torstai 20. lokakuuta 2011

Munakoiso & lasagne

Tuppaan aina välillä kehuskelemaan, kuinka hyvää lasagnea teenkään. Mutta oikeasti, se on sellainen ruoka, jossa koen ehkä parhaiten onnistuvani. Nyt kokeilin korvata vehnähöttölasagnelevyt paistetuilla munakoisosiivuilla, ja voi herrajjumala kuinka hyvää tulikaan! Jatkossa lasagne tulee olemaan hyvin usein tätä. Kokeilin muuten kesällä raakalasagneakin, mutta se ei ollut mikään suuri menestys.

Yritin ottaa kuvan, jossa vanha ja pinttynyt uunivuoka ei juuri näkyisi, joten en tiedä, onko tämä kuva kauhean informatiivinen. Pitäisi ostaa sellainen terässieni, jolla uunipinttymät saisi irti. No, joka tapauksessa. Yllätyin, kuinka juustoisen näköisen valkokastikkeen sain aikaan, pidän siitä!

MUNAKOISOLASAGNE

1-2 munakoisoa ohuiksi, leveiksi siivuiksi leikattuna
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa itkettämiseen

Laita munakoisoviipaleet kerroksittain vuokaan siten, että jokaisen kerroksen välissä on suolaa. Kun olet tehnyt punaisen ja valkoisen kastikkeen, pyyhi paperilla munakoisojen päälle nousseet vesipisarat ja paista viipaleet oliiviöljyssä.

Tomaattikastike

1 sipuli
1 tuubi tai 3 prk tomaattipyrettä
1,5 dl soijarouhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa
ainakin 3 valkosipulin kynttä
loraus soijakastiketta (ainakin 3 rkl)
1-2 rkl (balsami)viinietikkaa
1 rkl siirappia tai sokeria
2-3 dl vettä

Pilko ja kuullota sipuli. Lisää loput ainekset, vettä vain sen verran, että kastike ei ole aivan tönkköä. Kastikkeiden ei tarvitse olla yhtä ohuita kuin peruslasagnessa, koska munakoisot eivät ime nestettä, toisin kuin tavalliset lasagnelevyt.

Béchamel-kastike

40 g maidotonta margariinia
0,5 dl vehnäjauhoja (täysjyvävehnäjauhot testattu, hyvin toimi)
5 dl maustamatonta soijamaitoa
suolaa

Sulata margariini kattilassa. Lisää jauhot rasvan joukkoon ja pyöräytä, mutta älä ruskista. Lisää joukkoon kuuma maito ja keitä noin 15 min tai kunnes soossi on sopivan paksuista. Mausta suolalla makusi mukaan.

Lado kastikkeita ja munakoisosiivuja kerroksittain siten, että valkokastiketta tulee yksi kerros päällimmäiseksi. Oma vuokani oli niin iso, että yhdestä isosta munakoisosta riitti kahteen kerrokseen, samoin kastikkeita riitti kaksi kerrosta. Pieneen vuokaan tästä määrästä tulee useampi kerros.

Paista uunissa 175 asteessa, kunnes näyttää hyvältä. Kaiketi 15-20 minuuttia.

8 kommenttia:

Hosuli kirjoitti...

Oi kiitti ohjeesta! Oon nimittäin aikonut kokeilla lasagnelevyjen korvaamista kesäkurpitsalla. Toiminee sekin. :)

Anni Minerva kirjoitti...

Vitsit, teinpä viikonloppuna aivan samalla periaatteella munakoisolasagnea (moussakaa viralliselta nimeltään)! Tarkoitus oli blogata siitä lähiviikkoina :) Tää on kyllä NIIIIN hyvää!

annika kirjoitti...

Hosuli, niimpä kyllä varmasti toimiikin! Munakoisoa puolustaa se, että siihen imeytynyt oliiviöljy maistuu ihanalta lasagnen joukossa. Mutta munakoiso on välillä tosi kallista, joten kokeilen varmasti itsekin jossain välissä kesäkurpitsalla.

Anni Minerva, oho. Odottelen sitten sinun versiosi näkemistä. :)

Anna kirjoitti...

Pitääkin kokeilla tätä. Moussakaa olen minäkin tehnyt, mutta sen olen maustanut eritavalla ja laittanut kreikkalaiseen tyyliin mukaan perunaa ja munakoisoa.

Tein muuten sitä kilpailussa olevaa suklaakakkuasi. Paras kokeilemani gluteeniton leivonnainen. Loistava ohje. Suuret kiitokset!

annika kirjoitti...

Tosi kiva kuulla, että kakku oli onnistunut!

sorvatar kirjoitti...

Hyvältä näyttää

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa, syön tätä juuri! (: Kiitos ohjeesta!

Minna

Tiia kirjoitti...

Nyt olisi sitten kuule elämäsi tilaisuus kokkailla palsternakasta :D http://onneksi.blogspot.com/2011/11/saksalaasialaisesta-fuusiokeittiosta.html Uuden Mustan sivuille tulee tuosta varmaan vielä enemmänkin informaatiota.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...