torstai 21. huhtikuuta 2011

Tofun valmistaminen

Ostin syksyllä soijapapuja, koska innostuin tofun valmistamisesta kokeiltuani sitä Perheniemen opiston kasviskokkikoulutuksessa. Näin pitkälle lykkäsin tofuprojektiani.

Tofun "sivutuotteena" tulee hervottomasti vähän liotetun soijarouheen tapaista okaraa, jonka pakastin neljään 0,5 litran kokoiseen pakasterasiaan ja aion käyttää soijabologneseruokiin soijarouheen asemesta. Teollisesti prosessoimatonta luomusoijarouhetta, me likes!

Lisäksi valmistuksesta jää noin kaksi litraa heraa, joka on sen verran ravintopitoista sekin, ettei sitä kannata heittää pois. Pakastin osan ja osan laitoin jääkaappiin, ja aion käyttää heran aamusmoothien tai -puuron pohjana.

TOFU

500 g luomusoijapapuja
1 L vettä
0,5 dl sitruunamehua (tai 3 tl nigaria 1 dl veteen sekoitettuna)
(savuaromia, soijakastiketta, mausteita)

Välineet:
iso siivilä
väh. 5 litran kattila (tätä pienemmällä kattilalla ei voi tehdä järkevän kokoista tofukimpaletta)
ohutta sideharsokangasta
reikäkauha helpottaa kiinteän tofun valmistusta - ilman sitä tulee hieman pehmeämpää tofua

1. Anna soijapapujen liota yön yli runsaassa vedessä.
2. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut.
3. Jauha pavut hienoksi soseeksi. Laita kerrallaan pieni määrä papuja ja vettä tehosekoittimeen. Käytä kaikkiaan n. 1 lita vettä papujen jauhamiseen, älä enempää.


4. Kiehauta 3 litraa vettä isossa kattilassa.
5. Lisää soijasose ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Soijaseos kuohuu helposti yli. Voit poistaa osan vaahdosta kauhalla.
6. Kaada seos kostutetulla sideharsolla vuorattuun isoon siivilään, joka on asetettu tukevasti ison astian päälle.

7. Väännä sideharso nyytiksi ja painele massaa esim. lautasella, jotta soijamassasta (okarasta) irtoaa mahdollisimman paljon soijamaitoa.

8. Pese kattila ja kaada soijamaito siihen. Keitä soijamaitoa 5 min koko ajan hyvin sekoittaen.
9. Ota kattila hellalta ja pirskota juoksute soijamaidon pinnalle ja sekoita varovasti.

10. Anna vetäytyä kannen alla n. 20 min. Tänä aikana heran pitäisi erottua ja juustomassan muodostua. Tarvittaessa lisää juoksetetta, jos hera ei muutu kirkkaaksi.
11. Nostele massa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään jonkin astian päälle, anna valua hetki ja siirrä juustomuottiin. Jos sinulla ei ole juustomuottia, tee kuten kohdassa 7 eli väännä sideharso tiukaksi nyytiksi, purista siitä mahdollisimman paljon nestettä pois, aseta päälle lautanen ja laita lautasen päälle jokin paino, esim. vedellä täytetty maitotölkki tai vesikannu.
12. Laita koko systeemi jääkaappiin ja käytä seuraavana päivänä.

Okaraa, jonka käyttöön vinkkejä myöhemmiin.
Valmis tofu.
Siivilässä valmistetun tofun muoto ei ole ihan yhtä hehkeä kuin juustomuotissa valmistetun, mutta makuun se ei vaikuta. Omasta tofustani olisi voinut tulla hieman kiinteämpää, mutta koska en omista reikäkauhaa, jouduin lorottamaan koko heran massan läpi siivilän kautta, jolloin tofumassaan jäi enemmän nestettä kuin olisin halunnut.

Vinkki: voit kokeilla tofun valmistusta myös valmiista maustamattomasta soijamaidosta. Tällöin aloita valmistaminen kohdasta 8. Muista, että n. 500 g tofusta tulee n. puolet vähemmän itse tofua, joten saadaksesi n. 250 g tofua sinulla täytyy olla 4-5 litraa maustamatonta soijamaitoa.

8 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Onpa selkeät ohjeet ja hyvät välivaihekuvat, innostaa kokeilemaan itsekin! Tuleeko tuosta muuten enemmän semmoinen kotijuustomainen koostumus vai kestäisiköhän se myös esimerkiksi paistamista?

Suurkiitos muuten blogini linkittämisestä tuonne vegaaniblogi-listaan, olen otettu :)

Tiia kirjoitti...

Ohoo, jännää! En ole ikinä tajunnut, että tofua voisi tehdä itsekin. Mitenkäs maku, voittaako kaupan vastaavat? :)

Hovkonditorn kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Näyttää herkulliselta!

annika kirjoitti...

Veera, koostumus on hieman pehmeämpi kuin kaupan valmistofun, mutta kyllä sitä pystyisi varmasti paistamaan esim. pihvin muodossa. Johonkin wokkiin laitettuna tuo kyllä murskaantuisi, mutta isoina kimpaleina hellästi paistettuna onnistuisikin. Me vaan marinoitiin sitä ja käärittiin merilevään, onnistui hyvin.

Vegaaniblogilista on vielä vähän vaiheessa, kun eilen yöllä sitä hahmottelin. Se siis runsastuu vielä varmasti :) Tosin Veera, en ole varma haluatko blogisi VEGAANIblogilistaan, tuleeko se olemaan täysin vegaaninen?

Tiia, maku on hyvin samanlainen kuin maustamattoman tofun maku. Itse tehty tofu on huokoisempaa ja imee makuja paremmin kuin valmis tofu, ja toisaalta itse tehdessä sen voisi maustaa jo tuossa loppuvaiheessa ennen kuin pistää jääkaappiin vetäytymään.

Hovkonditorn, kannattaa kokeilla.

Veera kirjoitti...

Tuli heti mieleen vain tuosta tofusta semmoinen joku marinoidut & paistetut tofupalat -resepti :) Pakko kokeilla jossain vaiheessa!

Ja kova pyrkimykseni on pitää blogi täysin vegaanisena. Tosin itse olen vasta melkein-vegaani, mutta blogini on osaksi kannuste tässä tavoitteessa :) Todella harvoin itse kokkaan muuta kuin vegaanista sapuskaa.
Mutta jos tulee joku kasvisruokalista, niin sinne ainakin varmasti sovin :D

annika kirjoitti...

Jos sulla on reikäkauha, jolla muodostuneet tofuklimpit voi onnistuneesti nostella kokonaisina harsoon, niin sitten tofusta tulee kiinteämpää. Tämä minun tosiaan oli leikattavissa isoiksi paloiksi, mutta pienemmiksi palasiksi leikatessa mureni.

Okei, no sitten blogisi on ihan oikeassa listassa. :)

miina kirjoitti...

olen tehnyt monesti tofua itse ja on hyvää. Olen aina juoksuttanut nigarilla, sillä sitruunamehulla se ei ole minulla ikinä onnistunut. Ja olen joskus maistanut heraa ja minusta se oli tosi pahaa. Voiko sitä todella käyttää?

annika kirjoitti...

Nigarilla tulee varmaan kiinteämpää kuin sitruunalla. Hera käytettiin smoothieihin, ja aluksi se maistuu vähän oksennukselta, mutta kyllä siihen tottui. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...