvää tämä kuitenkin on. Suklaa ei ole ihan välttämätön juttu. Määriä on muokattu (alkuperäisen ohjeen määrät olivat valtavat, ja koska raakapiiraat ovat täyttä tavaraa, ei kerralla pysty kovin isoa määrää syömään). Sitruuna tuo tähän ihanaa raikkautta, mutta sen tilalla voi käyttää myös limeä, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli.


VADELMASUKLAAPIIRAS

Pohja
1,5 dl kuorittuja manteleita
1,5 dl pähkinäsekoitusta (esim. Rainbow Natural), cashewia tai macadamiaa
3-4 taatelia
vajaa 1 dl omenaraastetta
1 rkl hunajaa

Jauha pähkinät tasaiseksi massaksi. Sen jälkeen soseuta taatelit (meidän kone vaatii, että ensin niitä taateleita on liotettava vähäisessä vedessä muutama minuutti) ja painele kaikki ainekset sekaisin niin, että taikinasta tulee hyvä pallo. Painele taikina piirakkavuokaan.

Täyte 1
0,5 dl pähkinävoita
alle 0,5 dl vettä
1 luomusitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu

Sekoita ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle.

Täyte 2
vadelmia, puolukoita ja/tai muita marjoja

Raakasuklaa
2 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl kaakaovoita
0,5-1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
5 taatelia

Laita pilkotut taatelit likoamaan hyvin pieneen vesimäärään. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa. Soseuta taatelit ja lisää sulaneet rasvaseoksen joukkoon. Lisää muut aineet. Valuta tai painele (koostumuksesta riippuen) suklaa piiraan päälle. Laita koko piirakka pakastimeen 30-60 minuutiksi tai kunnes suklaa on hieman kiinteytynyt.

9 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Ooo, mielenkiintoista! Sokeri ihmetyttää kyllä minuakin, mutta senhän voi tosiaan korvata vaikka hunajalla. Joka oli ilmeisen hyvä valinta: tuo tekemäsi pohja näyttää kuvassa ihan autenttiselta murosellaiselta :)

annika kirjoitti...

Itse asiassa tuo hunaja oli ohjeessa muutenkin, samoin taatelit, ja niiden LISÄKSI siihen olis vielä pitänyt laittaa n. 1 dl intiaanisokeria! Tuli kyllä aika ätäkän makeaa muutenkin, ois melkein tuon hunajankin voinut jättää pois. Noi pähkinäpohjat on kyllä kivoja!

Okriina kirjoitti...

Ihan kiinnostavaa, että Olivian kaltaisessa naistenlehdessäkin on raakajuttuja. Olisi tietysti kiva, jos olisivat vielä asiantuntevati tehtyjä. Inkkarisokeri on toki parempi vaihtoehto tavalliselle, mutta kuten jo totesitkin luomuhunaja ja kuivatut hedelmät ovat vielä paljon parempia.

annika kirjoitti...

Niinpä. Käsittääkseni Oliviassa sama ruokatoimittaja tekee kaikki jutut, joten ne perustuvat hänen kokemuksiinsa/hankkimaansa tietoon. Lähinnä ihmetytti se, että nimenomaan TIUKASTI raakaruokavaliota noudattavat suosisivat inkkarisokeria. Ilahduttavaa tuo ohje kuitenkin oli löytää (en tiedä millaisia ohjeet ovat normaalisti, koska en lue tuota lehteä yleensä), kun tuli piirakkaa testattua. Peruspiirakoita harvemmin tulee leivottua, kun vehnäjauhoja yrittää vältellä.

Juille kirjoitti...

Ehdottomasti menee mun reseptivarastoon, täytyy kokeilla heti kun ehtii! :)

Tuntuu tosiaan, ettei sokeria välttämättä tuohon tarvitsisi lisätä. Olen muuten itse monesti käyttänyt jälkiruokiin kookos-palmusokeria silloin kun olen halunnut käyttää muutakin kuin ainaisia taateleita (täytyy tunnustaa, että syön niitä ihan oikeastaan päivittäin.. ;), se on ihan uskomattoman hyvää :)

annika kirjoitti...

Mistä ostat sitä kookos-palmusokeria ja onko se jotenkin terveellistä sokeria? Ihan uusi juttu mulle.

Juille kirjoitti...

Ruohonjuuresta olen ostanut, luulisin että muistakin ekokaupoista löytyy. Melko hintavaa on, sellainen ei-kovin-iso purkki on kympin luokkaa. Mutta toisaalta, eipä sitä kauheasti tarvitse käyttääkään :)

Terveellisyydestä en sinänsä tiedä sen tarkemmin, mutta GI on ainakin huomattavasti tavallista sokeria alhaisempi. Muistaakseni 30, suunnilleen agaven luokkaa. Ja onhan tuo luomua, ja ehkäpä siinä on jotain mineraalejakin jäljellä (?). Lasketaan kuuluvaksi näihin 'terveyssokereihin', jos sellaisia nyt on ylipäätään olemassa :D

Meflen kirjoitti...

Oi, vaikuttaapa hyvältä herkulta. Pitäisiköhän kans kokeilla?

Ja joo, ei se intiaanisokeri taida olla ihan ykkösmakeutusjuttu tarkimmille raakaruokaihmisille sikäli kuin minä olen mitään ymmärtänyt. Ja agavekin kai jakaa mielipiteitä? Itse voisin kyllä uskaltaa inkkarisokerilla kokeilla, kun sitä on meillä kuitenkin kaapissa ja pitäisi johonkin käyttää.

Kiva blogi, taidan jäädä seurailemaan reseptejä. :)

annika kirjoitti...

Kiva kun tulit vastavierailulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...