maanantai 19. syyskuuta 2011

Paras pizzapohja ja kolme erilaista täytettä

Olemme jo aika pitkään tehneet pizzapohjan kaikkeen muuhun kuin vehnäjauhoon, vaikka olenkin kuullut todettavan, ettei vehnätön ja hiivaton pizzapohja ole pizzapohja laisinkaan.

Pitsapiirakassa pohja alkoi olla jo varsin hyvä, mutta sen ongelmaksi havaitsimme sen, että se toimi parhaiten leivinuunissa eli noin 300-asteisella kivipohjalla paistettuna. Sellainen on luonnollisesti hieman haastavaa toteuttaa peruskeittiössä. Siksi tämä nykyinen suosikkimme onkin vielä parempi, ja sopii mainiosti sähköuunissa miedommalla lämmöllä paistettavaksi - ja on silti rapea ja hyvä.

Minulle tärkeintä pohjassa onkin, että se on rapea ja ohut, ja plussana tietty se, ettei vatsa kiukuttele ruokailun jälkeen. Siksi siis vehnättömyys.


Neliosainen pizza syntyi Jamie Oliverin ruokaohjelman innoittamana, ja oli ihan hauska syödä, vaikka peruspizza yleensä viekin voiton. Ja meillä muuten syödään pizzaa usein, ehkä pari kertaa viikossa.. Neliosainen pitsa taisi olla jokin perinteinen roomalainen idea, ja sillä oli jokin hieno nimikin.

Ihan paras juttu oli oliiviöljy-etikkakastike, jota laitetaan tomaattikastikkeen tilalle pohjan päälle. Vege "tonnikalapizza" syntyi etikkapohjalla ja kalan makua saatiin suikaloidusta merilevästä. Toimii!

VEHNÄTÖN JA HIIVATON PIZZAPOHJA

1,5 dl perunajauhoa
2 dl tattarijauhoja
1 dl soijajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl vettä
0,5 dl (oliivi)öljyä

Yhdistä kuivat aineet ja sekoita nesteet niiden joukkoon. Kaulitse taikina leivinpaperin päälle, käytä tarvittaessa apuna jauhoja.

Oliiviöljy-etikkakastike (käytetään tomaattipohjan sijasta)

4 rkl oliiviöljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä


Neliö 1 "Bolognese"

Neliö 2 "Frutti Di Mare"
etikkakastike
2-3 Nori-merileväarkkia leikattunaina siivuiksi
vekonia eli vegepekonia
tuoretta tomaattia ohuina siivuina

Neliö 3 oli hyvin sienipiirakkatyyppinen ratkaisu, joka ei kuitenkaan ollut niin maaginen, että sitä olisi tullut kirjoitettua muistiin.

Neliö 4 "Vegetariana"
etikkakastike
suikaloitua kesäkurpitsaa
öljyssä esipaistettua munakoisoa
aurinkokuivattua tomaattia
tomaattia

5 kommenttia:

Hosuli kirjoitti...

Jee, kiitos tästä! Vehnättömiä pitsapohjia leivotaan meilläkin, mutta tällaista peruna-tattariversiota en ole kokeillut. Voiskohan tuon soijajauhon korvata jollain muulla? En ole nykyään kauhean innoissani soijasta, ja se jauho maistuu jotenkin ankealta muutenkin. Vai onko se tärkeä esim. koostumuksen kannalta? :)

annika kirjoitti...

Voi korvata jollain muullakin, vaikka lisää perunaa tai tattaria, tai vaikka maissijauhoa tai ruisjauhoa, jos tykkää. Lähinnä vaihtelun vuoksi sitä siellä on, ja tuohan se mukavasti ravintoarvoja pohjaan.

Tiia kirjoitti...

Kiitän kans! Mäkin olen vähän kaipaillut jotain vatsaystävällistä pizzaohjetta. Tosin mun suhtautumiseni koko ruokalajiin on muutenkin vähän kaksijakoinen: toisaalta jaksan haaveilla pizzasta, joka olisi kaikin puolin terveellinen ja silti oikean makuinen, mutta toisaalta oon myös juuri niitä ihmisiä, joiden mielestä pizzataikinaan nimenomaan tulee vehnää ja hiivaa, piste. :D Toistaiseksi olen kompensoinut mieltymykseni wanhan liiton pizzoihin nauttimalla niitä suht harvoin, mutta tätä tämmöistä pitää kyllä jossain vaiheessa testata! :)

annika kirjoitti...

Tämän tyyppiset pizzat läpäisevät minun terveellisyysseulani, koska näissä ei ole vehnää tai sokeria eikä lehmänmaitojuuston puuttuessa rasvaakaan mitenkään liikaa. Jos ahkerasti raakailee, niin onhan tämä sitten aika nou-nou, mutta tämän myötä on todistettu, että vehnätön ja juustoton pizza on mahdollinen ja ihana asia: :)

Anonyymi kirjoitti...

Sitä taidetaan kutsua Quattro-pizzaksi? Jos on 4 osiota?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...