perjantai 9. syyskuuta 2011

Kahvia ja maitovaahtoa

Viimeisenä päivänä ennen suurta muuttohässäkkää kävimme kutsuvieraina tutustumassa Pauligin Vuosaaren-tehtaaseen. Mukana oli myös porukkaa muutamasta muusta ruokablogista. Nautimme herkullisesta salaattibuffasta, jossa oli otettu myös vegaanit hyvin huomioon. Jälkiruokakahvit ja -teet juotiin mainoksista tutuista, vanhoista ja arvokkaista kupeista.


Vegaaneille tarkoitettu hedelmäsalaattijälkkäri miellytti minua. Ei-vege jälkkäri oli nimittäin toscakakku.


Vaikka ilmainen ja herkullinen ruoka on ihana asia, niin vierailun tarkoituksena oli kuitenkin tutustua paahtimoon ja päästä maistelemaan erilaisia kahvilaatuja sekä tutustua niiden eroihin. En ole enää pitkään aikaan juonut kahvia kuin noin kerran viikossa, jos sitäkään, enkä pahemmin ole Pauligin kahveista ollut kiinnostunut. Nyt mielipiteeni kuitenkin muuttui, mikä varmaan oli yksi tilaisuuden tavoitteistakin.

Paulig on perheyritys, jonka tehdas sijaitsee Vuosaaressa, josta suurin osa työntekijöistäkin tulee. Erityisesti uusi Mexico-kahvi sai minut innostumaan, sillä se on Reilun kaupan luomukahvia. Vastaavaa yhdistelmää harvemmin näkee kaupan hyllyillä, sillä yleensä on vain joko Reilun kaupan kahvia tai luomukahvia.

Pääsimme kokeilemaan espresson tekemistä näillä MM-tason koneilla. Ensimmäistä kertaa pystyin sanomaan "nam" mustasta kahvista.

Kahvinmaistelu alkamassa. Kupista otettiin lusikallinen kahvia ryystettäväksi, ja makustelun jälkeen se sylkäistiin omaan pahvimukiin. Valkoinen leipä neutralisoi makuja.

Huomasin pitäväni kaikista eniten Robusta-papulajikkeesta valmistetusta kahvista. Se ei liene yhtä yleinen kuin Arabica, mutta sitä on esimerkiksi Pauligin Parisien-kahvissa. Kyseinen kahvi muuten maksoi 8,59 euroa tuossa lähikaupassamme, huh. Mutta on varmasti hyvää, jos tykkää tummapaahtoisesta. Minä tykkään.

Olli teki täydellisesti muodostuneen espresson cremoineen, joka maistui tumman suklaan kera mainiolta.Lopuksi kahvimestarimme Emmi Hämäläinen näytti, kuinka tehdään kaunis latte. Hänellä oli jopa soijamaitopurkki jääkaapissa, ja kuulemma se sopii tähän tarkoitukseen ihan yhtä hyvin kuin lehmänmaitokin. Valitettavasti kotikonstein ihan näin hienokuplainen vaahto ei onnistu, sillä vispilällä vaahdosta tulee liian isoa ja kuohkeaa. On siinä maitovaahdossa vaan jotain sellaista viehätystä, että minäkin olen juonut jo kolmena peräkkäisenä päivänä pienen mukillisen kahvia! Aamuteetäni en silti vaihda.

Tässä vielä muutama vinkki hyvän suodatinkahvin keittämiseen.
  • Kaada vesi kahvinkeittimen säiliöön erillisellä vesiastialla/vesikannulla. Jos käytät lasista kahvikannua, niin laitteen sisälle joutuu kahvirasvaa, mikä ei tee keittimelle hyvää.
  • Muista sekoittaa kahvi ennen tarjoilua, jotta kahvi olisi tasalaatuista.
  • Kahvi säilyy tuoreena puolisen tuntia. Ethän ota kahvia kesken valumisen.
  • Pese lasipannu ja suodatin joka käytön jälkeen. Kahvirasvan saa poistettua pesemällä osat lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 rkl ruokasoodaa 1 litraan vettä).
  • Kahvi säilyy parhaiten omassa pakkauksessaan kuivassa ja valolta suojatussa paikassa.

4 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Kahvi maistuu paremmalta kun siinä on se vaahto, ja vielä paremmalta kun vaahdossa on kuvio! Ei sille voi mitään :D

Olen niin kahviaddikti että tuo reissu kuulostaa taivaalliselta.

Olen seurannut blogiasi tässä jonkun aikaa, ihania reseptejä sulla. Monta onkin jo kokeiltu.

annika kirjoitti...

Kiva kuulla! Minunkin on ollut tarkoitus tutustua sinun blogiisi. Ehkä nyt ehdin, kun flunssa pitää kotona.

Kahvifanille olisi kyllä ollut unelmareissu, minulle lähinnä mielenkiintoinen, kun olen enemmän teenlipittäjä. :)

nonnis kirjoitti...

Kuulostaa kivalta reissulta! Itse työskentelin aikanaan monta kuukautta baristana, mutta kahvia en silti juo kun ehkä 10 kertaa vuodessa. Ja tietty maidolla ;) Monet ihmettelivätkin, mistä tiedän mikä on hyvää kahvia jos en kahvista edes erityisemmin pidä. No, on olemassa hyvää mutta pahaa kahvia, ja pahaa ja pahaa kahvia :D

annika kirjoitti...

Tuon minäkin taisin tuolla hoksata. :D En minä siitä hyvästä espressostakaan suoranaisesti hullaantunut, mutta olihan se nyt hyvää verrattuna tavalliseen mustaan kahviin! Sama kotona suodatinkahvilatte vs. mokkapannulatte, jälkimmäinen on hyvää, ensimmäinen aivan kamalaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...