tiistai 22. helmikuuta 2011

Superruokakokeilua tauon jälkeen

Olen ollut jo aika pitkään tauolla muista superfoodeista kuin raakasuklaasta, mutta nyt ostin huvikseni P&S:stä inkamarjoja. Kaipasin myös vaihtelua aamusmoothieen, ja kaapin perältä löytyi vuosi sitten ostettu järkyttävän iso macajauhepaketti, joten päätin tehdä varsinaisen supersmoothien.

Käsitinkö oikein, että inka-marjat ovat kuivattuja ananaskirsikoita? (Luin täältä.) Saman lähteen mukaan:
Inka-marjat sisältävät laajan valikoiman kehollemme tärkeitä ravinteita. Parhaiten dokumentoituna bioflavonoidit, joita myös kutsutaan P-vitamiineiksi. Nämä 29 yhdistettä toimivat antioksidantteina, muta omaavat myös monia uniikkeja ominaisuuksia. Ne auttavat kehoa pilkkomaan ja hyödyntämään C-vitamiinia sekä ehkäisevät virusten toimintaa kehossamme. Sadat bioflavonoideja koskevat tutkimukset ovat todenneet antiviruksiset, antikarsinogeeniset ja tulehdusta estävät vaikutukset.

Inka-marjat sisältävät merkittäviä pitoisuuksia C-vitamiinia, betakaroteenia ja ne peittoavat proteiinipitoisuudessa (16 %) jopa goji-marjat. Inka-marjoissa on lisäksi paljon pektiiniä, fosforia, A-, C-, B1-, B2-, B6- ja B12-vitamiinia.

Myös maca on ollut minulle osittain mysteeri, ja sitä tulikin ostettua lähinnä jonkin superfood-muotiaallon myötä. Lueskeltuani sitä koskevia keskusteluja en ole enää ollenkaan varma, onko sen syöminen tarpeellista. Kun se vielä maistuukin niin pahalta. Tämän mukaan sillä kuitenkin olisi ties mitä vaikutuksia (esim. kuukautiskipujen ja stressin lieventyminen vois olla ihan jees), joten ei sen popsimisesta kai haittaakaan ole. Kaakao peittää macan maun hyvin.


SUPERSMOOTHIE
(yhdelle)

0,5 dl kuorittuja manteleita
1-2 dl vettä
1 banaani
1 rkl neitsytkookosöljyä
1 rkl tummaa kaakaojauhetta (jos haluat oikein kaakaoisen maun)
3 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl macajauhetta
2 tl (ruusun)marjajauhetta
1 tl siitepölyrakeita
1 rkl soijajauhoa
1 cm vaniljatankoa tai vaniljajauhetta

päälle inkamarjoja

Liota manteleita vedessä yön yli jos muistat. Soseuta ne blenderissä veden kanssa. Lisää kaikki muut ainekset ja tarkista maku. Jos haluat, voit lisätä makeutusta lisäämällä esim. puolikkaan banaanin.

1 kommentti:

Okriina kirjoitti...

Kyllä inkamarja on sama kuin ananaskirsikka (Physalis). Siksi olenkin ollut vähän hämmentynyt hurjasta hehkutuksesta, kun olen tietämättäni popsinut niitä jo paljon ennenkuin kukaan liitti niihin mitään super-määritteitä. Tykkään niiden mausta, ja kumma kyllä macankin - nykyään. Tosin sitä käytän vain kuuriluontoisesti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...